четвртак, 05. мај 2016.

ČOKOLADNE ŽERBO ŠNITE

Svi znamo stare dobre Žerbo kocke s nadevom od džema i mlevenih oraha. Imala sam priliku da ih probam u budimpeštanskoj poslastičarnici Žerbo, ali mi se nekao više svidja recept po kojem ih je pravila moja mama. Kad sam prošle godine ugledala ovaj recept na Coolinarici znala sam da ih moram probati. U pripremi slavskih kolača izbor je pao na ove kocke i nisam se pokajala. Kore se lepo razvlače, fil je pun čokolade i konačan ukus je savršen. Baš kako volimo, prhko testo i divan ukus čokolade :)


        SASTOJCI:

         Kore:

200 g maslaca
100 g kristal šećera
1 žumance
20 g svežeg kvasca
50 ml mleka
1 vanilin šećer
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
malo narendane limunove korice
oko 400 g mekog brašna

         Fil:

200 ml slatke Imlekove pavlake
200 g čokolade za kuvanje
2 jajeta
1 belance
2 kašike brašna
3 kašike mleka

        Glazura:

100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

            PRIPREMA:

Prvo napravimo fil. U šerpi zagrejati pavlaku, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi. Skloniti s ringle, dodati jaja i umutiti sve mikserom. Brašno razmutiti u mleku pa sjediniti s prethodnim filom i dobro izmešati. Ostaviti fil da se ohladi dok vi pripremite kore.

U mlakom mleku rastvoriti 1 kašičicu šećera i izmrvljeni kvasac.
Umutiti maslac i šećer, dodati žumance i vanilin šećer i sve sjediniti. Od brašna odvojiti 2 kašike za premesivanje testa, ostatak brašna pomešati s praškom za pecivo. Dodati nadošli kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesti glatko masno testo. Testo podeliti na 3 jednake loptice, kod mene je svaka merila po 300 g.

Pleh veličine 20x30 cm obložiti papirom za pečenje. Od svake loptice razvući koru veličine pleha. To će vam najlakše ići na papiru za pečenje, prenesete sa njim u pleh i samo skinete papir.

Na prvu koru staviti polovinu fila, preko ide druga kora, fil i na kraju treća kora. Svaku koru malo viljuškom izbockati da bi bolje prionula uz fil.

Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći žerbo kocke oko 30 minuta.

Kolač prohladiti i preliti glazurom. Ostaviti ga u frižideru bar jedan dan da se lepo ohladiti i seći na kocke po želji.

Što duže stoji kolač je sve bolji.



5 коментара:

  1. Jako, jako dugo ih nisam radila. To je stoga što se nisu posebno sviđala djeci. Ja ih volim, mi jedino radimo puno tanje kore. N e znam kako bi mi se svidjele s čokoladom, ali vrijedi isprobati.

    ОдговориИзбриши
  2. Dopadaami se ovaj recept. Malo je drugačiji od mojih kocki ali verujem ne manje ukusan

    ОдговориИзбриши
  3. Kocke su nam se svidele baš zato što su drugačije. Samo je ime poznato, sve ostalo je pravo osveženje :)

    ОдговориИзбриши
  4. Da li možeš da zamisliš da Žerbo šnite nikad nisam probala? Kod mene u familiji ih nisu spremali a nekako se namestilo i da niko od mojih poznanika/prijatelja njima me nije poslužio. Ove tvoje mi deluju jako lepo i ukusno. ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, onda pod hitno da prvo probaš one klasične :) Meni je to jedan od 5 omiljenih kolača iz detinjstva i kod nas se obavezno pravi za praznike. Ove su malo "jače" po ukusu, ali za ljubitelje puno čokolade su odlične :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...