субота, 19. новембар 2016.

ĆUFTE U KARI SOSU

Otkad ne jedem paradajz, ne pravim klasične ćufte u paradajz sosu. Nedostaju mi, ali pokušavam da pronadjem recepte gde ima sosa, jer kakva bih ja to bila Banaćanka bez sosa u ishrani, i sve češće isprobavam bele sosove. Ovog puta su ćufte u kari sosu, posebnog su ukusa, i baš su mi se svidele. Ako volite da isprobavate nova jela, toplo vam preporučujem ovaj recept.



        SASTOJCI:

    500 g mlevene junetine ili piletine
    2 čena belog luka
    1 kašičica rendanog djumbira
    1 manja glavica crnog luka
    1 jaje
    5 kašika prezle
    po ukusu: so i biber
    po potrebi: ulje

      Sos:

    40 g maslaca
    2 kašike brašna
    400 ml mleka
    200 ml pavlake za kuvanje
   1/2 kašičice karija
   po ukusu: so

         PRIPREMA:

 Crni luk očistiti i sitno iseckati, beli luk ispasirati.

U posudi sjediniti mleveno meso, djumbir, crni i beli luk, prezle i jaja. Dodati začine po ukusu i sve ručno izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.

Od dobijene smese nauljenim rukama oblikovati manje ćufte. Pržiti ih na vrelom ulju da porumene sa svih strana. Potom ih izvaditi i ostaviti na toplom mestu dok pripremite sos.

U šerpi rastopiti maslac pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko  neprestano mešajući žicom za mućenje dok se ne zgusne.
Sipati pavlaku za kuvanje, dodati kari i malo soli po ukusu, te nastaviti sa kuvanjem dok se ne dobije redji sos.

U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, sniziti temperaturu pa sve zajedno kuvati oko 5 minuta.

Jelo poslužite dok je još toplo, nakon mirovanja sos će se zgusnuti i stegnuti.




Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...