среда, 30. новембар 2016.

PILETINA NA LUKU

Danas sam imala više recepata u planu, ali mi je onda odjednom sinulo da bih mogla da spremim piletinu na luku. Ako su vam to pravile bake ili mama, znate već kako je piletina ukusna i lepi se za prste. Kako ova kupovna piletina nije baš uvek ukusna, sve zavisi od proizvodjača i spremanja, ovog puta sam bila iznenadjena koliko je jelo dobro. Još malo pa ima ukus domaće piletine, znate one "šetalice" što trče po seoskim dvorištima i hrane se organskom hranom.

Piletinu možete uzeti po želji, kod mene su batačići od krila jer se brzo spremaju a ukus im je izvanredan.



         SASTOJCI:

  1 kg piletine po želji ( bataci, krila, belo meso...)
  po potrebi ulja ( oko 100 ml )
  4- 6 glavica crnog luka ( u zavisnosti od veličine )
  1 šargarepa
  po ukusu so ili mešavina biljnog začina
  po potrebi vode

         PRIPREMA:

   Meso oprati i osušiti da ne bude vlažno, odvojiti batak od karabatka, od krila koristi samo batačiće a belo meso podeliti na nekoliko delova. Dobro ga začiniti po izboru i ukusu.

   U dubljem tiganju zagrejati ulje, spustiti začinjenu piletinu i kratko je propržiti s obe strane da blago porumeni i zacvrči. Smanjiti temperaturu, dodati iseckani luk i šargarepu i sve zajedno prodinstati 10-tak minuta dok luk malo ne zažuti. Tada naliti vodom da sav sadržaj ogrezne, poklopiti tiganj i na srednjoj temperaturi dinstati oko 1 sat. Povremeno okretati piletinu, ako je potrebno dodati još vode, i nastaviti s dinstanjem dok meso ne bude lepo mekano a sva tečnost ispari.

    Gotovu piletinu još toplu poslužiti uz pire krompir i sezonsku salatu.

понедељак, 28. новембар 2016.

BATHURA ( Pržene pogačice )

Ove pogačice su deo indijske kuhinje i odavno sam ih pravila po receptu s Coolinarike. Kako mi nismo u Indiji, jeli smo ih uz dodatak sira i suhomesnatog. Brzo se spremaju i veoma su ukusne.



       SASTOJCI:

2 šolje mekog brašna tip 400
1/2 šolje čvrstog jogurta
1/4 šolje mleka
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice ulja ( za testo )
soli po ukusu
ulje za prženje

       PRIPREMA:

Od sastojaka za testo umesiti mekano testo koje ostavite na toplom 1-2 sata, pokriveno vlažnom krpom.
Ako ih planirate za doručak, umesiti testo uveče i ostaviti ga preko noći da stoji.

Od pripremljenog testa kidati kuglice veličine golf loptice, rastanjiti ih na pobrašnjenoj podlozi na veličinu CD-a.

Pržiti ih na vrelom ulju s obe strane do rumene boje. Tokom prženja bathura pogačice će se naduvati kao balon, alio će stajanjem to nestati.

Poslužiti ih za doručak ili večeru uz dodatke po želji.

петак, 25. новембар 2016.

ŠTAPIĆI S KISELOM VODOM

Razne vrste grickalica uvek su me privlačile da isprobam recept. Ovog puta sam od sestre Snežane dobila ovaj recept, stajao je na spisku za isprobavanje, i konačno sam ih napravila. Rezultat je odlična grickalica koja se brzo sprema, ne zahteva puno materijala a može biti odlično posluženje uz pivo dok gledate utakmicu ili surfujete netom.



        SASTOJCI:

250 g margarina
1 kašičica soli
1 jaje
1 žumance
1 prašak za pecivo
500 g brašna
1 kafena šoljica mineralne gazirane vode
i još malo brašna po potrebi

    Premaz:

1 belance
po želji: kim ili susam
malo soli

       PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti 500 g brašna, dodati so i prašak za pecivo pa sve dobro promešati. Dodati margarin sobne temperature i rukama ga isitniti i mešati s brašnom. Na kraju dodati jaje, žumance i mineralnu gaziranu vodu, te sve zajedno smesiti uz dodatak neznatne količine brašna.
Testo mora biti masno, ali da se ne lepi za ruke.
Prekriti testo prianjajućom folijom i ostaviti ga 15 minuta u frižideru da se ohladi.

