четвртак, 31. децембар 2015.

PITA SA PILETINOM

Još jedna zanimljiva pita kao deo prazničnog posluženja. Možete je jesti toplu, ali i hladna je dobra.




POTREBNO:

500 g kora za pitu 
500 g pilećeg ili ćurećeg belog mesa
500 ml kisele pavlake
4 jajeta
po potrebi ulje
1 prašak za pecivo
1 kašika prezli
1 veća glavica crnog luka
po ukusu mešavina biljnog začina

Za premazivanje:

1 jaje
30 ml mleka

PRIPREMA:

Glavicu luka sitno iseckati, piletinu ili ćuretinu samleti  na mašini za mlevenje.

Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.

Sjediniti mleveno meso sa lukom, žumancima, praškom za pecivo, pavlakom i prezlama pa dodati začine po ukusu i dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.

Na kraju dodati umućena belanca i polako varjačom promešati da se sve sjedini.

Kore za pitu podeliti na dva dela. Od prvog uzeti jednu koru, poprskati je uljem i prekriti drugom, te je premazati filom. Postupak ponavljati dok se ne utroši polovina kora i polovina fila i pažljivo urolati u štrudlicu. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jednu štrudlicu.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati štrudlice. Premazati ih smesom od umućenog jajeta i mleka.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Izmedju 30-40 minuta.

Pitu prohladi i iseći. Poslužiti je još toplu.


Umesto sveže piletine možete koristiti i pečenu. Ja sam koristila heljdine kore i bilo ih je 14 u pakovanju.

петак, 18. децембар 2015.

MUSAKA S PEČURKAMA I PIRINČEM

Jedna posna musaka koju možete praviti bilo da postite ili ne. Musaka je ukusna i lako se sprema, a ukus će vas iznenaditi.



POTREBNO:

 1 glavica crnog luka
 3  veća krompira
 1 šolja od 200 ml pirinča
 300 g svežih pečuraka
 1 kašika suvog biljnog začina
 1/2  kašičice soli
  po potrebi vode
 1  kašika aleve paprike
 1   kašika brašna
 biber po ukusu
 100 ml ulja

PRIPREMA:

Crni luk očistiti i sitno iseckati. Krompir oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
Pečurke iseći na listiće, a pirinač dobro oprati.

Pomešati pečurke, pirinač, luk, so, biber i biljni začin i sve dobro promešati da se sjedine svi sastojci.

Nauljiti dno tepsije i poslagati polovinu krompira, preko staviti smesu sa pečurkama i završiti po vrhu preostalim krompirom.

U posudi sjediniti ulje, brašno, alevu papriku i dodati oko 2-3 dl vode, onoliko koliko je dovoljno da prekrije musaku.. Sve dobro promešati tako da nema grudvica i time preliti musaku.

Peći u rerni na 200 stepeni oko 1 sat. Pogledati da li je voda uvrila, pirinač će je upiti, dodati još malo vode i peći još oko 30 minuta dok sva voda ne uvri a pirinač ne bude kuvan. Jelo ne sme biti suvo.

Poslužiti musaku uz salatu po izboru.




недеља, 13. децембар 2015.

HELJDOPITA SA SPANAĆEM

Još jedna pita sa heljdinim korama. Ovog puta u kombinaciji sa spanaćem.


        POTREBNO:

500 g kora od heljdinog brašna
500 g kravljeg sira
200 g milerama ili kisele pavlake
3 jajeta
500 g spanaća ili zelja
1 struk praziluka
100 ml ulja
300 ml mineralne gazirane vode
po ukusu so i biber

         PRIPREMA:

Seckani luk prodinstajte na malo ulja, posolite i prohladite.
Spanać operite i skuvajte u posoljenoj vodi, a onda ga ocedite.
U činiji izmrvite sir, dodajte pavlaku, jaja, dinstani luk i spanać. Po ukusu začiniti.
Sve izmešajte da se lepo sjedini i dodajte malo gazirane vode tek toliko da smesa ne bude ni gusta, ni retka.

Na radni sto složite dve kore jednu preko druge. Svaku porskajte mešavinom ulja i gazirane vode. Sipajte fil po dužini kore, oko 2 kašike, te ih umotajte u rolnice. Ponavlajte postupak sve dok ne utrošite sve kore i fil.

Rolnice složite u pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih preostalim prelivom od ulja i vode i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni do rumene boje. Kod mene je to 35 minuta.

Pitu prohladite i isecite. Ako ne volite hrskavu koricu, vruću pitu pokrijte folijom i krpom i ostavite da se potpari. Biće mekana kao duša. Ja više volim hrskavu pitu i samo sam je prekrila suvom kuhinjskom krpom dok se hladila.

Poslužite je po želji: kao deo ručka uz pileću čorbicu ili kao toplo predjelo. Može vam biti doručak ili večera uz neki kiselo-mlečni proizvod.

