субота, 20. август 2016.

ZAPEČENE TIKVICE

Tikvice možete spremiti na razne načine i to ih čini poželjnim i zastupljenim povrćem u mojoj kuhinji. Ovog puta je jedan brz i ukusan prilog, može biti i samostalno jelo, čak i ohladjene su ukusne. Brzo se spremaju i eto dobrog razloga da ih isprobate.


        POTREBNO:
   
  1 veća ili 2 manje tikvice
  malo mešavine biljnog začina
  malo ulja
  100 g gaude
  2 kašike kisele pavlake
  1 jaje

       PRIPREMA:

  Tikvice oljuštiti i iseći na kolutove.

  Vatrostalnu posudu podmazati uljem po izboru, složiti po dnu u jednom redu tikvice i posuti ih s malo začina. Po njima narendati deo gaude, opet poslagati tikvice, začiniti i odozgo posuti narendanu gaudu. Kod mene je bilo 3 reda tikvica, sve zavisi od veličine posude. Ali je najbolje da imate 3-4 reda tikvica.

Tikvice preliti umućenom pavlakom s jajetom i još malo narendati gaude po vrhu.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok se ne dobije lepa rumena korica.

Poslužiti još tople uz neko meso i salatu po izboru.


понедељак, 15. август 2016.

PUŽIĆI S MESOM

Još jedan zanimljiv način spremanja pite s mesom. Ovog puta u obliku pužića koji su zanimljivi i pogodni za pakovanje. Možete ih jesti kod kuće, poneti na plažu ili putovanje i uživati u njima :)



        POTREBNO:

500 g kora za pitu
600 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
malo ulja i soli, bibera
200 ml kisele pavlake
100 ml mleka
1/2 praška za pecivo
2 jajeta

         PRIPREMA:

Crni luk iseći na kockice i propržiti na malo ulja.

Dodati mleveno meso i nastaviti prženje dok blago ne porumeni. Ne treba previše pržiti pošto će se dopeći u rerni. Po ukusu začiniti meso solju i biberom.

Uzeti jedan list kore za pitu i premazati je uljem. Rasporediti po njemu malo mesa, pa urolati i smotati u krug.
Na isti način oblikobati i ostale pužiće.

Pužiće slagati u pleh obložen papirom za pečenje.

Posebno pripremiti preliv. Umutiti pavlaku, jaja, mleko i prašak za pecivo s malo soli.

Pužiće preliti pripremljenim prelivom i peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Još tople pužiće izvaditi iz pleha, malo ih prohladiti i poslužiti uz kiselo-mlečni proizvod po želji. 

Dobri su i hladni, a i sutradan ako ostane.

* Na kore nemojte stavljati previše fila od mesa, da se ne bi raspale prilikom savijanja. Najbolje su sveže kore jer one nisu suve i neće pucati.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...