Ohladjeno testo rastanjiti u pravougaonik širine oko 10 cm, ili koju već veličinu štapića želite, premazati umućenim belancetom i posuti kimom ili susamom. Možete još malo posoliti po vrhu da budu ukusniji.
Seći štapiće debljine prsta, ako su tanji pregoreće tokom pečenja ili se malo deformisati, a ovakve debljine su najbolji za pečenje.

Štapiće peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok blago ne porumene.

четвртак, 24. новембар 2016.

MENAŽ- VENECIJANSKE KOCKE

Jesen je. Počinje sezona slava i svaka domaćica se trudi da slavska trpeza obiluje raznim slanim i slatkim posluženjima.
Kod nas u kući se oduvek posebna pažnja poklanjala poslasticama; najpre je to spremala baka, onda mama a sada ja. Razlikuju nam se poslastice, svako vreme ima neke svoje omiljene slatkiše, ali uvek je neizostavni sastojak MENAŽ čokolada. Posebno sam srećna što u nekim maminim zapisanim receptima nailazim na naglašeni deo: ...koristiti Menaž čokoladu za jelo i kuvanje.
Postojanje ove čokolade, još malo pa će proslaviti vek kako naše poslastice čini kvalitetnim i prepoznatljivim, olakšava svakoj domaćici pripremu vrhunskih poslastica kojima obogaćuje slavsku trpezu.


Brz tempo života i nedostatak vremena nikako ne smeju biti izgovor da gostima poslužite kupovne kolače. U našoj porodici postoji nepisano pravilo da sve mora biti u kući pripremljeno, ne mora to biti veliki broj kolača, ali ono što se iznese na sto mora biti od kvalitetnih sastojaka. A kad biram kvalitet, onda uvek biram MENAŽ. Čokolada je idealne gustine, visokog procenta kakaoa, pristupačne cene i praktičnog načina doziranja. I svaka poslastica s Menaž čokoladom uvek uspe.



Kad spremam slavske kolače, pored obaveznih sitnih suvih kolača, na sto iznosim i neku čokoladnu poslasticu koja se seče u kocke i odlično prija uz kafu ili neko desertno vino.

     SASTOJCI:

    I  Kora:
6 belanaca
6 kašika šećera
100 g kokosa
5 kašika brašna

    II Kora:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo

     FIL:
6 žumanaca
150 g šećera u prahu
5 kašika mleka
1 kesica rum vanilin šećera
200 g maslaca

    Glazura:
150 g MENAŽ čokolade
50 g maslaca
5 kašika mleka

       PRIPREMA:

Kora I i II:

Ulupati 6 belanaca sa 6 kašika šećera u čvrst sneg. Dodati kokos i 5 kašika brašna te sve izmešati.

Smesu sipati u pravougaoni pleh ( 30 x 20 cm ) obložen papirom za pečenje te poravnati.

Posebno umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. Dodati žumanca, a na kraju umešati kakao, brašno i prašak za pecivo.
Dobijenu smesu naneti preko mase sa kokosom i sve zajedno staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći 15- 20 minuta.

Fil:

Umutiti Žumanca sa šećerom, dodati mleko i sve dobro sjediniti. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Ostaviti fil da se dobro ohladi.

Penasto umutiti maslac sa vanilin šećerom, pa ga spojiti s kremom od žumanaca.

Pečenu koru ravnomerno premazati filom.

Otopiti čokoladu s maslacem i mlekom i preliti preko fila.

Ostaviti kolač da se ohladi i stegne, pa ga iseći u kocke ili štangle.
* Kolač napraviti dan ranije da bi se dobro ohladio i svi sastojci spojili u divan ukus.


Kada biram čokoladu za svoje poslastice, uvek biram MENAŽ. Ne štedite na sastojcima, kvalitetna čokolada je pola uspeha dobre poslastice.
A kada Vas gosti hvale, ne zaboravite da istaknete svoju čokoladnu prijateljicu- MENAŽ čokoladu :)









уторак, 22. новембар 2016.

