петак, 28. октобар 2016.

SAJAM MEDIA 2016.

Ove godine sam na poziv kulinarskog sajta Recepti i Kuvar bila gost na njihovom štandu kao saradnik koji objavljuje recepte kod njih. Bilo je ovo moje prvo sajamsko iskustvo kao učesnika, malo sam bila nervozna kako će sve to ispasti, ali sigurna u svoje pripremljeno posluženje sve sam lakše podnela.

Prilazili su zainteresovani, ali i oni koji su samo radoznali ili gladni, i ponekad mi je bilo neprijatno da odbijem ruku koja krene da se posluži. Pripremila sam dovoljno svega, bar sam ja tako mislila, ali su Kupus kifle planule za kratko vreme :)


Posebno su stariji posetioci bili oduševljini vanilicama koje ih sećaju na prošla vremena kada su one bile neizostavni deo svakog slavlja. Bilo je tu nostalgičnih priča, neko je prilazio samo da bi popričao, ali bilo je i onih koje je zanimao i recept ili tajna dobrog ukusa.


Iako nisam imala očekivanja, sve u životu prihvatam kao dar, ostvarila sam neke kontakte koji mi mogu pomoći u daljem bavljenju blogom a i dala intervju Srpskoj naučnoj televiziji. Posebno mi je drago što tamo rade mladi ljudi, vršnjaci moje ćerke, koji promovišu prave vrednosti koje kao društvo zaboravljamo i potiskujemo pred navalom rijalitija i instant popularnosti.

Intervju možete pogledati OVDE :)

Zahvaljujem se gospodinu Miodragu vlasniku portala Recepti i kuvar na ukazanom poverenju i pozivu da budem deo njihove prezentacije na ovogodišnjem Sajmu media.




PILEĆI BATACI U SOSU OD VINA

Jedan ukusan i jednostavan način spremanja piletine.



 SASTOJCI:

4 pileća bataka s karabatkom
1 glavica crnog luka
150 g dimljene slanine
300 ml belog vina
i još:
2 kašike maslinovog ulja
1 lovorov list
1/2 kašičice majčine dušice
1/2 kašičice ruzmarina
malo origana
soli po ukusu
  


PRIPREMA:

Meso oprati i prosušiti, pa batake odvojiti od karabataka.

Crni luk sitno iseckati a zatim ga pržiti na zagrejanom ulju dok ne postane staklast. Dodati slaninu sitno iseckanu i pržiti je dok ne postane providna.

Ubacite meso i lovorov list, te nastavite s prženjem dok meso blago ne porumeni s obe strane.

Naliti vinom, dodati origano, majčinu dušicu, ruzmarin i malo soli po ukusu pa sniziti temperaturu. Poklopiti i sve dinstati oko 60 minuta.

Za to vreme vino će uvriti, a sos će dobiti gustinu koja je pogodna za pasiranje štapnim mikserom. Možete sos ostaviti i tako da se vide komadići slanine.

Meso poslužiti još toplo, preliveno aromatičnim sosom.

понедељак, 24. октобар 2016.

GOSTOVANJE U TV EMISIJI JA TO TAKO

Prethodne nedelje imala sam priliku da kuvam u TV emisiji JA TO TAKO. Ako niste nikada gledali emisiju, kuvaju dva kuvara jelo po želji gosta i na kraju neko pobedi. Ovog puta gost je bila ANABELA, njeno omiljeno jelo su lazanje.


U takmičenju je učestvovao i profesionalni kuvar koji se spremao lazanje na tradicionalni način, a ja sam spremala "laganiju" varijantu bez mesa, ovog puta sa spanaćem i šampinjonima.

Kako mi je ovo prvo takmičenje pred TV kamrama, a mnogo nedostataka ima kuvanje u studiu, zadovoljna sam kako sam sve planirano uspela da postignem u zadatom vremenu.

Na kraju, stiglo je i priznanje od gošće i moja prva pobeda ovakvog tipa. Nisam takmičarski nastrojena, ali želela sam da pokušam i odgovorim ovom izazovu.

Pogledajte kako je to izgledalo.

субота, 22. октобар 2016.

