четвртак, 24. новембар 2016.

MENAŽ- VENECIJANSKE KOCKE

Jesen je. Počinje sezona slava i svaka domaćica se trudi da slavska trpeza obiluje raznim slanim i slatkim posluženjima.
Kod nas u kući se oduvek posebna pažnja poklanjala poslasticama; najpre je to spremala baka, onda mama a sada ja. Razlikuju nam se poslastice, svako vreme ima neke svoje omiljene slatkiše, ali uvek je neizostavni sastojak MENAŽ čokolada. Posebno sam srećna što u nekim maminim zapisanim receptima nailazim na naglašeni deo: ...koristiti Menaž čokoladu za jelo i kuvanje.
Postojanje ove čokolade, još malo pa će proslaviti vek kako naše poslastice čini kvalitetnim i prepoznatljivim, olakšava svakoj domaćici pripremu vrhunskih poslastica kojima obogaćuje slavsku trpezu.


Brz tempo života i nedostatak vremena nikako ne smeju biti izgovor da gostima poslužite kupovne kolače. U našoj porodici postoji nepisano pravilo da sve mora biti u kući pripremljeno, ne mora to biti veliki broj kolača, ali ono što se iznese na sto mora biti od kvalitetnih sastojaka. A kad biram kvalitet, onda uvek biram MENAŽ. Čokolada je idealne gustine, visokog procenta kakaoa, pristupačne cene i praktičnog načina doziranja. I svaka poslastica s Menaž čokoladom uvek uspe.



Kad spremam slavske kolače, pored obaveznih sitnih suvih kolača, na sto iznosim i neku čokoladnu poslasticu koja se seče u kocke i odlično prija uz kafu ili neko desertno vino.

     SASTOJCI:

    I  Kora:
6 belanaca
6 kašika šećera
100 g kokosa
5 kašika brašna

    II Kora:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo

     FIL:
6 žumanaca
150 g šećera u prahu
5 kašika mleka
1 kesica rum vanilin šećera
200 g maslaca

    Glazura:
150 g MENAŽ čokolade
50 g maslaca
5 kašika mleka

       PRIPREMA:

Kora I i II:

Ulupati 6 belanaca sa 6 kašika šećera u čvrst sneg. Dodati kokos i 5 kašika brašna te sve izmešati.

Smesu sipati u pravougaoni pleh ( 30 x 20 cm ) obložen papirom za pečenje te poravnati.

Posebno umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. Dodati žumanca, a na kraju umešati kakao, brašno i prašak za pecivo.
Dobijenu smesu naneti preko mase sa kokosom i sve zajedno staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći 15- 20 minuta.

Fil:

Umutiti Žumanca sa šećerom, dodati mleko i sve dobro sjediniti. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Ostaviti fil da se dobro ohladi.

Penasto umutiti maslac sa vanilin šećerom, pa ga spojiti s kremom od žumanaca.

Pečenu koru ravnomerno premazati filom.

Otopiti čokoladu s maslacem i mlekom i preliti preko fila.

Ostaviti kolač da se ohladi i stegne, pa ga iseći u kocke ili štangle.
* Kolač napraviti dan ranije da bi se dobro ohladio i svi sastojci spojili u divan ukus.


Kada biram čokoladu za svoje poslastice, uvek biram MENAŽ. Ne štedite na sastojcima, kvalitetna čokolada je pola uspeha dobre poslastice.
A kada Vas gosti hvale, ne zaboravite da istaknete svoju čokoladnu prijateljicu- MENAŽ čokoladu :)









2 коментара:

  1. Divan je Javorka, i izgledom i po sastojcima...a Menaž mi je od malih nogu omiljena čokolada :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :) Menaž je uvek dobar saveznik za sve poslastice :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...