NAPOMENA: Moje su kore bile tanje, ima ih 14 u pakovanju, i ja sam rolnice pravila od po 2 kore. Ako su vam kore deblje, biće vam dosta i jedna kora za rolnicu.


среда, 09. децембар 2015.

GOVEDJI LONAC

Jelo slično paprikašu, ali mu dodatak belog vina daje posebnu aromu. Možete ga spremati na ringli ili u rerni, nema puno posla jer nema mešanja i stajanja kraj šporeta. U ove hladne dane obradujte svoje ukućane jednim zanimljivim ručkom :)



          POTREBNO:

  1 kg govedjeg mesa od plećke
  3 glavice crnog luka
  4 čena belog luka
  2 crvene paprike
  1 šargarepa.
  3 lovorova lista
  200 ml belog vina
  400 g krompira
  1 l juneće supe
  malo ulja
  malo začinske slatke paprike
  po ukusu mešavina biljnog začina

         PRIPREMA:

Govedje meso iseći na tanje i manje kocke, možete koristiti i izlupane šnicle, te ga začiniti po ukusu.

Crni luk očistiti i iseći na rebarca, crvenu papriku na kolutove kao i šargarepu. Beli luk iseckati što sitnije. Krompir oguliti i iseći na kolutove.

Veću i dublju šerpu nauljiti i po dnu rasporediti meso. Posuti s malo začinske paprike, dodati malo crnog i belog luka i crvene paprike, šargarepe i lovorov list. Isti postupak ponoviti da bi se utrošio preostali materijal, završiti sa mesom po vrhu. Preliti junećom supom da ogrezne i kuvati na umerenoj temperaturi bez mešanja dok meso ne omekša.

Šerpu izmaći s ringle pa odgore poslagati kolutove krompira. Sipati belo vino i malo supe da krompir ogrezne pa kuvati dok svi sastojci ne omekšaju.

Poslužiti ručak uz omiljenu salatu.


NAPOMENA:. Koristila sam meso od plećke jer ne volim šnicle u ovakvim jelima. Kad se duže kuvaju one se raspadnu i nije lepo za serviranje.

POGAČA SA JOGURTOM

Kad vam ponestane hleba ili želite da gostima servirate nešto novo, ova brza i ukusna pogača je pravi izbor. Nikako mi nije jasno da je na blogu nemam, a pravim je skoro 3 decenije. Mora da sam pomislila da je jednostavna i nezanimljiva. Ali, da ja nju zabeležim jer može zatrebati :)



          POTREBNO:

2 šolje za belu kafu mekog brašna
1 čaša jogurta
2 jajeta
2 kafene šoljice ulja
1 prašak za pecivo
malo soli

         PRIPREMA:


Sve sastojke za pogaču umutiti varjačom u posudi i sipati u pleh  pomašćen i posut brašnom.
Peći na 200 st. do rumene boje.
Pleh mora biti manjih dimenzija jer je u suprotnom pogača mnogo tanka i može da pregori.

Možete ih napraviti i kao mafine. Količina je dovoljna za 12 mafina.

уторак, 08. децембар 2015.

PILEĆA ČORBA SA BROKOLIJEM

U ove hladne i tmurne dane prija tanjir tople čorbe. Nekada mi je samo to dovoljno za glavni obrok, jer u njoj bude i mesa. Ovo je jedna od takvih čorbi koja je bogata povrćem, brokoli volim i često ga spremam, a tu je i meso da obrok bude kompletan.


            POTREBNO:

300 g pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa ili 2 manje
malo ulja
60 g celera
1 manja glavica brokolija
200 ml pavlake za kuvanje
2 kašike brašna
po ukusu mešavina biljnog začina
po potrebi vode

            PRIPREMA:

Pileće belo meso iseći na kockice.
Šargarepu, celer i crni luk očistiti i iseckati na kockice.

Cvetove brokolija odvojiti od korena i spoljnih listova pa iskidati na manje komade.

Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati piletinu, šargarepu i celer pa sve zajedno kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.

Dodati 1,5 l vode i začiniti po ukusu. Kada čorba proključa, dodati brokoli i nastaviti sa kuvanjem dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj dodati hladnu zapršku (razmutiti brašno u malo vode) i pavlaku za kuvanje pa kuvati još 5 minuta da se dobije željena gustina.

Poslužiti toplu čorbu i uživati.


понедељак, 07. децембар 2015.

FAŠIRANE ŠNICLE

Verujem da nema onog ko nikada nije probao ove šnicle. Ali, i samo njihovo pominjanje vas verovatno seti na detinjstvo i vreme kada su one bile često na meniju. Služile su se uz razna variva od povrća, uz pire krompir a ponekada i uz gust pasulj. Ovo poslednje je bilo jelo koje sam najviše volela u studentskoj menzi, bar u ono vreme kad je u šniclama stvarno bilo mesa a ne soje. Vi ih možete  zamrznuti i po potrebi ispržiti, posebno je to dobro za zaposlene i studente, a njihov se ukus neće promeniti. Birajte kvalitetno meso, ne stavljajte nikakve smese za faširane, i vaši će ukućani uživati u ručku.


