понедељак, 30. новембар 2015.

POGAČA CVET

Dugo nisam mesila neku pogaču, a ovih dana mi se baš mesi neko novo pecivo koje nisam ranije pravila. Tražila sam pogaču koja bi bila jednostavna, mekana i ukusna, i setila se ove Cvet pogače.
Mere sam prilagodila svom plehu dubljih ivica, a vi je možete praviti u šerpi, ili praviti 2 manje pogače. Jednu ispecite odmah, a drugu zamrznite sve sa posudom. Kad poželite pogaču, izvadite je iz zamrzivača, ostavite bar 2 sata na toplom da dobro naraste, premazati jajetom i peći je.  Pogača je mekana kao "sundjer" i biće teško da je gledate dok se hladi, ne preporučujem da je jedete toplu. Kad se malo prohladi je ukusnija.



POTREBNO:

200 ml mleka
200 ml vode
40 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 ravna kašika soli
50 ml ulja
700 g mekog brašna tip 400

za premazivanje:

100 g margarina
1 jaje

PRIPREMA:

Mešavinu vode i mleka zagrejati da bude mlaka, staviti šečer i izmrvljen kvasac i sačekati 10-tak minuta da nadodje.

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati kvasac i sve to sjediniti varjačom. Zatim dodati so i ulje i uz postepeno dodavanje ostatka brašna umesiti mekano nelepljivo testo. Dok može, testo mesiti varjačom a kasnije istresti na pobrašnjenu radnu ploču i rukama nežno mesiti. Testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga 30 minuta da uvostruči količinu i lepo naraste.



Nadošlo testo nežno oklagijom rastanjiti u krug debljine jednog prsta. Uzeti veću i manju čašu i iseći krugove. Ja sam imala 24 veća i 9 manjih krugova.



Otopite margarin i njime dobro premazati dno i ivice posude u kojoj ćete peći pogaču. Na dno posude staviti jednu lopticu od okrajaka testa. Ona će vam biti držač za krugove.



Na lopticu redom stavljajte veće krugove, svaki premazivati otopljenim margarinom i redjati naredni krug na 2/3 prethodnog.



Spoljašnji krug uz ivice pleha je od većih krugova, a unutrašnji od manjih. Svaki krug premazivati otopljenim margarinom. Okrajke testa premesiti i opet vaditi krugove sve dok ne popunite pleh. U sredinu stavite smotano testo u obliku cveta.



Pogaču ostaviti oko 20 minuta na toplom da lepo naraste. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Nadošlu pogaču nežno premazati umućenim jajetom.



Pogaču staviti u zagrejanu rernu i peći je 30 minuta na 200 stepeni. Pečenu pogaču ostaviti nekoliko minuta u plehu i onda je izvaditi da se hladi.


Sačekati petnaestak minuta da se pogača ohladi i poslužite je. Možete je jesti samu, može vam biti na svečanoj trpezi umesto hleba a vi sami odlučite kako ćete uživati u njoj :)


недеља, 29. новембар 2015.

ZAPEČENI KARFIOL

Volim karfiol i spremam ga uglavnom kao musaku ili pohovani. Danas sam želela nešto malo drugačije i izbor je bio ovaj način. Čak mi se više svidja od moje omiljene musake, a meso možete poslužiti koje želite ili ga jesti bez njega.




POTREBNO:

 600 g karfiola
2 jajeta
180 ml kisele pavlake
50 ml mleka
po ukusu: so, biber i biljni začin
malo ulja
malo hlebnih mrvica
peršunov list
parmezan ili trapist

PRIPREMA:

Karfiol operite i podelite na cvetove. Naspite dve litre vode u šerpu, posolite je i stavite da prokuva. Spustite karfiol u vodu i kuvajte ga 5 minuta. Prebacite karfiol u posudu sa hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja, a zatim ga procedite.

Podmažite dublju tepsiju sa malo ulja. Rasporedite karfiol na dno tepsije i pospite ga sa malo soli,  biljnog začina i bibera, pospite i hlebne mrvice da pokriju karfiol, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni 10 minuta da se peče.

Dok se karfiol peče umutite 2 jajeta sa  pavlakom i  mlekom. Malo smesu začinite po ukusu, pa je prelijte preko pečenog karfiola. Vratite karfiol da se peče još dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeniili dok ne uhvati koricu.

