недеља, 15. јануар 2017.

BORANIJA S KAJMAKOM

Nakon puno prazničnih dana, hrane koja je imala više mesa i krompira, poželeli smo povrće za ručak. Kad smo krenuli da redjamo koje povrće nismo odavno jeli, red je došao na boraniju. I tu nastaje problem. Boranija u januaru je samo ona iz zamrzivača. I tu smo opet u dilemi: žuta ili zelena?

Boraniju zamrznutu jako retko spremam, a i ne može svako jelo s njom biti isto kao od sveže boranije, tako da je naš izbor bila zelena boranija. Planirala sam gratiniranu ili zapečenu boraniju uz faširane šnicle, a onda mi tokom spremanja ručka padne na pamet da bi mogla boranija s kajmakom. Tu se suprug oduševi, on kajmak voli i jeo bi ga svaki dan, ali ja moram da ga sankcionišem i služim kajmak samo kad moram.
Ne kupujem kajmak redovno, ali je ovih dana on išao u kupovinu i našao odličan kajmak s Rajca :) Ovde u gradu je teško naći dobar kajmak, onaj stari i žut, svi prodaju mladi kajmak koji mora da odstoji da bi mogli da ga koristimo. Ovaj kajmak je već bio dobro odstajao, a nakon desetak dana je bio delikates na kvadrat. Ostalo ga je taman toliko da boraniji da poseban ukus, obogati ručak, a kalorije ćemo ovog puta zaboraviti.         POTREBNO:

1 kesa zamrznute zelene boranije
1 glavica crnog luka
malo ulja
2-3 čena belog luka
po potrebi vode
po ukusu mešavina biljnog začina
1 kašika brašna
1 kašičica začinske slatke paprika
po potrebi kajmak

PRIPREMA:

U šerpi na malo ulja prodinstati sitno iseckan crni luk da postane staklast, dodati boraniju iz kese i sve zajedno dinstati na srednjoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode po potrebi. Jelu ne treba puno tečnosti, tek da ne zagori a da se opet dobro prodinsta i odmekne. Ovoj boraniji je dovoljno oko 30 minuta da bude mekana.

Na malo ulja napraviti zapršku od brašna i slatke začinske paprike, dodati u prodinstanu boraniju, promešati i ostaviti još 5 minuta da prokrčka. Začiniti po ukusi i dodati sitno iseckan beli luk.

Toplu boraniju prilikom služenja začiniti u tanjitu 1 kašikom starog kajmaka. Jelo je odlično i bez mesa, dovoljna je samo sezonska salata po izboru.

Mi smo boraniju jeli uz faširane šnicle.