субота, 19. март 2016.

KNEDLE OD STAROG HLEBA ( Semmelknödel )

Knedle od starog hleba ili češke knedle su tradicionalni prilog u južnoj Nemačkoj, Češkoj i Austriji.
Služe se uz pečeni kiseli kupus, pečeno meso i pečurke u belom sosu. Pošto se koristi stari hleb potiču iz kuhinje siromašnih, ali su u medjuvremenu dobile epitet specijaliteta tako da ih možete naći na meniju restorana s nacionalnom kuhinjom.

Kod mene su bile prilog junećem gulašu i uživali smo u ručku koji je bio drugačiji od standardnih za našu kuhinju.



       POTREBNO:

400 g sitno iseckanog starog hleba
250 ml toplog mleka
1 glavica crnog luka
30 g butera
1 šaka peršunovog lista
2 jajeta
po ukusu so i biber
po potrebi brašna

      PRIPREMA:

Hleb iseći na kockice, preliti ga toplim mlekom i rukama izgnječiti da se dobije jednolična smesa.

Sitno iseckani crni luk prodinstati na buteru, dodati peršunov list i sve to sjediniti sa hlebom.

Dodati jaja, začiniti po ukusu i uz dodatak brašna po potrebi umesiti smesu od koje se mogu oblikovati knedle.

Vlažnim rukama oblikovati knedle veličine kajsije, spuštati ih u kipuću vodu i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu.

Ocediti knedle i još tople servirati kao prilog glavnom jelu po želji. Kod nas su knedle bile prilog gulašu.


петак, 18. март 2016.

KROMPIR SA ŠAMPINJONIMA I PRAZILUKOM

Uvek kada treba spremiti nešto posno ponestane mi ideja i novih recepata. Klasiku tipa prebranac, variva od graška ili šargarepe, posni djuveč ili podvarak, sam već izvrtela i trebalo je probati nešto drugačije. Ovog puta sam na internetu pronašla ovaj zanimljivi mix koji možete spremiti kad postite, ali može biti i dobar prilog uz razno meso.



        POTREBNO:

1 tanji praziluk
500 g sitnijih šampinjona
4 veća roze krompira
1 kašika mešavine biljnog začina
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika brašna
1/2 kašičice kurkume
po ukusu soli
po potrebi vode

       PRIPREMA:

Praziluk očistiti i odstraniti zeleni deo. Sitno ga iseckati, staviti u šerpu, dodati 1 čašu vode, ulje, mešavinu biljnog začina pa ga prodinstati.

Krompir oljuštiti, iseći na krupnije kocke, staviti u posoljenu vodu i kuvati ga 10 minuta.

Šampinjone dobro očistiti od prljavšite papirnim ubrusom, veće prepoloviti na pola.

Na dno vatrostalne posude staviti polovinu praziluka, složiti ocedjen krompir i šampinjone i sve lepo rasporediti.

U preostali praziluk staviti 250 ml vode, razmutiti 1 kašiku brašna, 1/2 kašičice kurkume i još malo posoliti. Ovim preliti sadržaj u posudi, prekriti alu-folijom ili poklopcem i staviti u rernu.

Peći 30 minuta na 220 stepeni tako pokriveno, zatim skinuti foliju ili poklopac i peći još 30 minuta.
Trebalo bi da je nakon 1 sata pečenja sve postalo mekano, a tečnost uvrila. Isključiti rernu i ostaviti posudu još 10-tak minuta u njoj.

Poslužiti toplo uz ribu ili meso i sezonsku salatu po želji.

среда, 16. март 2016.

AMERIČKE PALAČINKE S NUTELLOM

Verovatno je većina od vas već videla ovaj način spremanja palačinki na internetu, ali tamo je data samo ideja i način pečenja. Poželela sam da ih spremim i pronašla sam ovaj najjednostavniji recept za testo. Svako ih može pripremiti i bez nadeva, pa onda po želji mazati i jesti. Ali, ovako nadevene tokom pečenja su mi baš zanimljive i pravo su osveženje nakon klasičnih palačinki.