Gotov karfiol zapečen u rerni pospite narendanim trapist sirom ili parmezanom i sitno isečenim peršunovim listom. Vruće poslužite dok vam se sir topi od toplote karfiola.



субота, 28. новембар 2015.

BELA PILEĆA ČORBICA

Uvek kad se setim ove čorbice pomislim na roditeljski dom, toplu i ukusnu čorbicu koju smo najviše jeli kad zahladi. Kod nas su se uglavnom kuvale supe; nedeljni ručak nije počinjao bez nje, sa rezancima ili knedlama a ova čorbica je više bila zimsko i praznično jelo. Naravno, bili su to neki lepi i srećni trenuci kad se svi okupimo za stolom, a onda do nas stigne miris koji prethodi njenom iznošenju na sto. Ne znam zašto, ali ja sam nju uvek prepoznavala po mirisu. Sada je kuvam redovno, bilo da je praznik ili ne, a najviše volim kad iz tople sobe gledam sneg i uživam u njoj :)





POTREBNO:

300 g pilećeg mesa bez koske ( belo i batak )
1 glavica crnog luka
1 veći krompir
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 koren paškanata
malo ulja
so, biber i biljni začini po ukusu
vode oko 2 l
1 jaje
100 ml neutralne ili kisele pavlake
1 kašika gustina

PRIPREMA:

Meso iseckati na kockice 1x1 cm. Povrće očistiti i iseckati sitno.
Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk i povrće, dodati meso, i uz dolivanje vode po potrebi dinstati dok meso ne omekša.

Kada je meso mekano doliti potrebnu vodu, začiniti po ukusu i sačekati da čorba prokuva.

Posebno umutiti gustin s malo vode, dodati umućeno jaje i pavlaku i sve dobro sjediniti.
U čorbu koja blago vri polako dodavati ovu smesu i mešati da se belance ne bi zgrudvalo.
Ostaviti čorbu još 5 minuta da blago vri, skloniti je s ringle i poslužiti
Po želji, možete dodati sitno iseckan peršunov list na kraju.

Čorbicu služiti uz kriške limuna i uživati.

Postoji i duži način spremanja ove čorbice gde se meso i povrće kuvaju dok sve ne omekša. Meso može biti i sa koskom, ali se na kraju očisti od kostiju i sitno iskida.
Onda se na ulju prodinsta luk, doda kašika brašna da bi se napravila zaprška, nakon toga se stavi meso i supa od mesa. Sve se začini po ukusu i na kraju doda jaje umućeno s pavlakom.

Vi odlučite kako vam je lakše i bolje, ali ukus čorbice je isti.
Ja uvek u ovu čorbicu dodam i 1 krompir, a vi možete i bez toga.




четвртак, 26. новембар 2015.

POSNA RUSKA SALATA

I kad postite možete da uživate u ruskoj salati. Za vaša slavlja u vreme posta ova salata će vam dobro doći.


POTREBNO:

za salatu:
500 g kuvane ribe bez kostiju/ som, oslic/
500 g barene mešavine za rusku salatu
5 komada kiselih krastavaca

posni majonez:
1/2 l vode
1 kašika biljnog začina
3 kašike gustina ( 30g )
1 dl ulja
1/2 limuna - sok
2 kašičice senfa

Priprema:

Ribu skuvati i očistiti od kostiju te je iseckati na sitnije komade.Povrće skuvati i prohladiti.
Krastavce sitno iseckati i sjediniti  sa prethodnim sastojcima. 
Po želji posoliti.

Staviti vodu da se kuva sa biljnim začinom. 
Kad proključa, vodom se preliju 3 kašike gustina i vrati se na ringlu  da se kuva dok se ne zgusne smesa.Ovo se ovako radi da se ne bi stvorile grudvice. 
Kad se masa zgusne skloniti sa ringle i mutiti mikserom uz dodavanje kap po kap ulja. 
Dodati sok od limuna i senf i sve dobro sjediniti.
 
Ovim majonezom preliti povrće i ribu, sve dobro sjediniti i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.



среда, 25. новембар 2015.

