понедељак, 25. јануар 2016.

BELE KIFLICE

Kiflice koje su obeležile moje detinjstvo i mladost. Uvek kad bi mama pitala šta da mesi ja bih rekla: "Bele kiflice!" Nikad mi nije bilo jasno otkud tolika ljubav prema njima pored bezbroj drugih poslastica? Verovatno zato što one što duže stoje sve su lepše, nikada se nestvrdnu sasvim, a i tada su prhke i tope se u ustima. Mast je ta koja ove kiflice čini tako posebnim :)
Mama ih je uvek nadevala orasima, ali ih ja ovog puta nadevala tamnim Eurocremom superior bez trans masnih kiselina. Ukus je predivan i nisam pogrešila što sam promenila punjenje.


POTREBNO:

300 g masti
2 kašike šećera u prahu
1 kašika kristal šećera
3 žumanceta
200 ml mleka
40 g svežeg kvasca
600 g brašna

Nadev:

mleveni orasi pomešani s 1 belancetom i šećerom,
džem po želji ili kremić

PRIPREMA:

Masti odmeriti 250 g i preprati je iz 7 voda. A kako to uraditi?
U dublju posudu staviti mast i preliti hladnom vodom tek da malo prekrije mast. Kašikom mešati smesu da što više vode udje u mast, i tako 7 puta ponavljati. Višak vode svaki put odasuti, naliti novu vodu i videćete da će vam svaki sledeći put trebati sve manje vode a mast će biti sve kremastija i belja. Tako ćete dobiti malo više od 300 g masti, ali vi odmerite samo 300 g. 
Na ovaj način mast će izgubiti onaj ukus prženja i miris čvaraka, biće kremastija, rastresitija a kolači ukusniji i niko neće ni osetiti mast u njima.



Mleko zagrejati, dodati kašiku kristal šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti ga 10-tak minuta da nadodje.

U posudi za mešenje umutitit mast sa šećerom u prahu i žumancima. Dodati polovinu potrebnog brašna i nadošao kvasac. Uz dodatak preostalog brašna umesiti glatko masno testo. Ostaviti ga 15 minuta da naraste.

Testo podeliti na 8 loptica, svaku rastanjiti u krug, iseći na 8 trouglova. Trouglove nadevati po želji i saviti u kiflice.

Pripremljene kiflice redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni da ostanu bele.

Tople kiflice uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
Čuvati ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji i uživati.



5 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...