уторак, 15. новембар 2016.

GONDOLE

Kada čujemo reč gondola prvo pomislimo na Veneciju. Nije da ne bi bilo lepo da smo u Veneciji, da uživamo u gledanju ili vožnji gondolom, ali ovo su ipak samo gondole pecivo. Ali, napravite gondole i zamirisaće vam kuća, a možete u sećanje prizvati i slike Venecije, pa i pustiti malo muzike da uživate u ovom ne tako lepom novembarskom danu.



       SASTOJCI:

          Testo:

200 ml jogurta
200 ml mleka
50 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
25 g svežeg kvasca
650 g mekog brašna

         Nadev:

200 g dimljene pečenice ili suvog vrata
200 g kačkavalja
150 ml milerama ili kisele pavlake

       Premaz:

1 jaje
po potrebi maslaca ili margarina

         PRIPREMA:

U dubljoj posudi sjediniti izmrvljeni kvasac, šećer, kašiku brašna i mlako mleko, pa dobro izmešati da ne bi ostale grudvice. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadodje.

U vanglicu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati so i promešati. Sipati nadošli kvasac, jogurt sobne temperature i ulje te postepeno dodavati ostalo brašno. Mesiti dok se ne dobije glatko testo joje se ne lepi za ruke. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.

DIMLJENU PEČENICU ILI SUVI VRAT SITNO ISECKATI, A KAČKAVALJ IZRENDATI.

Nadošlo testo podeliti na dva dela. Uzeti jedan deo i pomoću oklagije ga istanjiti u pravougaonik debljine 5 mm. Premazati ga polovinom milerama ili pavlake, posuti polovinom suvog mesa i kačkavalja, pa urolati. Trebalo bi malo da sabijete rolat na početku uvijanja da bi se testo i nadev dobro sjedinili, to je važno zbog sečenja.

Rolat iseći na komade dužine oko 10 cm, te svaki preseći uzdužno na pola. Krajeve dobijenih polovina spojiti da bi se dobio oblik gondole. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još gondola.

Svaki rolat sam sekla na 6 delova, na kraju sam imala 24 gondole.



Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovano testo. Biće vam potrebna 2 velika pleha jer morate ostaviti prostora da gondole rastu. Tako pripremljene gondole ostaviti oko 15 minuta da nadodju, za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni.

Gondole odgore premazati umućenim jajetom, staviti po list maslaca ili margarina i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok blago ne porumene.



Gondole malo prohladiti pa poslužiti. Uživajte u divnom ukusu peciva, zavaliti se u omiljenu stolicu ili fotelju, i pustite malo mašti na volju. Zaplovite kanalima Venecije :) A poslušajte i ovo :)




3 коментара:

  1. Znam za to pecivo, ali jedino su po obliku slični. Način pravljenja i punjenje su sasvim drugačiji. Naravno, i ukus se razlikuje zbog punjenja i premaza.

    ОдговориИзбриши
  2. Isto je, moze neko u testo dodati jogurt i mleko da bude meksi,probala sam i ja mleko i jogurt u testo a nema razliku u ukus. postoji pejnirli sa nadevom od mesa i sa nadevom od sira i sunka,Neki dodaju jaje u modernim verzijama... ne znam da li su gondole nesto srpsko ali pamtim da sam to videla kao "gondole" i u drugim blogovima i sajtovima gde autori pisu srpskom. Ipak kod nas pejnirli ne veci ali ja sam vec pravila i mini pejnirli. dobri zalogaj za party ali i za dorucak kod nas!!!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...