петак, 26. фебруар 2016.

KEŠKE, ĆEŠKE, KEŠKEK...

Razni su nazivi za ovo istočnjačko jelo koje se sprema s piletinom i pšenicom, ili mešavinom pšenice i ječma. Potrebno je dugo ga kuvati, neki kažu i ceo dan, na kraju meso bi ostalo bez kostiju i kožurice, u "fronclama" koje bi se mešanjem skroz raspale i sjedinile sa skuvanom pšenicom.

Kako sam htela da probam ovo jelo, ali da ga ne kuvam tako dugo, da bude manja količina svega za prvi put, koristila sam piletinu bez koske i oljušteni ječam (geršlu). Ovo je mnogo brži način za sve koji nemaju Smederevac pa da polako na kraju šporeta krčkaju dok se sve ne raskuva.

U Srbiji se ovo jelo sprema u njenom jugozapadnom delu i služi se preliveno istopljenim starim kajmakom. Možete ga skuvati dan ranije, po potrebi podgrejati na istopljenom buteru. Ako ga služite odmah, prelijte ga istopljenim buterom i poslužite uz sezonsku salatu.



        POTREBNO:

200 g oljuštenog ječma (geršla)
400 g piletine bez koske (karabatak)
vode po potrebi
1 kašika kokosovog ulja
po ukusu so i biber

        PRIPREMA;

Geršlu uveče potopiti u hladnu vodu i ostaviti je da prenoći.
Sutradan ocediti tu vodu i baciti.
U veću i dublju šerpu staviti 1 kašiku kokosovog ulja i poredjati piletinu po dnu. Preko staviti ocedjenu geršlu i naliti vodom da je bude oko 2 prsta iznad sadržaja.

Uključiti ringlu na najjače, sačekati da provri, smanjiti na najnižu temperaturu i ostaviti da se kuva. Na mom šporetu imam podeoke od 1-6, sve vreme sam kuvala na 2.

U toku kuvanja ništa ne mešati, povremeno proveriti da li ima vode i po potrebi dolivati manju količinu, tek da jelo bude u vodi i da ne zagori.

Nakon 3 sata kuvanja dobićete sluzav sadržaj sa mesom koje je već kuvano. Tada varjačom energično mešati u pravcu kazaljke na satu dok se meso sasvim ne raspadne i počne da se sjedinjuje sa kuvanom geršlom. Tek tada po potrebi posoliti i pobiberiti jelo.

Isključiti ringlu i ostaviti jelo na njoj. Nakon 15-tak minuta možete poslužiti keške.
Rastopiti malo butera i njime preliti jelo u tanjiru pre služenja.
Ostatak jela ohladiti, ostaviti u frižideru i po potrebi podgrevati na zagrejanom buteru.

Jelo je kalorično i za mene potpuno otkriće.

Ukoliko ste na hrono ishrani, možete ga koristiti kao doručak.

субота, 20. фебруар 2016.

PILEĆA KAPAMA SA SPANAĆEM

Uglavnom pravim jagnjeću kapamu, ali u nedostatku jagnjetine dobro je poslužila i piletina. Ovo je laganija varijanta, bez puno luka, i meni se svidela više od klasične kapame.



           POTREBNO:

    300 g pilećeg belog mesa
    1 glavica crnog luka
    2 čena belog luka
    1 šargarepa
    1 kašika brašna
    malo ulja
    300 g spanaća
    po ukusu mešavina biljnog začina
    po potrebi vode

           PRIPREMA:

 Na ulju propržiti sitno iseckan beli i crni luk i šargarepu. Meso iseći na kocke te ga uvaljati u brašno i spuštati na prodinstano povrće. Kratko ga zapeći sa svih strana, naliti vodom da ogrezne i u poklopljenoj posudi dinstati oko 30 minuta.

Spanać dobro oprati i iseckati na krupnije. Spustiti ga u posudu s mesom, začiniti po ukusu, poklopiti i dinstati još 15 minuta u poklopljenoj posudi. Obično ne bi trebalo dodavati vodu jer će spanać ispustiti svoju tečnost i jelo će biti dobre gustine. Ukoliko nema dovoljno tečnosti, vidite da vam se meso lepi za dno posude, dodati tek malo vode i sve ostaviti da dobro ukrčka.

Toplo jelo poslužiti uz kiselo mleko.

Ako volite pikantniji ukus kapame, dodajte jednu vezu mladog luka i 1 kašičicu aleve paprike.


уторак, 09. фебруар 2016.

