понедељак, 11. јул 2016.

RUPIČASTA PITA SA SIROM

Još jedan način spremanja pite. Motanje kora im daje vazdušast izgled i svakako je vredi probati.



    SASTOJCI:

   400 g kora za pitu
   450 g sira ( sitan sir, feta i sl.)
   2 jajeta
   malo soli
   po potrebi ulja
  3 kašike kisele pavlake


     PRIPREMA:

U posudi izgnječiti sir, ako nije slan malo ga posoliti, dodati jaja i sve dobro sjediniti. Kod mene je bio mladi sir i smesa je bila gusta, kao takva bi se teško razmazivala po korama, te sam je ja malo razredila dodatkom kisele vode. Dobila sam lepu smesu koja se lako razmazuje. Sve ovo zavisi od vrste sira, pa vi sami odlučite šta vam je potrebno.

Uzeti jednu koru, poprskati je jednom kašikom ulja, preklopiti na pola i na jednom kraju naneti 1 kašiku fila i razmazati ga.

Smotati koru, ne pritiskajući je, pa je smotati u puža. Ne smete je sabijati i pritiskati da bi sir i jaja tokom pečenja imali prostora da se "šire".

Tako pripremljene kore slagati u podmazan pleh, pazite da ih ne sabijate i da imaju dovoljno prostora da se lepo  "šire" tokom pečenja. Ako imate veći pleh to je bolje, možete pitice malo rukama raširiti da imaju prostora.

Od fila bi trebalo da vam ostane 1-2 kašike, dodati kiselu pavlaku i malo ulja, te sve lepo sjediniti. Ovim premazati pitu po površini i peći je 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pitu malo prohladitzi i poslužiti uz neki kiselo-mlečni napitak.






субота, 02. јул 2016.

ŠTRUDLA S ORASIMA

Moram priznati da mnogo više volim štrudlu s makom, ali ponekad mak zna da mi upropasti ceo trud. Suprug više voli štrudlu s orasima, pa sam rešila da malo promenim fil, a i testo sam pravila drugačije. Kako sam skeptik po pitanju suvog kvasca u pecivu, retko kad dobijem ono što želim, rešila sam da ga upotrebim u štrudli. Njoj nije potrebno puno vazdušastog testa, a kako sam stavila maslac u testo, nisam očekivala da masno testo puno naraste. Ali, možda zbog toplog vremena ili svežine kvasca, te testo je raslo "kao ludo". Pravila sam duplu meru od ove u receptu, ko će da se muči oko jedne štrudle, bolje je da je ima više. Sve u svemu: masno testo sa suvim kvascem, nadev pomalo drugačiji od ustaljenih a štrudla je mekana i mirisna. Spoj oraha, čokolade i cimeta u nadevu me je oduševio :)



SASTOJCI:

Testo:

300 g mekog brašna tip 400
2 kašičice suvog kvasca
100 ml mleka
2 žumanceta
1/2 kašičice soli
50 g šećera
60 g maslaca


Nadev:

150 g mlevenih oraha
50 g šećera
75 ml mleka
1 štangla čokolade
malo ruma ili cimeta

PRIPREMA:

U veću činiju prosejte brašno pa ga pomešajte s kvascem. Dodajte sve ostale sastojke.
Mikserom s nastavcima za dizano testo mutite srednjom brzinom 2-3 minuta.

Činiju pokrijte prianjajućom folijom i ostavite na toplom mestu 60 minuta da udvostruči količinu.

Zatim testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinutu, razvaljajte u obliku pravougaonika čija je duža strana jednaka dužini pleha za pečenje.
U medjuvremenu rernu zagrejte na 190 stepeni.

Za nadev pomešajte orahe i šećer pa ih prelijte vrućim mlekom. Umešajte rendanu čokoladu i malo ruma ili cimeta.

Premažite razvijeno testo nadevom i smotajte u štrudlu, pa stavite u pleh obložen pek papirom spojem dole.
Pokrijte štrudlu i ostavite je još 30 minuta.
Možete je premazati umućenim žumancetom  ili bez premaza peći je oko 40 minuta.

Pečenu štrudlu izvadite iz pleha, dobro prohladite i secite na šnite.
Poslužiti je posutu šećerom u prahu.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...