ŠNICLE U SOSU OD KISELIH KRASTAVACA

Kada sam pronašla ovaj recept u časopisu Bakina kujna odmah sam ga zabeležila na listu za isprobavanje. Prošla je cela godina, od oktobarskog broja 2015. godine, dok je stigao na red. Recept ovog naziva se pojavljuje na puno kulinarskih stranica, negde je isti a negde s malim izmenama, ali ga ipak zapisujem da ga imam i ovde. Jelo je odličnog ukusa i mirisa, moguće su razne vrste priloga uz meso, a kod nas su bile taljatele i odlično su se uklopile.



       SASTOJCI:

4 svinjske šnicle od buta
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
4 kisela krastavca
50 g pančete
1 kašičica slatke začinske paprike
brašna po potrebi
200 ml pavlake za kuvanje
250 g širokih domaćih rezanaca
po ukusu mešavina biljnog začina, so i biber
po potrebi ulja
1 kašika seckanog peršuna

PRIPREMA:

Šnicle istanjiti preko najlon kese tučkom za meso. Začiniti ih po ukusui uvaljati u brašno. Pržiti ih na vrelom ulju sa obe strane da blago porumene, zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.

Na masnoći od mesa propržiti sitno iseckani crni luk, pančetu i beli luk. Dodati seckane kisele krastavce, te i njih kratko propržiti. Sipati vode da povrće ogrezne, dodati začinsku papriku i začine po ukusu, pa dinstati jo 10 minuta.

Vratiti šnicle u sos od krastavaca, dodati vode da prekrije meso i kuvati ga oko 1 sat na umerenoj temperaturi dok se saft blago ne zgusne.

Sipati pavlaku za kuvanje i zagrevati dok ne proključa.

Domaće i li kupovne rezance obariti, pa ih ocediti od suvišene tečnosti. Poslužiti kao prilog uz šnicle u saftu, te sve posuti seckanim peršunovim listom.


понедељак, 21. новембар 2016.

ALKAZAR KOCKE

Recept za ove kocke imam više od 30 godina i samo sam ih jednom davnom pravila. Listajući sveske sa receptima poželela sam da i vama predstavim ovu poslasticu. Danas s posebnim povodom, 29. godina braka, sladimo se i sećamo nekih lepih trenutaka mladosti :) Godine lete, dogadjaji se smenjuju kao na filmskoj traci, a sećanja su ta koja ostaju...Uz godišnjicu i jedna divna pesma :)


SASTOJCI:

Kora:

10 belanaca
22 kašike kristal šećera
1 kašika sirćeta
100 g mlevenih oraha
100 g brašna
2 kašike hlebnih mrvica

Fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
20 kašika vode
20 kašika šećera
3 kašike kakaoa
3 rebra čokolade za kuvanje
250 g maslaca
i još
2 kesice šlaga
200 ml mineralne gazirane vode


PRIPREMA:

Za koru penasto umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ostale sastojke, sve lepo izmešati žicom, ne mikserom, i usuti u pleh veličine 20 x 30 cm obložen papirom za pečenje.

Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se testo ne odvoji od ivica pleha. Izvaditi koru iz pleha i ostaviti da se ohladi.

Fil:

20 kašika šećera i 20 kašika vode dobro promešati, dodati kakao i izlomljenu čokoladu i sve zajedno na srednjoj temperaturi ušpinovati da bude gustine redjeg meda. Ostaviti ovaj deo fila da se ohladi dok na pari skuvate 10 žumanaca s 10 kašika šećera.

Umutiti žumanca sa šećerom i skuvati na pari. Ohladiti ovaj deo fila pa ga sjediniti sa čokoladnim filom, sve dobro umutiti da se sjedini i na kraju dodati penasto umućen maslac. Umućen fil staviti preko ohladjene kore i dobro ga poravnati.


Umutiti 2 kesice šlaga sa mineralnom gaziranom vodom, staviti preko fila i odgore narendati čokoladu.

Tortu napraviti dan ranije da se dobro ohladi.


субота, 19. новембар 2016.

ĆUFTE U KARI SOSU

Otkad ne jedem paradajz, ne pravim klasične ćufte u paradajz sosu. Nedostaju mi, ali pokušavam da pronadjem recepte gde ima sosa, jer kakva bih ja to bila Banaćanka bez sosa u ishrani, i sve češće isprobavam bele sosove. Ovog puta su ćufte u kari sosu, posebnog su ukusa, i baš su mi se svidele. Ako volite da isprobavate nova jela, toplo vam preporučujem ovaj recept.