PILEĆI MEDALJONI

Još jedan način spremanja piletine :)


            POTREBNO:

500 g pilećeg filea
2 kašike soja sosa
1 kašika senfa
1 kašičica mešavine biljnog začina
1 kašika susama
1 kašika hlebnih mrvica
1 dl ulja

            PRIPREMA:

Piletinu iseći na komade oblika medaljona. Sve ostale sastojke pomešati i jednoličnu masu i u to ubaciti meso.
Promešati da svaki deo mesa bude u prelivu i ostaviti u frižideru bar 60 minuta. Ovo možete uraditi i dan ranije.
 Zagrejati ulje i spuštati kotlete da se prže. Kad se zarumeni jedna strana okrenuti kotlete, smanjiti temperaturu i pržiti desetak minuta. 
Izvaditi iz ulja na papirni salvet da se ocede od ulja, ako ne volite masno meso, a mozete služiti i sa tim uljem. 
Kao prilog poslužiti dinstanu boraniju ili šargarepu.

BRZE FRITULE

Danima gledam na Coolinarici krofne, fritule i slične poslastice koje se u ove dane Poklada spremaju obavezno. Testo je slično brzim uštipcima, ali je tajna u malim lopticama koje se prže u dubokoj masnoći i budu uglavnom pravilnog oblika.




           POTREBNO:

2 jajeta
1 čaša jogurta
prstohvat soli
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 čaše od jogurta brašna
1 kap ruma ili čep rakije

         PRIPREMA:
Sve sastojke umutiti u jednoličnu žitku smesu.



U šerši zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Fritule se prže u dubokoj masnoći, može i friteza da posluži, ali pazite da vam ulje ne bude previše zagrejano jer će fritule brzo planuti a unutra će ostati žive.

Kašičicom zahvatati testo, prethodno kašičicu umočiti u vrelo ulje, i oblikovati loptice uz pomoć druge nauljene kašičice. Tako oblikovane loptice spuštati i pržiti ih u ulju nekoliko minuta sa obe strane. Ne treba prepuniti kašičicu testom jer ćete onda imati repove oko loptica. Loptice će se same okretati kad se jedna strana isprži. Pržene su kad lepo porumene.

Vaditi fritule na upijajuću salvetu i malo ih prohladiti .
Posuti ih šećerom i poslužiti.


понедељак, 08. фебруар 2016.

VEKNA OD MESA U MLEKU

Listajući stare kulinarske časopise naišla sam na ovaj recept iz knjige "Dva nezasita Italijana probaju Italiju". Svi koji ih gledaju na 24 Kitchen znaju o kome se radi.
Privuklo mi je pažnju kuvanje mesa u mleku i verovala sam da će to biti bogatstvo ukusa i mirisa. Na kraju, nakon 2 sata kuvanja, dobila sam odličan komad mesa koji je bio mekan, sočan i mamio je svojim mirisima. Kad poželite da se malo duže posvetite kuvanju, ili nešto proslavljate, ovo je pravi specijalitet koji vredi truda.



              POTREBNO:

500 g mlevene svinjetine
500 g mlevene junetine
150 g pršute
30 g hlebnih mrvica
3 jajeta
70 g rendanog parmezana
20 g seckanog peršuna prstohvat muskatnog oraha
1 kašika brašna
60 g butera
2 glavice crnog luka
1 dl belog vina
2 lista lovora
1,5 l mleka
mleveni drni biber, so

            PRIPREMA:

Pršutu iseći na kokice, a crni luk očistiti i iseći na kocke.

U većoj činiji sjediniti mleveno meso, pršutu, mrvice, jaja, parmezan, peršun, muskatni orah, biber i so po ukusu.
Rukama dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od dobijene smese napraviti 2 vekne i posuti ih brašnom.

U većoj i dubljoj šerpi otopiti buter a zatim dodati crni luk i kratko propržiti. Potom luk sa buterom procediti kroz cediljku pa buter vratiti u šerpu.

Na vrelom buteru propržiti vekne mesa da porumene. Preliti ih belim vinom i pržiti ih dok vino ne ispari. Zatim dodati lovorov list i mleko pa ostaviti da proključa. Tada smanjiti temperaturu na srednju jačinu i nastaviti sa kuvanjem dok mleko ne uvri i ne dobijete kremasti sos.

Još toplo poslužiti uz pire krompir i salatu po želji.


петак, 05. фебруар 2016.

INTERVJU NA PORTALU RECEPTI&KUVAR

Sem što pišem blog i objavljujem recepte na raznim portalima, od pošle godine sam krenula da na portalu RECEPTI&KUVAR objavljujem recepte i pišem povremeno savete koji mogu pomoći mladim osobama da lakše savladaju kulinarske tehnike.

Nedavno sam učestvovala na godišnjem izboru recepta godine.



Na ovom izboru dobila sam nagradu za najonstruktivniji komentar na portalu u 2015. godini.


Nakon toga sam dobila ponudu za intervju o svom dosadašnjem iskustvu u blogovanju. Rado sam se odazvala pozivu i odgovorila na postavljena pitanja. Nadam se da ćete i kroz njega još bolje upoznati moju malenkost i nastaviti da me i dalje čitate i komentarišete.

HVALA SVIMA NA PAŽNJI KOJU POSVEĆUJETE ČITANJU KUHINJSKIH ČAROLIJA :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...