уторак, 19. јануар 2016.

CEPKANA PITA SA SIROM

Pite možete praviti na razne načine a da svaka bude drugačija. Nekada mi se ne slažu pite, nemam vremena za savijanje u štrudlice- onda napravim cepkanu pitu i svi budu zadovoljni. Kod mene su od skora uglavnom heljdine kore u upotrebi, ali neće smetati ako koristite obične tanke kore za pitu.



               POTREBNO:

500 g tankih kora ili heljdinih kora za pitu
3 jajeta
200 ml jogurta
200 ml mleka ili mineralne gazirane vode
2 kašike kisele pavlake
500 g kravljeg sira
100 ml ulja
1 prašak za pecivo soli po ukusu

               PRIPREMA:

Umutiti jaja, pa dodati mleko ili mineralnu vodu i jogurt. Dodati i sve ostale sastojke i dobro sjediniti u redju smesu.

Od kora ostaviti 3 sa strane, a ostale iscepkati i postepeno dodavati smesi uz mešanje. Moraju dobro upiti smesu od sira.

Četvrtasti pleh obložiti pek papirom i složiti 2 kore po dnu i malo ih poprskati uljem. Uliti smesu i ravnomerno je rasporediti.

Odgore staviti onu preostalu koru i lepo je "ušuškati" da ne bi ništa procurelo sa strane.

Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.

Prohladiti je i iseći na željenu veličinu. Poslužiti uz kiselo- mlečni napitak.


* U smesu uvek stavljam mineralnu gaziranu vodu jer pita bude rastresitija, a i onako je dosta mlečnih proizvoda u njoj. Vi, po svom izboru i trenutnom stanju u frižideru, odlučite šta ćete staviti.