четвртак, 09. јун 2016.

GRČKI KOKOS KOLAČ

Nedavno smo u Grčkoj, na kraju ručka u restoranu, kao desert bili posluženi kolačima koji su mi se svideli. Pokušala sam da pronadjem recept, angažovala sve i tragala, odlučila se za ovaj i nije to to. Ni izgledom, a ni ukusom ne odgovara originalu. Kolač koji sam napravila je ukusan, lepo rashladjen baš prija, ali ima "težinu" koju mu daju jaja i buter a onaj grčki je lagan i ne verujem da ima toliko sastojaka. Sad mi se čini da je on od kuvanog griza bez jaja i samo preliven sirupom i uvaljan u kokos radi lepšeg izgleda.



             TESTO:

4 jajeta
500 ml grčkog jogurta
125 g maslaca
400 g griza
1 vanilin šećer
100 g šećera
1 prašak za pecivo

          SIRUP:

300 ml vode
300 g šećera
1 limunov sok
100 g kokosa

         PRIPREMA:

Penasto umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i jogurt.
Maslac otopiti i prohladiti, te ga dodati smesi od jogurta.

Mutiti mikserom dok se šećer ne rastvori, dodati griz pomešan s praškom za pecivo i sve dobro sjediniti.

Smesu usuti u pleh veličine 30x25 cm obložen pek papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 35 minuta.

Pečeni i ohladjeni kolač iseći u kocke te preliti vrućim sirupom. Od trenutka kad proključa sirup kuvati 5 minuta, skloniti s ringle, dodati limunov sok i odmah toplim preliti prohladjen kolač.

Kolač dobro ohladiti, uvaljati u kokos i poslužiti.

* Smanjila sam količinu šećera u testu na pola, a i pravila sam sirup po ovoj meri koju sam napisala da mi kolač ne bi bio presladak sa sirupom iz recepta koji sam koristila. Možda je falilo još malo sirupa, ali ne nikako 700 ml vove i 500 g šećera. Kolač nije suv, jestiv je ali nije onaj koji sam tražila.


Ovako je izgledao kolač u Grčkoj :)