субота, 30. јануар 2016.

ZAPEČENE PALAČINKE

Nekada poželimo palačinke u slanoj varijanti kao doručak ili posluženje za goste. Varijante punjenja su mnogobrojne, a ja sam ovog puta napravila od onoga što se našlo u frižideru.


POTREBNO:

za palačinke:

2 jajeta
200 g mekog brašna
malo soli
2-3 kašike ulja
300 ml mleka ili mešavine mleka i kisele vode

Nadev:

150 g sitnog sira
200 g suvog vrata u listovima
200 ml kisele pavlake
1 jaje
malo susama i hlebnih mrvica

PRIPREMA:

Sve sastojke za palačinke umutiti u smesu bez grudvica. Ako vam je gusta smesa, dodajte još malo kisele vode da se dobije gustina testa za palačinke.
Ostaviti smesu 30 minuta i nakon toga ispržiti palačinke.
Tiganj dobro zagrejati i pržiti palačinke na jačoj temperaturi oko 1 minut ss svake strane.

Vatrostalnu posudu podmazati uljem, posuti malo susama i mrvica po dnu.

Svaku palačinku tanko premazati sitnim sirom, staviti list suvog vrata i saviti u rolnicu.
Složiti palačinke u jednom redu.

Umutiti kiselu pavlaku s jajetom i time premazati napunjene palačinke.
Posuti po vrhu malo susama i mrvica.

Palačinke ispeći u rerni na 200 stepeni da blago porumene.

Služiti ih još tople. Mada su i hladne dobre.