        SASTOJCI:

    500 g mlevene junetine ili piletine
    2 čena belog luka
    1 kašičica rendanog djumbira
    1 manja glavica crnog luka
    1 jaje
    5 kašika prezle
    po ukusu: so i biber
    po potrebi: ulje

      Sos:

    40 g maslaca
    2 kašike brašna
    400 ml mleka
    200 ml pavlake za kuvanje
   1/2 kašičice karija
   po ukusu: so

         PRIPREMA:

 Crni luk očistiti i sitno iseckati, beli luk ispasirati.

U posudi sjediniti mleveno meso, djumbir, crni i beli luk, prezle i jaja. Dodati začine po ukusu i sve ručno izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.

Od dobijene smese nauljenim rukama oblikovati manje ćufte. Pržiti ih na vrelom ulju da porumene sa svih strana. Potom ih izvaditi i ostaviti na toplom mestu dok pripremite sos.

U šerpi rastopiti maslac pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko  neprestano mešajući žicom za mućenje dok se ne zgusne.
Sipati pavlaku za kuvanje, dodati kari i malo soli po ukusu, te nastaviti sa kuvanjem dok se ne dobije redji sos.

U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, sniziti temperaturu pa sve zajedno kuvati oko 5 minuta.

Jelo poslužite dok je još toplo, nakon mirovanja sos će se zgusnuti i stegnuti.




уторак, 15. новембар 2016.

GONDOLE

Kada čujemo reč gondola prvo pomislimo na Veneciju. Nije da ne bi bilo lepo da smo u Veneciji, da uživamo u gledanju ili vožnji gondolom, ali ovo su ipak samo gondole pecivo. Ali, napravite gondole i zamirisaće vam kuća, a možete u sećanje prizvati i slike Venecije, pa i pustiti malo muzike da uživate u ovom ne tako lepom novembarskom danu.



       SASTOJCI:

          Testo:

200 ml jogurta
200 ml mleka
50 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
25 g svežeg kvasca
650 g mekog brašna

         Nadev:

200 g dimljene pečenice ili suvog vrata
200 g kačkavalja
150 ml milerama ili kisele pavlake

       Premaz:

1 jaje
po potrebi maslaca ili margarina

         PRIPREMA:

U dubljoj posudi sjediniti izmrvljeni kvasac, šećer, kašiku brašna i mlako mleko, pa dobro izmešati da ne bi ostale grudvice. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadodje.

U vanglicu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati so i promešati. Sipati nadošli kvasac, jogurt sobne temperature i ulje te postepeno dodavati ostalo brašno. Mesiti dok se ne dobije glatko testo joje se ne lepi za ruke. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.

DIMLJENU PEČENICU ILI SUVI VRAT SITNO ISECKATI, A KAČKAVALJ IZRENDATI.

Nadošlo testo podeliti na dva dela. Uzeti jedan deo i pomoću oklagije ga istanjiti u pravougaonik debljine 5 mm. Premazati ga polovinom milerama ili pavlake, posuti polovinom suvog mesa i kačkavalja, pa urolati. Trebalo bi malo da sabijete rolat na početku uvijanja da bi se testo i nadev dobro sjedinili, to je važno zbog sečenja.

Rolat iseći na komade dužine oko 10 cm, te svaki preseći uzdužno na pola. Krajeve dobijenih polovina spojiti da bi se dobio oblik gondole. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još gondola.

Svaki rolat sam sekla na 6 delova, na kraju sam imala 24 gondole.



Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovano testo. Biće vam potrebna 2 velika pleha jer morate ostaviti prostora da gondole rastu. Tako pripremljene gondole ostaviti oko 15 minuta da nadodju, za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni.

Gondole odgore premazati umućenim jajetom, staviti po list maslaca ili margarina i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok blago ne porumene.



Gondole malo prohladiti pa poslužiti. Uživajte u divnom ukusu peciva, zavaliti se u omiljenu stolicu ili fotelju, i pustite malo mašti na volju. Zaplovite kanalima Venecije :) A poslušajte i ovo :)




недеља, 13. новембар 2016.

