понедељак, 19. децембар 2016.

MESIMO ZAJEDNO I LESAFFRE- PEKARSKA AKADEMIJA

Juče sam provela jedan uzbudljiv dan koji nam je omogućio portal MESIMO ZAJEDNO. U lepo opremljenom prostoru, s puno zanimljivih informacija, u društvu zaljubljenika u razna peciva- imali smo priliku da od stručnjaka čujemo sve tajne mešenja francuskih bageta. A kao dodatni deo druženja upoznate smo i kako da svoje pekarsko umeće dokumentujemo i približimo svim zaljubljenicima kroz video formu. Voditelji programa su bili poznati radijski tandem Gorica i Dragan.


  Pored ostalih domaćina iz Lesaffre Srbija, tu je bila i menadžerka Milena Obradović


Sama tehnika izrade bageta je dug proces koji je nama opisan, ali  nam je prikazan skraćeni proces koji takodje daje one dobro poznate karakteristike bageta: divna rumena, tanka, staklasta i krckava korica, više korice nego sredine koja je mekana i porozna, a veličina i raspored pora zavise od korišćene tehnike i sirovina.Da bismo dobili pravi baget kao iz pekare nama ipak nedostaje jako bitan sastojak MANNA ACTIVE GOLD. Njega je moguće zameniti starterom koji se pravi od smese vode, svežeg kvasca i brašna koja treba da odstoji 6-8 sati da bi se kvasac aktivirao i dao sve potrebne karakteristike finalnom proizvodu. Ako želite da isprobate baget u kućnoj varijanti pogledajte kako to radi Lana :)

Sastav testa za bagete je:

           Brašno tip 500  100 %
           Mana activ          15 %
           so                           2 %
           sveži kvasac           3 %
           šećer                       1 %
           hladna voda    do  75 %

Nekoliko fotografija samog procesa nastanka bageta:

1. Priprema kvasca


2. Mešenje u mešalici za testo


3. Testo mora biti elastično


4. Proces fermentacije testa


5. Merenje bageta ( 250 g )


6. Malo premesivanje testa blagim pokretima ( bez istiskivanja gasova )


I nakon toga opet sledi "odmaranje" i fermentacija testa.

Tako pripremljeno i nadošlo testo se nežnim pokretima oblikuje u duge veknice, stavlja u odgovarajuće oblikovane plehove i reckavim oštrim nožem narezuju se polumeseci po površini. To narezivanje se vrši kratkim potezima noža odozdo prema gore.

Bageti se peku na 250 stepeni uz korišćenje pare izmedju 17- 22 minuta.

Nedopečeni bageti su bledje boje korice i kao takvi se mogu zamrzavati i po potrebi dopeći do rumene boje korice.Na kraju pečenja zamirisali su bageti i lepinje, i ko bi im odole :)Naši dragi domaćini su nam pripremili i vrhunsko posluženje od kanapea, ručka i divnih kolačića kojima smo se sladili.

 Tehnički deo izrade video recepta naknadno moram prostudirati jer je puno novih i nepoznatih detalja koje treba proučiti i isprobati. Nadam se da ću uskoro moći da odradim i taj deo.

Hvala puno našim domaćinima na sadržajnom i edukativnom danu, susretu s dragim prijateljima i ljubiteljima peciva, i naravno- hvala na poklonima koje moramo što pre iskoristiti :)