понедељак, 08. фебруар 2016.

VEKNA OD MESA U MLEKU

Listajući stare kulinarske časopise naišla sam na ovaj recept iz knjige "Dva nezasita Italijana probaju Italiju". Svi koji ih gledaju na 24 Kitchen znaju o kome se radi.
Privuklo mi je pažnju kuvanje mesa u mleku i verovala sam da će to biti bogatstvo ukusa i mirisa. Na kraju, nakon 2 sata kuvanja, dobila sam odličan komad mesa koji je bio mekan, sočan i mamio je svojim mirisima. Kad poželite da se malo duže posvetite kuvanju, ili nešto proslavljate, ovo je pravi specijalitet koji vredi truda.



              POTREBNO:

500 g mlevene svinjetine
500 g mlevene junetine
150 g pršute
30 g hlebnih mrvica
3 jajeta
70 g rendanog parmezana
20 g seckanog peršuna prstohvat muskatnog oraha
1 kašika brašna
60 g butera
2 glavice crnog luka
1 dl belog vina
2 lista lovora
1,5 l mleka
mleveni drni biber, so

            PRIPREMA:

Pršutu iseći na kokice, a crni luk očistiti i iseći na kocke.

U većoj činiji sjediniti mleveno meso, pršutu, mrvice, jaja, parmezan, peršun, muskatni orah, biber i so po ukusu.
Rukama dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od dobijene smese napraviti 2 vekne i posuti ih brašnom.

U većoj i dubljoj šerpi otopiti buter a zatim dodati crni luk i kratko propržiti. Potom luk sa buterom procediti kroz cediljku pa buter vratiti u šerpu.

Na vrelom buteru propržiti vekne mesa da porumene. Preliti ih belim vinom i pržiti ih dok vino ne ispari. Zatim dodati lovorov list i mleko pa ostaviti da proključa. Tada smanjiti temperaturu na srednju jačinu i nastaviti sa kuvanjem dok mleko ne uvri i ne dobijete kremasti sos.

Još toplo poslužiti uz pire krompir i salatu po želji.


2 коментара:

  1. Da, da, znam o kome se radi!:)) Oni fino kuhaju i fino papaju. Odličan je recept i bilježim ga jer uvijek je dobro imati nešto novo kada se radi o mesnim štrucama.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...