ZELJANICA SA DOMAĆIM KORAMA

Odavno se nisam upustila u spremanje pite od domaćih kora, nekako uvek žurim i pravim razne pite od gotovih kora. Danas sam baš imala vremena a i nikog kod kuće da me ometa u radu, i polako sam krenula sa spremanjem zeljanice. Kupila sam namensko brašno za pite, mada može i obično meko brašno, ali želela sam da trud bude 100 % nagradjen kvalitetnim korama. Čak sam i postupak spremanja testa za razvlačenje produžila, nedavno sam videla na internetu nešto slično, i rezultat je prava domaća zeljanica :)


     SASTOJCI:
   
     Kore:

500 g namenskog brašna za pite
250 ml mlake vode
1 kašičica soli
3 kašike ulja
i još po potrebi ulja

     Fil:

500 g spanaća
400 g kravljeg sira
1 jaje
125 g kisele pavlake
po potrebi soli

      PRIPREMA:

U vanglicu sipati polovinu brašna, dodati ulje, so i mlaku vodu te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo malo premazati uljem, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi 20 minuta.

Nakon 20 minuta testo podeliti na 3 dela, staviti ga na pouljen tanjir, svaku lopticu dobro nauljiti, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga 90 minuta u frižideru.

Za to vreme pripremiti fil. Spanać dobro oprati, sitno iseckati, malo posoliti u rukama ugnječiti da izadje voda iz njega. Tu tečnost odliti, dodati sir, jaje i pavlaku i sve dobro sjediniti.

Kada je testro odstajalo u frižideru, izvaditi ga i ostaviti ga 10 minuta na sobnoj temperaturi da bi moglo da se razvlači.

Sto prekriti platnenim stolnjakom, na sredinu položiti jufku. Pažljivo rukama razvlačiti testo, vodeći računa da ne popuca, dok ne postane providno i veoma tanko.

Duž jednog kraja testa naneti fil, pa pomoću stolnjaka koru urolati. Ja sam svaku razvučenu koru delila na pola po dužini da bi bila tanja pita, tako da sam fil podelila na 6 delova. Isto učiniti i sa preostalim jufkama.

Okruglu tepsiju nauljiti, u nju smotati oblikovanu pitu, premazati je uljem po površini i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Vremenski od 30- 40 minuta je potrebno peći.



Pečenu pitu prekriti krpom da malo odstoji i prohladi se pre serviranja.

Poslužiti pitu kao deo ručka, večeru ili doručak.




 

четвртак, 10. новембар 2016.

Ja na Bloger Festu 2017.

Sasvim slučajno sam pronašla ovaj poziv i odlučila da se prijavim. Drago mi je da na okupu vidim sve blogere s prostora Balkana, a svakog dana ih je sve više i ne mogu sve zapratiti i pročitati.

Zovem se Javorka, živim u Lazarevcu i na blogu objavljujem recepte za slana i slatka peciva, tradicionalna jela i poslastice Vojvodine, recepte drugih kuhinja i sve ono što volim da spremam u svom domu. Želja mi je da kuhinju približim onima koji tek počinju da kuvaju, ali i onima starijima koji vole da isprobavaju recepte.

Kuhinjske čarolije pišem već 7 godina, akcenat stavljam na tradicionalna jela našeg prostora jer želim da ih sačuvam od zaborava i zainteresujem čitaoce da isprobaju jela naših baka. Svaki put kad pišem recept tradicionalne kuhinje prisećam se kada sam i gde prvi put probala to jelo ili kolač. Volim slatka i slana peciva, jela s piletinom i povrćem, i poslastice koje mirišu na vanilu, cimet i rum.





 

Slana peciva mesim često, isprobavam razne recepte, ali se nekako uvek vraćam KUPUS KIFLAMA. Mnogi me po njima prepoznaju. Svi koji su ih probali kažu da su im omiljene, i slobodno mogu reći da su one moj zaštitni znak :)


Nešto slično kupus kiflama su VENČIĆI.

 

Pored postova o hrani, često pišem putopise nakon putovanja s osvrtom na hranu zemlje u kojoj sam bila. Uvek mi je foto aparat pri ruci i trudim se da zabeležim svaki trenutak i da slikama i rečima ponudim interesantnu priču.







 


Blog je postao djak prvak i sada idemo dalje.



недеља, 06. новембар 2016.