MEKANE KIFLE KAO IZ PEKARE

Pravim razna peciva i gotovo uvek koristim sveži kvasac. Ne znam zašto, ali nekoliko puta sam pravila sa suvim kvascem i nisam bila zadovoljna gotovim proizvodom. Verovatno je u pitanju lošiji kvalitet istog na našem tržištu i bila sam radoznala da isprobam ove kifle moje prijateljice Dijane. Videla sam kifle kod nje, ali kako nisam imala baš takav suvi kvasac koji je ona koristila, odustala sam od pokušaja da ih napravim. A onda, jedan nedavni naš susret i njen poklon, obradovala sam mu se kao malo dete, naterali su me da odmah napravim kifle po njenom receptu. I na kraju šta reći? Kifle su baš kao iz pekare. Spolja divno hrskave a unutra mekane "kao duša" :) Ne mogu rečima opisati koji je to ukus i tekstura peciva, ali puno se razlikuje od peciva sa svežim kvascem. Testo polako narasta, treba strpljenja i topla prostorija, peku se na nižoj temperaturi i duže vremena, ali ih ne možete prestati jesti koliko su ukusne. Hvala, Dijana, na ovom uživanju :)


       SASTOJCI:

1 kg mekog brašna tip 400
2 kašike suvog kvasca
500 ml toplog mleka
3 kašike kisele pavlake
1 kesica praška za pecivo
150 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašika soli

      PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, napraviti udubljenje i u to staviti suvi kvasac, šećer, so, prašak za pecivo, kiselu pavlaku, ulje pa sve to zamesiti uz dodavanje toplog mleka i presotalog brašna.

Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti ga na toplom mestu da polako nadolazi. Nekad to može biti nakon 30 minuta, ali može potrajati i duže. Testo mora udvostručiti svoju veličinu.

Podeliti nadošlo testo na loptice, svaku lopticu malo premesiti i opet prekriti i ostaviti da nadodju.

Na pobrašnjenoj podlozi svaku lopticu razvući u elipsu i saviti kifle. 

Kifle redjati u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da polako nadolaze.



Rernu zagrejati na 180 stepeni, kifle premazati hladnom vodom i pecite ih 30 minuta na 180 stepeni.

Kifle izvaditi iz pleha, prekriti krpom i preko staviti prianjajuću foliju da se malo "potpare" i odmeknu.

Nakon 15. minuta dobićete kifle koje su spolja hrskave, unutra divno mekane, i nećete moći prestati da ih jedete.

* Možete ih ostaviti prazne, a ja sam ih punila kockicama gaude.

уторак, 18. октобар 2016.

LAZANJE SA SPANAĆEM I ŠAMPINJONIMA

Jedna laganija varijanta lazanja koja nam se baš svidja i povremeno ih pravim. Bilo mi je čudno da recept nemam na blogu, na Coolinarici je već odavno postavljen. Sada ispravljam taj propust.


       SASTOJCI:

500 g kora za lazanje koje se ne kuvaju
300 g šampinjona
300 g očišćenog spanaća
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike brašna
300 ml mleka
100 ml kisele pavlake
po ukusu so i biber
2 čena belog luka
malo majčine dušice
100 g Gaude

     PRIPREMA:

Spanać oprati i nakratko obariti u vreloj vodi. Dovoljno je samo nekoliko minuta od trenutka ključanja da bi zadržao lepu boju.Obaren spanać ocediti i sitno iseckati.

U drugoj posudi na malo vrelog ulja izdinstati sitno iseckane šampinjone, dodati beli luk, brašno i lagano dolivati mleko da se napravi bešamel odredjene gustine. Skolniti sa vatre i umešati kiselu pavlaku. Začiniti po ukusu solju i biberom i dodati majčinu dušicu.

U dublju vatrostalnu posudu po dnu staviti malo bešamela, prekriti korama za lazanje, pa opet sipati malo sosa. Preko sosa staviti trećinu spanaća, malo posoliti i ponoviti postupak dok 
se ne utroše kore, sos i spanać. 

Preko poslednje kore sipati preostali sos, narendati Gaudu i staviti u zagrejanu rernu da se peče 
na 200 stepeni oko 30 minuta.


Peći lazanje do zlatno- žute boje. Malo prohladiti i servirati posutu rendanim parmezanom.

.* Pre pečenja zasecite po površini lazanje na željenu veličinu kocki za služenje. Tako ćete ih lakše iseći kad bude pečeno.






петак, 14. октобар 2016.

SKUŠA S POVRĆEM

Skušu ne spremam često, ali ovog puta sam poželela da malo promenimo ribu koju jedemo i izbor je, od ponudjenih u ribarnici, pao na nju. Kako je dosta suva riba potrebno ju je pažljivo spremati da bi se dobio ukus koji će svi prihvatiti i jesti. Dodala sam malo povrća, standardne začine, pekla u foliji i skuša je postala sočna i ukusna.


