среда, 14. децембар 2016.

POGAČA MEŠENA KAŠIKOM

Nedavno sam na portalu POŠALJI RECEPT videla ovu pogaču i znala sam da je moram napraviti. Jutros hladno jutro, ručak imam spremljen od juče, ništa mi drugo ne treba da kupujem i rešim da se malo olenjim i ostanem u kući. Pogledam u recept, baš sve u kući imam, i eto prilike da umesim pogaču mekanu kao sundjer. Toliko je mekana, mirisna i ukusna da sam morala da je probam dok sam je slikala. Sad ručak može i da sačeka jer se ova divota morala i oceniti. Preporučujem vam ovu pogaču za svaku priliku i nepriliku, ako nemate hleba u kući a ne izlazi vam se iz tople sobe.



          SASTOJCI:

3 šoljice mleka
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 šoljica ulja
4 jajeta
1/2 kesice praška za pecivo
8 šoljica brašna
100 ml jogurta ili 100 g sitnog sira
po potrebi: ulje
po želji: susam
* šoljica= 100 ml

PRIPREMA:

U posudu za mešenje izmrviti kvasac, dodati šećer i toplo mleko. Ostaviti 10-tak minuta da kvasac "nadodje".

Nakon tog vremena dodati brašno, so, ulje, 2 jajeta i prašak za pecivo i sve kašikom mešati da se dobije mekano, pomalo lepljivo testo. Prekriti ga prianjajućom folijom i ostaviti na toplom oko 30 minuta da udvostruči količinu.


Umutiti 2 jajeta sa 100 ml jogurta, ja sam koristila jogurt, a možete i neki sitan sir.

Okruglu tepsiju obložiti pek papirom. Papir dobro zgužvati, pokvasiti vodom i ocediti ga tako da i dalje bude vlažan. Njime obložiti tepsiju, a višak krajeva iseći da ne vire van.


U posudu staviti malo ulja, kašiku umočiti u ulje i tako nauljenom kašikom vaditi testo i slagati ga u tepsiju. Ne moraju biti veliki komadi testa, tek onoliko koliko zahvatite kašikom.



Pogaču po vrhu premazati smesom od jaja i jogurta, posuti susamom i još malo poprskati uljem, te je ostaviti da još malo kisne dok vi zagrejete rernu na 200 stepeni.



Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do rumene boje. Kod mene je trebalo oko 30 minuta, a onda sam isključila rernu i ostavila sam je još 5 minuta da se  dopeče.

Toplu pogaču otkidati rukama, prvi komad izvadite kašikom da se ne bi deformisale loptice, i uživajte :)

2 коментара:

  1. Baš izgleda divno i laka je za napraviti. Jel dovoljna jedna kesica instant kvasca (svježi mi i nije baš pri ruci)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, dovoljna je 1 kesica suvog kvasca. Meni je trebalo oko 650 g brašna, a doda se i pola kesice praška za pecivo tako da će narasti od te kombinacije.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...