понедељак, 13. јун 2016.

PUNJENE TIKVICE

Tikvice su često na meniju kod nas, kombinujem ih na razne načine, a jedan od omiljenih je i ovaj. Malo više posla oko pripreme, ono čišćenje i dubljenje su najveći zahvat, sve ostalo je već lakše. Ali, zato se posle kuvaju bez velikog nadgledanja.



            SASTOJCI:

5 srednjih tikvica
400 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
malo ulja
1 šoljica pirinča
1 jaje
začin po ukusu: so, biber i slatka začinska paprika
2 paradajza
vode po potrebi

            PRIPREMA:

Na malo ulja prodinstati sitno iseckan crni luk, dodati meso i sve zajedno pržiti dok meso ne promeni boju. Dodadi opran i ocedjen pirinač, promešati da se sjedine sastojci i skloniti s ringle. Začiniti po ukusu solju, biberom i slatkom začinskom paprikom. Ja u prohladjen fil dodam 1 jaje da se sve dobro poveže.

Tikvice oprati, odseći im vrhove i dno, i štedljivim nožićem oljuštiti. Svaku tikvicu prepoloviti na pola, dobićete 10 polovina. Kašičicom izdubiti svaku polovinu pazeći da ne probušite dno ili stranu. Trudite se da što više izdubite i dobijete jednake polovine. To je važno zbog dužine kuvanja.


U dublju šerpu poredjati polovine izdubljenih tikvica, napuniti svaku filom od mesa i po vrhu dodati tanko isečen paradajz koji će biti poklopac da zaustavi curenje fila tokom kuvanja.

Naliti tikvice vodom u visini napunjenih polovina, pritisnuti manjim tanjirom po vrhu i staviti da se kuvaju. Kad provri tečnost u šerpi, smanjiti na srednju jačinu i kuvati 1 sat. Za to vreme će se skuvati pirinač i meso, a tikvice se neće raspasti.

Neko na kraju napravi zapršku, belu ili crvenu, ali ja ih služim bez zaprške. Ako pravite zapršku, na malo ulja propržiti 1 kašiku brašna do zlatne boje, možete dodati i malo začinske paprike, te time preliti kuvane tikvice. Isključiti ringlu i ostaviti još nekoliko minuta da sve zajedno prokrčka.

Tikvice poslužiti uz kiselo mleko.