петак, 25. новембар 2016.

ŠTAPIĆI S KISELOM VODOM

Razne vrste grickalica uvek su me privlačile da isprobam recept. Ovog puta sam od sestre Snežane dobila ovaj recept, stajao je na spisku za isprobavanje, i konačno sam ih napravila. Rezultat je odlična grickalica koja se brzo sprema, ne zahteva puno materijala a može biti odlično posluženje uz pivo dok gledate utakmicu ili surfujete netom.



        SASTOJCI:

250 g margarina
1 kašičica soli
1 jaje
1 žumance
1 prašak za pecivo
500 g brašna
1 kafena šoljica mineralne gazirane vode
i još malo brašna po potrebi

    Premaz:

1 belance
po želji: kim ili susam
malo soli

       PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti 500 g brašna, dodati so i prašak za pecivo pa sve dobro promešati. Dodati margarin sobne temperature i rukama ga isitniti i mešati s brašnom. Na kraju dodati jaje, žumance i mineralnu gaziranu vodu, te sve zajedno smesiti uz dodatak neznatne količine brašna.
Testo mora biti masno, ali da se ne lepi za ruke.
Prekriti testo prianjajućom folijom i ostaviti ga 15 minuta u frižideru da se ohladi.

Ohladjeno testo rastanjiti u pravougaonik širine oko 10 cm, ili koju već veličinu štapića želite, premazati umućenim belancetom i posuti kimom ili susamom. Možete još malo posoliti po vrhu da budu ukusniji.
Seći štapiće debljine prsta, ako su tanji pregoreće tokom pečenja ili se malo deformisati, a ovakve debljine su najbolji za pečenje.

Štapiće peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok blago ne porumene.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...