уторак, 10. јануар 2017.

DANSKI KEKS

U postu Darivanje pratioci bloga su predlagali svoje recepte za koje bi upotrebili namenjene poklone. Nakon isteka vremena za igru, random sistemom pobednik je Dijana Popović. Ona je predložila Danski keks i napisala sledeće: Iskoristila bih metalne sekače za Danski keks.

Ovom prilikom ispunjavam obećanje da ću isprobatii recept pobednika Darivanja i predstavljam vam ove izvanredne keksiće. Keks podseća na one kupovne iz limenih kutija koje uglavnom svi imamo u kući.


POTREBNO:

250 g margarina ili maslaca
200 g šećera u prahu
100 g gustina
100 g kokosa
2 jajeta
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
400 g mekog brašna

PRIPREMA:

Margarin ili maslac sobne temperature sjediniti sa šećerom, dodati ostale sastojke i umesiti prhko testo. Tako pripremljeno testo ostaviti 2 sata pokriveno u frižideru da se dobro ohladi.

Pripremljeno testo izvaditi iz frižidera, na pobrašnjenoj podlozi rastanjiti u testo debljine 0,5 cm, te modlicom po želji seći keksiće.

Keks redjati u pleh obložen pek papirom i peći u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 12 minuta. Kod mene je to pečenje išlo sporije, ali kad dobijete keks koji je odozdo blago rumen a po vrhu blede boje to je znak da je pečen.

Keks prohladiti i odložiti u limenu kutiju. Služiti ga uz čaj, kafu ili toplu čokoladu.

* Kod Dijane je pisalo da se keks pre pečenja posipa kristal šećerom ali ja to nisam uradila jer sam isprobavala oklagiju sa šarama, ali sasvim neuspešno jer se šare nakon pečenja nisu videle.

Još jednom sve čestitke Dijani na pobedničkom receptu. Ovaj keks će ubuduće biti često kod nas u kutiji :)

Hvala svima koji su učestvovali u Darivanju :)







2 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...