PEKARSKE KIFLE

Još jedne kifle koje sam isprobala po receptu s Coolinarike :) Malo drugačiji način spremanja, premazivanje istopljenim maslacom, ja sam ih punila sirom jer znam da prazne ne bismo pojeli. Vi odlučite kako više volite.


    SASTOJCI:
 šolja od 250 ml

10 šolja mekog brašna
4 kašičice šećera
3 kašičice soli
4 kašičice suvog kvasca
5 šolja tople vode
2 šolje jogurta sobne temperature
2 kašike sirćeta

Premaz:

200 g otopljenog maslaca
4 kašike vode
so

     PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke. Preći preko testa nauljenom rukom, prekriti ga prianjajućom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 1 sat da nadodje.

Nakon tog vremena testo podeliti u 6 loptica i svaku rastanjiti u krug i iseći na 8 trouglova. Tako isečeno testo premazivati rastopljenim maslacem, saviti u kifle i redjati u pleh obložen pek papirom.
Izmedju kifli ostaviti dovoljno prostora da mogu da rastu.

Ostaviti pripremljene kifle još 30 na toplom, zagrejati rernu na 220 stepeni, premazati svaku kiflu vodom i posuti solju po želji.

Kifle peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok se blago ne zarumene.

* Pravila sam pola mere, ali sam delila na 6 loptica i na 8 trouglova da bih imala manje kifle. Možda sam tu pogrešila, a i struja mi je bila slaba, tako da su na kraju kifle bile prilično hrskave korice što ne bi trebalo da bude.
Nadevala sam ih sirom jer ne volimo prazne kifle.

петак, 04. новембар 2016.

SLANI MAFINI SA SLANINOM, SIROM I MASLINAMA

Jako volim mafine u svakoj varijanti. Brzo se spremaju, kombinacije su raznovrsne i uvek se brzo pojedu. Ove mafine sam pravila po receptu drage Lane. A sve što sam spremala po njenom receptu u našoj kući se odomaćilo. Suprug je posebno bio zadovoljan jer mu je ukus slanine zamirisao još sa vrata :)



       SASTOJCI:

150 g brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
150 ml jogurta
50 ml ulja
1 jaje
50 g pančete
50 g gaude
50 g zelenih maslina
po želji origano, peršun i sl

       PRIPREMA:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte jaje, jogurt i ulje i sve dobro sjediniti. Na kraju dodati sitno iseckanu slaninu, gaudu i masline, Malo gaude ostavite da pospete po mafinima. Dodati začinsko bilje po želji i smesom puniti kalup za mafine.

Peći na 200 stepeni dok se ne zarumene.

* Ovo je mera za 6 mafina. Kod mene je kalup sa 12 mafina i odmah pravim duplu meru.




уторак, 01. новембар 2016.

PRHKE KIFLICE

Nekako najviše volim da mesim kiflice, bilo slatke ili slane, ali one su mi omiljeno pecivo. Kada pravim slatke kiflice biram testo koje je prhko ili s malo kvasca da bi, i nakon stajanja od nekoliko dana, imalo lep ukus i svežinu. Ovog puta su to jednostavne kiflice koje se brzo i lako prave. Spremala sam ih za Sajam Media 2016. i svi koji su ih probali bili su zadovoljni.


         SASTOJCI:
  Testo:

250 g margarina ili maslaca
200 g kisele pavlake
na vrh noža soli
2 kašike prah šećera
sok od pola limuna
400 g mekog brašna
  Fil:

mleveni orasi, čokoladni krem ili džem

      PRIPREMA:

Od sastojaka za testo umesiti meko prhko testo. Prekriti ga prianjajućom folijom i ostaviti ga bar 1 sat u frižideru. Možete ga ostaviti i preko noći.

Testo podeliti na 6-8 loptica, kod mene je 8 jer volimo male kifle, a i lepše su kad se pojedu u 2-3 zalogaja.

Na pobrašnjenoj podlozi svaku lopticu rastanjiti u krug, iseći na 8 trouglova, filovati po želji i zarolati kiflice.

Pripremljene kiflice redjati u pleh obložen pek papirom i peći ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni do svetlo- žute boje. Pazite da vam kiflice ne budu reš. Neka budu svetle jer će tako duže ostati mekane.

Prohladiti kiflice i uvaljati ih u prah šećer zamirisan rum vanilin šećerom.

* Ove kiflice su još bolje što duže stoje.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...