среда, 27. јануар 2016.

POSNE SVETOSAVSKE PERECE

Teo tradicije i običaja koje sam ponela iz svog rodnog kraja su i ove perece. Danas je Sveti Sava, školska slava. Dan posvećen velikom prosvetitelju i duhovniku srpstva, Čoveku koji je ostavio traga u našoj istoriji i duhovnosti, a škole ga slave kao svoj dan.
Kako je danas sreda posni dan, red je da i perece budu posne.



         POTREBNO:

Testo:
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna tip"400"
40 g svežeg kvasca
malo šećera
1 kašičica soli
2 dl tople kisele vode
3 dl tople vode
1 dl ulja ili 2 kašike kokosovog ulja

Slani preliv:
3 kašike mekog brašna
1 kašika soli
po potrebi hladne vode

       PRIPREMA:

U toplu vodu staviti 2 kašike oštrog brašna,
malo šećera i paketić kvasca i sačekati 10 minuta
da kvasac nadodje.

Pomešati brašna sa uljem i solju i dodati kvasac te
umesiti testo koje se ne lepi za ruke,
ali ne sme biti tvrdo.
Dobro ga mesiti na pobrašnjenoj dasci bar 5 minuta
uz dodavanje brašna ako je potrebno.

Prekriti testo i ostaviti ga na toplom 30 minuta da
udvostruči količinu.

Pripremiti slani preliv:

Pomešati so i brašno i polako dodavati hladnu vodu
i mešati da nema grudvica.
Gustina je kao testo za palačinke.

Od uskislog testa kidati ili nožem odsecati kuglice
i prstima tanjiti u dug štapić.
Smotati perecu i slagati na podmazan pleh.

Ostaviti da kisnu oko 10 minuta dok se rerna zagreje
na 250 stepeni.

Peći perece do blago- žute boje, izvaditi i staviti po njima slani
preliv i vratiti još 2-3 minuta da se lepo zarumene, a preliv osuši.





2 коментара:

  1. Ma naprosto su divne! Dobaci mi jednu, molim te! Da si mi bar bliže, došla bih na "probu". :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da si bliže baš bismo uživale :) Ima ih dovoljno za svakoga :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...