         POTREBNO:

500 g mešanog mlevenog mesa
3 kriške starog hleba
50 ml toplog mleka
1 glavica crnog luka
3-4 češnja belog luka
so, biber i biljni začin po ukusu
1 jaje
ulje za prženje

         PRIPREMA:

Hleb izmrviti i preliti toplim mlekom da se natopi. rukama smesiti u jednoličnu smesu pa ddodati mleveno meso i začine. Sve dobro umesiti, dodati sitno iseckani luk i jaje i rukama mesiti da se dobije ujednačena smesa za faširane šnicle.

Smesu odložiti na 1 sat u frižider da se dobro prohladi.

U tiganj staviti ulje, ne treba vam puno, nauljenim rukama na prianjajućoj foliji razvući šnicle željene veličine i pržiti ih na srednje zagrejanom ulju sa obe strane da lepo porumene.

Šnicle malo prohladiti i služiti ih uz prilog po želji.



субота, 05. децембар 2015.

HRONO MUSAKA OD KARFIOLA

Često zavirim u hrono svet, volim peciva koja se jedu u hrono ishrani, a ovog puta sam se odlučila za musaku od karfiola. Nema masnoće, meso se sprema na vodi, nema mleka, a od jaja sam koristila samo belance, mada može i bez njega. Svideo mi se ovaj način spremanja musake jer je nekako laganija, bez masnoća i mleka i uživala sam u ručku.



            POTREBNO:

1 srednja glavica karfiola ( oko 700 g )
300 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka ili 1 praziluk
sušeni peršunov list, origano, biber i malo začinske paprike
1 belance
po potrebi mineralne gazirane vode

             PRIPREMA:

Karfiol očistiti od spoljnih listova, dobro oprati i iskidati na ružice.
Skuvati karfiol u posoljenoj vodi. Paziti da se ne prekuva, dovoljno je 5 minuta kuvanja. Odmah ga ocediti od vode da se završi kuvanje.

Na malo vode prodinstati sitno iseckan luk da postane staklast te dodati mleveno meso.
Prodinstati ga nekoliko minuta da promeni boju i začiniti ga.

Vatrostalnu ili keramičku posudu prekriti slojem karfiola, staviti meso i po vrhu rasporediti preostali karfiol. Tako pripremljenu musaku naliti mineralnom gaziranom vodom da sadržaj ogrezne u njoj.


Ako ste u restrikciji ili imate intoleranciju na jaja, onda je ovo vaša musaka spremljena za pečenje. Ako niste, možete je preliti umućenim belancetom s malo mineralne gazirane vode.


Musaku peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok voda ne uvri. Biće potrebno oko 40 minuta.


Musaku malo prohladiti i poslužiti. Uživajte u laganom ručku.



уторак, 01. децембар 2015.

PILETINA NA ORLI NAČIN I PIRE OD SPANAĆA

Vreme je da unosimo zeleniš, sreća da ga uvek ima u prodaji, a pire od spanaća je najbrži i najukusniji način. Uz spanać uglavnom spremam piletinu na razne načine, a ovog puta je bila na orli način. Meso je mekano i sočno, to je teško postići s belim mesom, i zato vam preporučujem ovakav način spremanja jer će svi biti zadovoljni.



Piletina na orli način

Potrebno:

500 g pilećeg belog mesa
4 jajeta
120 g oštrog brašna
120 ml piva
5 g soli
ulje za prženje

Priprema:

Isecite piletinu na štapiće debljine oko 1 cm.
U dve posebne činije odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrstu penu. U žumanca dodati brašno, so i pivo i sve dobro sjediniti. Na kraju dodati penu od belanaca i lagano promešati da se masa sjedini.

U dubljem tiganju zagrejati ulje, najbolje je to raditi u fritezi jer  meso mora da se prži u dubokoj masnoći.
Svaki komad mesa najpre provucite kroz brašno, a zatim kroz orli masu i spuštati u zagrejano ulje da se prži.
Dovoljno je po 5 minuta za svaku stranu mesa. Piletina treba da dobije zlatno-žutu boju.
Gotovu piletinu vaditi na upijajući papir i poslužiti toplu.

Pire od spanaća

Potrebno:

500 g očišćenog spanaća
2 l vode
so
malo ulja
2 kašike brašna
200 ml mleka
4 čena belog luka
po ukusu biljni začin ili so

Priprema: 

Spanać dobro oprati i staviti u osoljenu vodu da se obari. Ocediti ga iz vode, sitno iseckati i pripremiti pire.

Na ulju propržiti sitno iseckan beli luk s brašnom do zlatne boje, staviti spanać i mleko i na tihoj vatri kuvati do gustine pirea. Po ukusu začiniti. Poslužiti ga toplog uz meso po izboru.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...