среда, 07. септембар 2016.

LAŽNI KROASANI

Nedavno sam na FB videla recept za ove kroasane i morala sam ga probati. Jednostavna priprema, bez mnogo prljanja koja zahtevaju klasični kroasani odmah me je zainteresovala. Zamesila sam ih uveče, ostavila 12 sati u frižideru i zatim ih pravila. Sve ide brzo, ako se ne računa vreme provedeno u frižideru, i kroasani su spremni za degustaciju. Jesu lepi, ali meni više izgledaju kao još jedne kifle. Dok su topli sve je OK, ali malo prohladjeni već gube ukus kroasana. Možda je malo maslaca razlog tome, ali za one koji nisu vični, ili nemaju vremena za spremanje klasičnih kroasana mogu slobodno da prodju i ovi.


          POTREBNO:

  1 kašika šećera
2 kašike brašna
200 ml mlake vode
1/4 svežeg kvasca
i još
350 g brašna mekog tip 400
1 kašičica soli
4 kašike ulja
50 g maslaca

        PRIPREMA:

U posudu za mešenje pomešati šećer s 2 kašike brašna i izmrvljenim kvascem. dodati vodu i sve dobro umutiti. Pokriti kvasac i ostaviti 10 minuta na toplom mestu.

Nakon toga dodati 350 g brašna, so i ulje i zamesiti mekano testo koje se ne lepi. Testo pokriti i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da se diže.

Nakon tog vremena malo ga premesiti u posudi i po vrhu testa naseckati maslac iz frižidera. Rukama premesiti, ali sasvim nežno, testo tako da se maslac nadje i u testu i oko lopte od testa. Prekriti ga prianjajućom folijom i ostaviti ga u frižideru bar 2 sata. Može stajati i duže, čak i 2 dana pre nego što spremite kroasane za pečenje.

Pripremljeno testo rukama razvući u pravougaonik na podlozi za mešenje bez dodatka brašna.
Iseći testo u trouglove, smotati kroasane i složiti u pleh obložen pek papirom.

Kroasane premazati umućenim jajetom i ostaviti ih na toplom 45 minuta da se udvosturče.

Rernu zagrejati na 200 stepeni i ispeći kroasane do svetlo- rumene boje. Pečene izvaditi iz pleha, prekriti ih krpom i ostaviti ih 10 minuta da se malo prohlade i odmeknu.

1 коментар:

  1. Sigurno je u pitanju maslac, vjerojatno ga treba više, ali onda ne bi bili ovako brzi i laki. Nema veze jer sam sigurna da ne dočekaju drugi dan!:))

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...