субота, 09. април 2016.

SARMA OD RAŠTANA

Kupujući zelje i blitvu ugledala sam i listove raštana. Na nagovor prodavačice da su dobri za sarmu, kupila sam ih i isprobala. Sarma je svaka lepa; neko voli onu zimsku od kiselog kupusa, neko ove prolećne od zelja i blitve, a od sada na našoj trpezi će biti i sarma od raštana.



SASTOJCI:

20 listova raštana
500 g mlevenog mesa
100 g pirinča
1 jaje
1 glavica crnog luka
malo ulja
1 kašičica slatke začinske paprike
po ukusu so i biber ili mešavina biljnog začina
po potrebi vode

PRIPREMA:

Listove raštana oprati pod mlazom vode, pažljivo odstraniti zadebljali koren s naličja lista i u osoljenoj kipućoj vodi ga kratko blanširat. Dovoljno je 1-2 minuta ili tek toliko da list odmekne i postane savitljiv. Vaditi listove i odmah ih preliti hladnom vodom da zaustavite kuvanje i sačuvate boju. Listove ostaviti da se prohlade i dobro ocede od vode.

Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati meso i pržiti ga da promeni boju. Dodati opran pirinač, sve dobro promešati da se sjedini dodati začinsku papriku i začiniti po ukusu. Skloniti posudu s ringle i staviti jaje, dobro promešati da se jaje sjedini s nadevom.

Šerpu u kojoj ćete kuvati sarmu podmazati uljem i po dnu staviti listove raštana (dovoljna su 2-3 lista).
Na svaki list raštana staviti po kašiku nadeva, zaviti sarmu i redjati je po dnu šerpe. Pripremljene sarme preliti toplom vodom da ogreznu, pritisnuti manjim tanjirom i kuvati ih na srednoj temperaturi oko 1 sat.

Paziti tokom kuvanja da vam voda ne uvri, a sarma zagori. Po potrebi dolivati tek malo vode jer gotova sarma ne sme plivati u njoj.
Ovu sarmu ne zapržavam jer volimo laganu prolećnu varijantu. Vi je možete zapržiti, neko je i zapeče u rerni na kraju i prelije kiselom pavlakom.

Gotovu sarmu poslužiti uz kiselo mleko. Najbolje bi bilo domaće kiselo mleko, ali ako ga nemate, može poslužiti i fabričko. Mi najviše volimo kozje kiselo mleko.



Više o raštanu pročitajte ovde :)

6 коментара:

  1. :-) pravimo i mi slicne sarmice, nisam sigurna ali mislim da to isto kao ono ato ja zovem (i uopste mi uGrckoj)pontske listove nisam znala da se zovu ovako-rastan, hvala! Veoma su ukusne sarmice kad se prave takvim listovima!kod nas ima ih samo u odredjenim pijacima i male su kolicine! Srecni smo kad ih nadjemo! Da li mozda znate i druge recepte sa rastanom???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekad davno jela sam raštan kuvan sa suvom ovčetinom. Nema zaprške, samo se doliva voda i začini po ukusu. Vrlo je ukusno i neobičan spoj. Znam da u Crnoj Gori kraj ove sarme stave i malo dimljenog mesa i sve zajedno kuvaju.To bi bilo ono što znam o jelima od raštana.

      Избриши
  2. Hvala! Ja nisam jos probala rastan sa mesom. Hocu.

    ОдговориИзбриши
  3. Sad sto pazljivo citam recept vidim da koristite i jaje u nadev, to nikad nismo mi radili, mozda je tajna da se bolje spoji smesa... Da li se vidi u smesu posle kuvanja? Ne bih htela. Vidim u tekst dosta reci sto nisam znala ali razumem, i ja cu koristiti, hvala!:-) a da li sam dobro shvatila... Meso ne kuvamo puno jer nastavicemo u sarmi...??? Zar ne??

    ОдговориИзбриши
  4. Da, meso pržimo nekih 10-tak minuta da promeni boju, a ostalo će se skuvati. Jaje dodam da bi vezalo smesu od mesa i pirinča, staviti ga kad sklonite šerpu s ringle, dobro promešati da se sjedini i ne vidi se uopšte kad je sarma kuvana.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...