четвртак, 10. март 2016.

HARMONIKA PITA

Ovu pitu pravim više od 10 godina i nikako da postavim recept. Više se ne sećam gde sam je pronašla, ali čini mi se da je bila u jednoj kulinarskoj emisiji, i nakon toga su svi počeli da je prave.
Prednost ove pite je što se brzo sprema, nema puno sastojaka, nije masna i svima uspeva :)


            POTREBNO:

     500 g kora za pitu
     4 jajeta
     500 ml jogurta
     1 prašak za pecivo
     180 ml kisele pavlake
     100 ml ulja
     malo soli

            PRIPREMA:

   Viljuškom ili žicom umutiti jaja, blago posoliti, dodati kiselu pavlaku i sve dobro umutiti da nema      gromuljica. Dodati jogurt, ulje i prašak za pecivo i sve dobro umutiti.

   Uzeti pleh veličine 20x35 cm i malo ga pouljiti.
   Na dno pleha staviti jednu koru, ako nešto kore viri nije nikakav problem.

   Svaku koru savijati kao kad pravite falte ili lepezu i redjati ih po dnu pleha. Filom pažljivo preliti        nafaltane kore tako da sve budu lepo natopljene. Kod mene su kore složene u dva reda, svaki red       sam prvo dobro natopila nadevom, kore ne smeju ostati suve.

  Na kraju onaj višak donje kore lepo ušuškati preko nafaltanih kora i to isto natopiti filom.

  Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Proveriti da li je dobro pečena i u sredini,          malo nožem bocnuti površinski sloj koji se zapekao, ako nije dobro pečena ostaviti je u isključenoj  rerni još 10-tak minuta.

  Pitu prohladiti, iseći na željenu veličinu i poslužiti.


5 коментара:

  1. Baš je lepo uradjena. U jednom parčetu ima dosta pite :)

    ОдговориИзбриши
  2. Jako volim ovakve pite i nikada dosta recepata za njih. Volim stalne varijacije, a ovo je baš takva!

    ОдговориИзбриши
  3. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...