           POTREBNO:

2 1/2 šoljice brašna
1/3 šoljice šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
2 šoljice mleka
2 jajeta
1/3 šoljice ulja

* Šoljice su one za kafu, ne najmanje već srednje. Ali, vi možete po želji uzeti veću od 2 dl. Sve zavisi koliko vam palačinki treba. Koristila sam srednju šoljicu i dobila sam 12 palačinki.
Možete koristiti brašna koja volite: heljdino, speltino i dr.

            PRIPREMA:

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer i so i sve dobro promešati.

Dodajte žumanca, ulje, mleko i umutite da se smesa sjedini i da ne bude gromuljica.
Posebno umutiti penu od belanaca, dodati polako u smesu i ovlaš promešati da se sve sjedini.

Tiganj zagrejati, najbolje je koristiti onaj koji ne traži dodatno ulje, i na srednjoj temperaturi pržiti palačinke.

Staviti na zagrejani tiganj pola kutlače testa, odozgo dodati 1 kašičicu Nutelle, dodati još malo testa da se pokrije krem. Kad se po obodu palačinke pojave mehurići, okrenuti palačinku na drugu stranu i ispržiti je do rumene boje.

Palačinke poslužiti malo prohladjene.


четвртак, 10. март 2016.

HARMONIKA PITA

Ovu pitu pravim više od 10 godina i nikako da postavim recept. Više se ne sećam gde sam je pronašla, ali čini mi se da je bila u jednoj kulinarskoj emisiji, i nakon toga su svi počeli da je prave.
Prednost ove pite je što se brzo sprema, nema puno sastojaka, nije masna i svima uspeva :)


            POTREBNO:

     500 g kora za pitu
     4 jajeta
     500 ml jogurta
     1 prašak za pecivo
     180 ml kisele pavlake
     100 ml ulja
     malo soli

            PRIPREMA:

   Viljuškom ili žicom umutiti jaja, blago posoliti, dodati kiselu pavlaku i sve dobro umutiti da nema      gromuljica. Dodati jogurt, ulje i prašak za pecivo i sve dobro umutiti.

   Uzeti pleh veličine 20x35 cm i malo ga pouljiti.
   Na dno pleha staviti jednu koru, ako nešto kore viri nije nikakav problem.

   Svaku koru savijati kao kad pravite falte ili lepezu i redjati ih po dnu pleha. Filom pažljivo preliti        nafaltane kore tako da sve budu lepo natopljene. Kod mene su kore složene u dva reda, svaki red       sam prvo dobro natopila nadevom, kore ne smeju ostati suve.

  Na kraju onaj višak donje kore lepo ušuškati preko nafaltanih kora i to isto natopiti filom.

  Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Proveriti da li je dobro pečena i u sredini,          malo nožem bocnuti površinski sloj koji se zapekao, ako nije dobro pečena ostaviti je u isključenoj  rerni još 10-tak minuta.

  Pitu prohladiti, iseći na željenu veličinu i poslužiti.


четвртак, 03. март 2016.

PAHULJASTE KIFLICE

Dugo već želim da isprobam ove kiflice i sad sam ih se konačno setila. Sastojci nisu skupi, punjenje po želji, i dobićete izvanredno prhke i ukusne kiflice.



           POTREBNO:
 200 g masti
 200 ml jogurta
 1 jaje
 1 kašika šećera
 prstohvat soli
 1 prašak za pecivo
 oko 500 g mekog brašna

        Nadev:
 džem,čokoladni krem ili mleveni orasi

          PRIPREMA:

  Umutiti mast sa šećerom, dodati ostale sastojke i umesti mekano, masno testo koje se ne lepi za ruke.

  Testo podeliti na 4-6 loptica, bolje je da vam kiflice budu što manje, i na pobrašnjenoj podlozi razviti svaku lopticu u krug. Iseći na 8 trouglova, staviti nadev po želji i smotati kiflice.

 Pleh obložiti pek-papirom, složiti kiflice i peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kiflice moraju ostati bele, paziti da ih ne prepečete.

 Malo ih prohladiti i uvaljati ih u prah šećer zamirisan vanilom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...