ĆUFTICE U SOSU OD PAVLAKE

Kad vam dosade klasične ćufte u sosu, poželite neki novi način njihovog spremanja, ovaj recept će vam dobro poslužiti. Sos obogaćen belim vinom i pavlakom za kuvanje,  ćuftice uz dodatak parmezana i šunke- to obećava dobru gozbu. Čini mi se da odsad imam novi omiljeni recept sa ćufticama.



          POTREBNO:

500 g mlevenog mesa
100 g praške šunke
1 kašika krem sira
1 glavica crnog luka
30 g parmezana
4 kašike hlebnih mrvica
1 jaje
1 kašika peršuna
100 ml belog vina
po potrebi ulje
po ukusu so i mešavina biljnog začina
50 g brašna
500 ml pavlake za kuvanje
100 ml vode

        PRIPREMA:

Crni luk i prašku šunku sitno iseckati.

Sjediniti mleveno meso, crni luk, prašku šunke, mrvice, krem sir, jaje, parmezan, peršun i začine po ukusu. Sve sastojke ručno umesiti da bi se dobila ujednačena smesa pogodna za oblikovanje.

Od pripremljene smese oblikovati ćuftice pa ih uvaljati u brašno.

Na malo ulja, u većem dubokom tiganju, propržiti ćuftice sa svih strana da porumene. Preliti ih belim vinom i prokuvati.

Zatim sipati pavlaku za kuvanje, dodati oko 100 ml vode, začine po ukusu te kuvati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Za to vreme pripremiti pire krompir kao prilog.

Ćuftice poslužiti tople uz pire krompir.




недеља, 22. новембар 2015.

KEKS KOCKE

Godine prolaze, sećanja ostaju, i danas brojimo 28 godina braka :) Snežno jutro kao i ono pre toliko godina, ali mladima to nikad nije smetalo da krenu u zajednički život. Za sve ove godine, a i one koje dolaze, jedna poslastica da život učini sladjim i boljim :)



KORA:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike čokolade u prahu
150 ml ulja
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
1500 ml čokoladnog mleka

FIL:
300 g mlevenog keksa
150 g šećera u prahu
400 ml kisele pavlake
200 ml slatke pavlake

ZA PREMAZIVANJE:
200 g šlaga
300 ml kisele vode
1 kremfix
ili
300 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

Kora:

Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrstu penu. Dodati šećer i vanilin šećer i sve još mutiti da se šećer rastopi.
Dodati žumanca i nežno promešati da se sjedine. Postepeno dodavati ulje uz neprekidno mućenje  dok se smesa ne ujednači.
Dodati mešavinu brašna, čokolade u prahu i praška za pecivo i sve dobro sjediniti.
Tepsiju nauljiti, posuti brašnom, te sipati u nju pripremljenu smesu za koru.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pečenu koru izbockati i preliti čokoladnim mlekom.

Fil:

Umutiti kiselu pavlaku sa šećerom pa dodati mleveni keks i promešati varjačom.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, te je sjediniti sa smesom od keksa i sve dobro promešati.

Ohladjenu koru premazati pripremljenim filom.
Slatku pavlaku ili šlag umutiti i premazati preko fila.

Kocke napraviti dan ranije, dobro ih ohladiti i poslužiti.




петак, 20. новембар 2015.

TAJNA FRANCUSKIH KROASANA- MESIMO ZAJEDNO

U nedelju, 15. novembra, imala sam priliku da prisustvujem maloj školi koju su organizovali MESIMO ZAJEDNO i LESAFFRE SRBIJE u njihovom BAKING CENTRU na Novom Beogradu.
U divnom prostoru, uz domaćine: pekara Drakčeta i tehnologa Cvetu, goste i voditelje Goricu i Dragana iz Budjenja, gastro blogerke i dame koje svoje recepte objavljuju na portalu Mesimo zajedno učile smo kako napraviti kroasan.


Dugo mesim, kisela testa su mi omiljena, ali sam sada prvi put čula da se koristi hladna voda u mešenju peciva s kvascem. Ali, kroasani su takvo pecivo koje ima svoje tajne a neke smo i mi saznale.
Odnos brašna, kvasca, margarina, vode i ostalih sastojaka je tačno odredjen.


