петак, 26. фебруар 2016.

KEŠKE, ĆEŠKE, KEŠKEK...

Razni su nazivi za ovo istočnjačko jelo koje se sprema s piletinom i pšenicom, ili mešavinom pšenice i ječma. Potrebno je dugo ga kuvati, neki kažu i ceo dan, na kraju meso bi ostalo bez kostiju i kožurice, u "fronclama" koje bi se mešanjem skroz raspale i sjedinile sa skuvanom pšenicom.

Kako sam htela da probam ovo jelo, ali da ga ne kuvam tako dugo, da bude manja količina svega za prvi put, koristila sam piletinu bez koske i oljušteni ječam (geršlu). Ovo je mnogo brži način za sve koji nemaju Smederevac pa da polako na kraju šporeta krčkaju dok se sve ne raskuva.

U Srbiji se ovo jelo sprema u njenom jugozapadnom delu i služi se preliveno istopljenim starim kajmakom. Možete ga skuvati dan ranije, po potrebi podgrejati na istopljenom buteru. Ako ga služite odmah, prelijte ga istopljenim buterom i poslužite uz sezonsku salatu.        POTREBNO:

200 g oljuštenog ječma (geršla)
400 g piletine bez koske (karabatak)
vode po potrebi
1 kašika kokosovog ulja
po ukusu so i biber

        PRIPREMA;

Geršlu uveče potopiti u hladnu vodu i ostaviti je da prenoći.
Sutradan ocediti tu vodu i baciti.
U veću i dublju šerpu staviti 1 kašiku kokosovog ulja i poredjati piletinu po dnu. Preko staviti ocedjenu geršlu i naliti vodom da je bude oko 2 prsta iznad sadržaja.

Uključiti ringlu na najjače, sačekati da provri, smanjiti na najnižu temperaturu i ostaviti da se kuva. Na mom šporetu imam podeoke od 1-6, sve vreme sam kuvala na 2.

U toku kuvanja ništa ne mešati, povremeno proveriti da li ima vode i po potrebi dolivati manju količinu, tek da jelo bude u vodi i da ne zagori.

Nakon 3 sata kuvanja dobićete sluzav sadržaj sa mesom koje je već kuvano. Tada varjačom energično mešati u pravcu kazaljke na satu dok se meso sasvim ne raspadne i počne da se sjedinjuje sa kuvanom geršlom. Tek tada po potrebi posoliti i pobiberiti jelo.

Isključiti ringlu i ostaviti jelo na njoj. Nakon 15-tak minuta možete poslužiti keške.
Rastopiti malo butera i njime preliti jelo u tanjiru pre služenja.
Ostatak jela ohladiti, ostaviti u frižideru i po potrebi podgrevati na zagrejanom buteru.

Jelo je kalorično i za mene potpuno otkriće.

Ukoliko ste na hrono ishrani, možete ga koristiti kao doručak.