недеља, 25. децембар 2016.

BULOČKE SA SIROM

Buločke su tradicionalno rusko pecivo od kiselog testa. Punjenja mogu biti slana ili slatka, oblici razni, ali uglavnom postoji neko osnovno testo koje se sreće u svim receptima. To je mlečno kiselo testo koje zahteva malo duži postupak mešenja, ali zato dobijate ukusno i mirisno pecivo kojim možete započeti dan.


       TESTO:

550 g mekog brašna tip 400
300 ml mlakog mleka
21 g svežeg ili 7 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
80 ml ulja

Nadev:
po želji: sir, meso, kupus ili neki džem, mak, suvo groždje

Premaz:
1 jaje
ili šećerna voda
susam ili kim
po potrebi  buter

PRIPREMA:

Za osnovno kiselo testo uzeti kvasac i staviti u posudu za mešenje. Dodati šećer, ako mesite slatke buločke dodajte 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, mlako mleko i sve dobro promešati da se kvasac rastvori. Ostaviti 10-tak minuta da kvasac "nadodje".

Nakon tog vremena staviti polovinu brašna, dodati so i ulje, i uz postepeno dodavanje brašna umesiti meko testo koje se ne lepi za ruke.
Testo na pobrašnjenoj podlozi mesiti bar 10 minuta da što više vazduha udje u njega da bi bolje naraslo.

Oblikovati testo u loptu, premazati ga uljem, staviti u posudu, prekriti prianjajućom folijom i kuhinjskom krpom, te ga ostaviti na toplom mestu 1 sat da udvostruči svoju količinu.

Tako nadošlo testo podeliti na dve lopte, oblikovati ih u veknice i podeliti svaku na 8 loptica. Dobićete 16 loptica koje nežno premesite, pokrijete krpom i ostavite još 10 minuta.

Svaku lopticu oklagijom razvući u tanku elipsu, na jednom kraju staviti nadev a drugi kraj, do polovine elipse, zarezati na nekoliko uspravnih traka. Smotati elipsu u valjak pazeći da isečeni krajevi ostanu dole i dobro prionu za ostatak testa.

Tako pripremljene valjčiće slagati u pleh obložen pek papirom. Pokriti testo i ostaviti ga još 30 minuta na toplom mestu da kisne.

Rernu zagrejati na 200 stepeni, buločke premazati umućenim jajetom, posuti kimom ili susamom, slatke premazati zašećerenom vodom, i preko svake staviti po kašičicu rastopljenog butera.

Buločke peći na 200 stepeni do rumene boje.
Pečene buločke malo prohladiti pa poslužiti.

* Rusi testo ne premazuju buterom, ostave ga bez te masnoće, ali ja sam želela da budu mekane duže vreme. Ako ih služite odmah, vi izostavite taj deo u pripremi.


Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...