Koristili smo pekarski margarin jer se u Srbiji ne koristi francuski maslac zbog cene i uvoza.
Pekarski margarin dolazi u dve varijante: letnji i zimski, a može se kupiti u većim hipermarketima.
Razlika izmedju njega, i našeg margarina koji koristimo u domaćinstvu, je u delovanju na testo. Pekarski margarin se lepo razvlači, ostaje u slojevima izmedju testa, ne ulazi u testo i daje lisnatost pecivu.
Sve sastojke je mašina umesila, testo je bilo elastično, Margarin razvaljati i staviti na testo u sredinu. Velikom oklagijom se razvlači testo jer je lakša za rad.
Testo se 3 puta preklapa i hladi izmedju 3 razvlačenja i preklapanja. Pravilo 3x3!






Nakon svakog preklapanja testo hladiti u frižideru 10- tak minuta. Želimo da margarin ostane izmedju slojeva i da tek pečenjem stvori lisnato pecivo.


Na red dolazi sečenje testa, a na osnovu upotrebljenih sastojaka i njihove težine odredjuje se broj kroasana.



Nakon savijanja kroasane ostaviti na hladnom 45 minuta da se "dižu". Nakon tog vremena spremni su za rernu.

Rernu zagrejati na 200 stepeni, a nakon ubacivanja kroasana temperaturu smanjiti na 180 stepeni. Želimo da kvasac postepeno diže testo i da dobijemo lisnato pecivo.



Nakon pečenja kroasane možete ostaviti takve ili ih preliti otopljenom čokoladom.




Na kraju smo i probale kroasane.


Prisustvovale smo jednom korisnom času mešenja kroasana, puno novog saznale, družile se i upoznale, i hvala svima koji su pomogli da provedemo jedno lepo nedeljno popodne :)


Naši domaćini su na sve mislili, nakon posluženja došla je na red i torta.

Nadam se da sam uspela da prenesem bar delić atmosfere u BAKING CENTRU.
Možda sam neke bitne detalje zaboravila, ali one osnovne za dobre kroasane sam se trudila da uslikam i prikažem.

Oni su nam ulepšali druženje: Gorica i Dragan iz Budjenja :)

Ovde možete pogledati video :)

среда, 18. новембар 2015.

HELJDINA PITA SA ŠAMPINJONIMA

Još jedna pita od heljdinih kora sa šampinjonima i pirinčem. Kod mene u mrsnoj varijanti, ali možete je praviti i posnu. Ovako prelivena i pečena je sočna i ukusna, a sledeći put ću probati i posnu varijantu.


 POTREBNO:

6- 8 listova heljdinih kora
1 glavica crnog luka
400 g šampinjona
100 g pirinča
1/2 kašičice slatke začinske paprike
mešavina biljnog začina

PRELIV:

100 ml kisele vode
100 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
2 jajeta
2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
100 ml mleka

PRIPREMA:

Crni luk očistiti i sitno iseckati na kockice, a šampinjone na listove.
Na malo ulja propržiti luk, dodati šampinjone, te i njih kratko propržiti da omekšaju.

Dodati pirinač i kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok pirinač ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati začinsku papriku i po ukusu začiniti.

Pomešati toplu kiselu vodu s uljem, dodati prašak za pecivo i sve dobro razmutiti.

Uzeti jednu koru, poprskati je mešavinom ulja i kisele vode. Duž jedne strane naneti malo fila od pečuraka i urolati. Na isti način nafilovati i ostale kore.
Okruglu tepsiju nauljiti i u nju složiti nafilovane kore u krug.
Moje su kore tanje i upotrebila sam 8 kora.

Posebno umutiti jaja sa kiselom pavlakom ili kajmakom, dodati mleko i začiniti po ukusu.
Smesu preliti preko pite i sačekati da kore upiju tečnost.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do rumene boje.



Pitu prohladiti i seći po želji. Poslužiti je još toplu uz jogurt.





       

уторак, 17. новембар 2015.

BAKIN KOLAČ

Dugo sam pravila galete ili bakin kolač s uljem, ali uvek bi mi smetalo što budu mekani. Mislila sam da je problem u mom aparatu za galete, da je slab grejač, ali kad sam probala s buterom već je bio drugi efekat. Znam da je ulje jeftinije, ali pokušajte bar nekad da ih napravite s buterom ili mašću, biće to sasvim drugi ukus. Keks ke hrskav, lepo pečen i uživanje je grickati ga.



