недеља, 03. април 2016.

PITA ZELJANICA

Kad dodje proleće i pijačne tezge se zašarene, prva pomisao su mi sarmice od zelja i pita zeljanica. Pravim ja pite i sa spanaćem i blitvom, njih ima veći deo godine, ali sa zeljem mi je posebnog ukusa. E, da biste bili sigurni da je divlje zelje nezagadjeno i dobro, jednom sam celu pitu bacila jer je zelje bilo gorko, ja ga sada probam pre nego što napravim pitu ili sarmice. Kupiti zelje kod sigurnih prodavaca, ni to vam nije garancija da je dobro, jer oni ga beru svuda. Kako smo postali sve zagadjeniji, bacaju se razni otpadi na sve strane, prva mi je pomisao odakle to povrće stiže. Danas sam imala sreće, dobro oprala zelje i sažvakala jedan komad da se uverim da je dobro. Ima ono ukus drugačiji od spanaća i blitve, ali nikako nije gorko. Kad smo sad utvrdili sve o zelju, red je da vam napišem i recept.



SASTOJCI:
500 g kora za pitu
Fil:
2 veze zelja ili 1 kesa (ono sitno zelje)
500 g mladog sira
180 ml kiselog mleka 6% mm
1 kašičica soli

Premaz za kore:
3 jajeta
200 ml mleka
3 ravne kašike griza
180 ml ulja
1 kesica praška za pecivo


PRIPREMA:

Zelje dobro oprati, ocediti od vode i na sitno ga iseckati. Posoliti ga i rukama izgnječiti. Nije potrebno prethodno ga blanširati jer je mlado i biće mekano nakon svega ovoga.
U to dodati izgnječen sir i kiselo mleko i sve dobro umutiti da se sjedine sastojci.

U drugoj posudi umutiti sastojke za preliv pazeći da nema gromuljica od griza. Pre svakog premazivanja kora ovu smesu promešati jer griz vremeno pada na dno.


Uzeti pleh veličene kora, podmazati ga uljem i složiti prvu koru. Premazati je s 2-3 kašike premaza, staviti drugu koru, premazati je i po njoj rasporediti malo fila sa zeljem. Redom tako premazivati kore i na svaku treću stavljati fil. Ostaviti malo premaza za gornju koru.

Pre pečenja pitu iseći, preliti preostalim premazom i u zagrejanoj rerni peći je na 200 stepeni 30 minuta. Nakon toga pita će imati rumenu gornju koru, ali da bi i unutra bila pečena ja je još 15 minuta pečem na 150 stepeni.

Prohladiti pitu, iseći je i poslužiti.

10 коментара:

  1. Jako volim zeljanicu. Ova kao da govori preko ekrana ♥ Što se zelja tiče obožavam ga ali najsigurnija sam kad uberem svoje. Laka je to zarada, ima ga svuda, ljudi se snalaze i malo ko uopšte pomisli da zelje može da bude vrlo zagađeno. Odlična pita, Jafi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imala sam sreće jer je žena imala i blitvu i vidi se da je iz bašte.

      Избриши
  2. Draga, pita fenomenalno izgleda, samo sto ne pocnem da grickam ekran!:)))

    ОдговориИзбриши
  3. To me zelje uvijek zbuni, jer mi kupus zovemo zelje, a nije isto, zar ne? Inače volimo ovakve pite i uvijek je dobro promijeniti fil.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne, zelje je ovo http://www.trcanje.rs/ishrana/zelje-cuvar-zdravlja-i-izvor-minerala-za-trkace/. Ima divlje i pitom, gajeno zelje. Kod nas se ono koristi za pite, čorbe i sarmice. Može blitva ili spanać da ga zamene, ali zeljanica ima poseban ukus kad je sa zeljem :)

      Избриши
  4. Ukoliko bih prasak za pecivo zamenila kvascem, da bi kore izgledale kao domace, kolika kolicina bi bila potrebna?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može i kvasac. Verovatno bi 20 g svežeg ili pola vrećice suvog bilo dovoljno.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...