понедељак, 20. јун 2016.

CARSKE ŠNICLE

Juneće šnicle možete spremiti na razne načine, ali je uvek potrebno malo više vremena i sastojaka da bi bile mekane i sočne. Ovog puta sam isprobala recept iz časopisa BAKINA KUJNA. Ima dosta sličnih recepata na internetu, a ja sam se odlučila za ovaj. Stavila sam sve sastojke u šerpu, smanjila temperaturu ringle na 2, od 6 podeoka, i tek povremeno pogledala da ne uvri voda. Jelo se krčka duže, bar moje šnicle nisu bile od mlade junetine, ali sastojci su mu dali posebnu aromu i sočnost.



SASTOJCI:

8 junećih šnicli
4 glavice crnog luka
200 g mesnate slanine
100 ml ulja
200 ml belog vina
200 ml vode
2 lovorova lista
1 puna kašika gustina
po ukusu: so, biber ili mešavina biljnog začina
po potrebi voda

Prilog:
500 g njoka ili neka druga testenina po izboru

PRIPREMA:

Juneće šnicle istanjiti tučkom za meso preko najlon kese i začiniti ih po ukusu.

Crni luk očistiti i iseći na kockice,mesnatu slaninu takodje iseći na kockice.

Na malo ulja propržiti luk da porumeni.

U posebnu dublju šerpu srednje veličine sipati ostatak ulja, pa rasporediti polovinu šnicli po dnu.
Preko njih posuti pola luka i slanine. Poslagati ostatak šnicli i posuti ostatkom luka i slanine. Staviti i lovorov list preko.
Pomešati vino i vodu i preliti šnicle.

Poklopiti i kuvati 120 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode po potrebi.

Pred kraj kuvanja razmutiti gustin u malo vode, preliti preko šnicli, pa jelo ostaviti da prokuva kako bi se saft zgusnuo.

Pripremiti prilog po želji i servirati uz šnicle.

Kod mene kao prilog su bili  JOGURT NJOKIĆI.

Priprema:

1 jaje
180 ml jogurta
200 g mekog brašna

Sve sastojke za njoke penasto umutiti. Ne treba ih soliti jer je jelo pikantno, a i jogurt im da ukus.

U šerpu staviti vodu, posoliti i staviti malo ulja. Kad voda proključa vlažnom kašikom zahvatati testo i spištati u vodu. Kuvati ih oko 8 minuta, ili dok ne isplivaju na površinu. Ocediti ih od vode i još tople poslužiti uz šnicle.

* Kod začinjavanja mesa paziti da ne preterate jer je slanina dovoljno slana, moja je bila i previše slana.

Uz ovo jelo poslužiti salatu od kupusa ili pečenih paprika, i obavezno popiti neko piće. Jelo je pikantno i meni je, koja ne pijem, falila  jedna čaša HLADNOG PIVA :)


4 коментара:

  1. Njam, volim ove recepte..."sve stavi i zaboravi".

    ОдговориИзбриши
  2. Često radim slično u ekspres loncu, a odličan mi je Snježin recept za šnicle u toću. Zato znam da je ovo zaista super i preporučam. A ja bilježim Jogurt njokiće i radim ih prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jogurt njokići su brzi, meni baš prijaju više od klasičnih.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...