субота, 19. март 2016.

KNEDLE OD STAROG HLEBA ( Semmelknödel )

Knedle od starog hleba ili češke knedle su tradicionalni prilog u južnoj Nemačkoj, Češkoj i Austriji.
Služe se uz pečeni kiseli kupus, pečeno meso i pečurke u belom sosu. Pošto se koristi stari hleb potiču iz kuhinje siromašnih, ali su u medjuvremenu dobile epitet specijaliteta tako da ih možete naći na meniju restorana s nacionalnom kuhinjom.

Kod mene su bile prilog junećem gulašu i uživali smo u ručku koji je bio drugačiji od standardnih za našu kuhinju.



       POTREBNO:

400 g sitno iseckanog starog hleba
250 ml toplog mleka
1 glavica crnog luka
30 g butera
1 šaka peršunovog lista
2 jajeta
po ukusu so i biber
po potrebi brašna

      PRIPREMA:

Hleb iseći na kockice, preliti ga toplim mlekom i rukama izgnječiti da se dobije jednolična smesa.

Sitno iseckani crni luk prodinstati na buteru, dodati peršunov list i sve to sjediniti sa hlebom.

Dodati jaja, začiniti po ukusu i uz dodatak brašna po potrebi umesiti smesu od koje se mogu oblikovati knedle.

Vlažnim rukama oblikovati knedle veličine kajsije, spuštati ih u kipuću vodu i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu.

Ocediti knedle i još tople servirati kao prilog glavnom jelu po želji. Kod nas su knedle bile prilog gulašu.


2 коментара:

  1. Već ih dugo nisam radila, nekako se ne sjetim, a jako su fine. Ja ih radim kao štrucu, a ne knedle, ali to je isto. Baš dobro da si me podsjetila!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, znam i za taj način kuvanja u kuhinjskoj krpi. Meni su knedle bile brži i jednostavniji način spremanja :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...