        SASTOJCI: za 2 osobe

   2 skuše
   2 šargarepe
   1 glavica crnog luka
   3 češnja belog luka
   250 g šampinjona
   1 crvena paprika
   1 limun
    1/4 korena celera
   malo maslinovog ulja
   po ukusu vegete
   malo svežeg timinjana i peršunovog lista
   malo soja sosa

            PRIPREMA:

    Ribu dobro odlediti, očistiti je, oprati i prosušiti ubrusom.
    Na svaki cm zarezati po površini kožice. Začiniti je vegetom ili vašim omiljenim začinom.

    Povrće oprati, očistiti, iseći, začiniti ga vegetom, uljem i sojinim sosom i sve dobro promešati.

    U dublju vatrostalnu posudu staviti foliju tako da vam dosta krajeva bude izvan nje, time ćete prekriti ribu. Foliju premazati uljem, staviti povrće i preko skušu. U ribu staviti kolutove limuna i sitno iseckan timijan i peršunov list.

    Folijom zatvoriti ribu, staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Nakon tog vremena, otkiti foliju, vratiti ribu još 10-tak minuta da se lepo dopeče i dobije koricu.

    Pečenu skušu poslužiti uz prepečeni hleb premazan mešavinom ulja i vegete.

четвртак, 13. октобар 2016.

HRONO HLEB KOJI UVEK USPEVA

Došao je red i na ovaj hleb da ga isprobam. Nema puno muke oko mešenja, sve se sjedini i ubaci u pleh. Malo duže traje hladjenje, ali hleb je odličnog ukusa. Pripremljen i dobro ohladjen držati u papirnoj kesi, bar se meni tako najbolje sačuva nekoliko dana.


        SASTOJCI:

2 čaše speltinog brašna
1/2 čaše ječmenog brašna
1/2 čaše heljdinog brašna
1 kašičica soli
2 kašike ulja od koštica groždja
2 čaše gazirane mineralne vode
1 prašak za pecivo
semenke po želji: suncokretove, golica, susam i izlomljeni lan

      PRIPREMA:

Sjediniti sve suve sastojke, dodati ulje, gaziranu vodu i sve dobro promešati.

Manji pleh obložiti papirom za pečenje, usuti smesu i vlažnom rukom poravnati po površini.

Posuti semenke po želji i hleb peći oko 60 minuta na 220 stepeni.

Preko hleba prilikom pečenja stavite papir za pečenje ili alu-foliju. Nekih 10 minuta pri praju pečenja, skinuti ih i ispeći hleb do kraja da dobije lepu koricu.

Pečeni hleb uviti u kuhinjsku krpu i ostaviti ga preko noći da se dobro ohladi. Možete ga i nakon 1 sata seći, neće se mrviti, ali najbolji je kad se potpuno ohladi.

петак, 07. октобар 2016.

MARINIRANI OSLIĆ

Trudimo se da ribu jedemo bar jednom nedeljno, ponekad i više puta, ali sve zavisi od ponude u ribarnici. Nekako s jeseni i ta ponuda je veća, ne bih rekla i kvalitet, ali tako je kad ste daleko od mora i reka. Od onog što nadjem pokušavam da napravim ukusan ručak. Danas je to oslić po receptu iz časopisa BAKINA KUJNA. Malo drugačija priprema, ukus je sasvim dobar, i svakako ću ga zapamtiti i praviti po ovom receptu.


        SASTOJCI:

3 veća oslića
1/2 kašičice sušenog ruzmarina
1/2 kašičice sušene majčine dušice
1/2 kašičice origana
sok od 1 limuna
200 g posnog majoneza
3 kašičice senfa
mešavina biljnog začina po ukusu
2 čena belog luka

        PRIPREMA:

U odgovarajućoj posudi sjediniti posni majonez, sok od limuna, senf, pasirani beli luk, ruzmarin, origano i sušenu majčinu dušicu. Dodati začine po ukusu i promešati.

 Osliće zarezati na više mesta i preliti ih pripremljenom marinadom od majoneza. Ostaviti u frižideru da miruju najmanje 60 min.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju marinirane osliće. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

Gotovo jelo poslužiti uz pečeni ili prženi krompir. Kod mene je to omiljeni Beli krompir.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...