         POTREBNO:

    4 jajeta
    220 g butera
    300 g šećera
    1 prašak za pecivo
    2 vanilin šećera
    sok i koica od pola limuna
    200 ml mleka
    600 g brašna


        PRIPREMA :

 Buter i šećer penasto umutiti, dodati ostale sastojke i sve dobro sjediniti.
 Aparat za galete zagrejati na najjače, smanjiti temperaturu za 1 nivo, kašikom zahvatajte testo i pecite galete do rumene boje.
Ohladjeni keks možete ostaviti u limenoj kutiji i polako ih grickati.
Ovo je velika mera, možete praviti i samo polovinu.



   

четвртак, 12. новембар 2015.

MEKIKE SA SIROM

Često ukućanima pravim uštipke, one klasične s kvascem, a ovog puta sam imala sitan sir koji je trebalo nekako potrošiti. Setila sam se ovih mekika i za nas je pola mere bilo sasvim dovoljno, čak je i ostalo. Mekike su ukusne, ali morate paziti dok ih pržite. Testo ne naraste puno, i pržite ih na srednjoj temperaturi da bi bile pečene i unutra a ne lepljive i žive. Najpre zagrejte ulja na najjačoj temperaturi, smanjiti na polovinu, kod mene je to 3 od 6, i tek onda ih pržiti.



        POTREBNO:

20 g svežeg kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml jogurta
100 ml mleka
150 g sira
1 jaje
malo soli
50  ml ulja
oko 400 g brašna
i još ulje za prženje

PRIPREMA:

U mlako mleko dodati izmrvljen kasac i prašak za pecivo i sačekati da se malo ratvori. Zatim redom dodati sve ostale sastojke i umesiti testo. Testo treba da je mekana, čak pomalo i lepljivo.

Na pobrašnjenoj podlozi rastanjiti testo na 1 cm debljine i seći oblike po želji.
Ostaviti ga 10-tak minuta da malo nadodje a vi za to vreme zagrejte ulje za prženje.

Najbolje je uzeti dublji tiganj debelog dna, zagrejati ulje na najjačoj temperaturi, smanjiti ga na polovinu i pržiti mekike.
Kad stavljate mekike u ulje malo ih prstima razvući, a onda kašikom polivati vrelo ulje preko njih da bi narasle.

Pržiti ih sa obe strane do rumene boje, vaditi na upijajući papir i poslužiti tople uz jogurt ili kiselo mleko.
 

     

среда, 11. новембар 2015.

PILEĆA DŽIGERICA U PIKANTNOM SOSU

Pileća džigerica nije omiljena hrana mnogima, a ja je baš volim i često spremam. Verovatno je ta ljubav još iz detinjstva kada  mi je baka spremala džigericu od tek zaklanog pileta, onog što šeta po dvorištu i baš je nekako višak :) Naše bake su time iskazivale svoju ljubav, jer šta je bolje za unuku nego sveža pileća džigerica. Ja se nisam bunila, i uvek bih je s uživanjem pojela, na kraju bih i tanjir pomazala :) Naravno, posle bih jela i dinstano ili pečeno pile, ali džigerica je bila dok ne stigne ručak. Nema više tako ukusnih džigerica, sad ih kupujemo u marketima, ali uz male dodatke može se spremiti dobar ručak.


            POTREBNO:

    500 g pileće džigerice
    40 g maslaca
    150 g crnog luka
    100 ml belog vina
    1 kašika brašna
    1 kašika kiselog mleka
    1 kašičica senfa
    po ukusu so i majčina dušica


PRIPREMA:

U dubljem tiganju dodati maslac, blago ga zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk. Na umerenoj temperaturi prodinstati dok luk ne zamiriše i postane staklast.

Dodati iseckanu, na četvrtine, pileću džigericu i naglo je prepržiti sa svih strana.

Zatim dodati brašno,senf, vino, majčinu dušicu i ostaviti da sve dobro ukrčka. Promešajte, dodajte malo vode da bi bila dobra gustina sosa.

Na samom kraju posolite po ukusu i umešajte kiselo mleko. Promešajte i servirajte uz baren krompir ili pirinač, a možete i poslužiti uz bareno povrće tipa brokoli ili karfiol.

Ovo se jelo brzo sprema, nakon 30 minuta imaćete ručak na stolu.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...