уторак, 27. децембар 2016.

PODVARAK SA SUVIM MESOM

Podvarak je tradicionalno jelo koje svaka domaćica sprema na svoj način i zima ne može proći bez njega. Neko ga voli bez mesa, neko bez prinča, ali kod nas u Vojvodini se podvarak sprema uz dodatak pirinča. Pririnač upije masnoću iz jela i mesa, kupus se potpuno stopi s njim, i nakraju samo vam meso ostaje da žvaćete.



          POTREBNO:

1 kg kupusa ribanca ili 1 glavica kiselog kupusa
600 g suvih rebara
2-3 kašike masti
2 glavice crnog luka
1 šoljica pirinča
1 kašičica slatke začinske paprike
2-3 zrna lovorovog lista
nekoliko zrna bibera
po ukusu mešavina biljnog začina
po potrebi vode

           PRIPREMA:

Ako vam je kupus mnogo kiseo i slan, naliti ga hladnom vodom i ostaviti da prenoći u njoj.

Kupus ocediti od vode. U šerpi zagrejati 1 kašiku masti, naseckati crni luk i na umerenoj temperaturi dinstati da postane staklast. Dodati ocedjeni kupus, staviti biber u zrnu, lovorov list i najpre ga tako suvog prodinstati nekoliko minuta.
Nakon toga staviti vode da kupus nije suv i polako ga dinstati oko 1 sat na umerenoj temperaturi. Po potrebi dolivati malo vode da vam ne bi zagoreo kupus.

Dimljena suva rebra prokuvati u vodi, ocediti ih i ako može izvaditi kosti.
Pirinač oprati i dodati prodinstanom kupusu, doliti još vode po potrebi i prodinstati sve zajedno 10-tak minuta.
Kupus začiniti po ukusu mešavinom biljnog začina i dodati slatku začinsku papriku.

U dublju vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje staviti ostalu rastopljenu mast, presutu prodinstan kupus i pirinač, po vrhu poslagati meso i sve naliti vodom da kupus ogrezne.

Tako pripremljenu posudu staviti u rernu i na 200 stepeni peći oko 1 sat. Tokom pečenja povremeno izvaditi posudu, kupus promešati a rebra okrenuti da se lepo zapaku s obe strane. Po potrebi dolivati pomalo vode tokom pečenja.

Ribanac je gotov kada sva voda ispari, a po vrhu se uhvati rumena korica.
Jelo malo prohladiti i poslužiti ga uz domaću proju.

* Kada spremam podvarak ja u kupus stavim 1 kašiku šećera tokom dinstanja. Kupus će dobiti lep ukus, ne previše kiseo, i biće mekaniji na kraju.
Jelo je kalorično, ali možete ga spremati i bez mesa i masti a poslužiti uz neko manje masno meso.




Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...