субота, 28. јануар 2017.

MADLENE

Madlene su francusku biskvitni kolači specifičnog izgleda i mirisa na limun i buter. Odavno se spremam da ih napravim, još mi je letos ćerka donela kalup za njih, i konačno su na red došli ovi jednostavni kolačići.


Ime Madlen se može prevesti kao Magdalena.Malo o nastanku samog kolača:
"Ovaj kolač uvek povezuju s francuskim gradom Komersijem (Commercy), čiji su pekari nekada davno platili vrlo veliku sumu novca kako bi dobili recept za ovu poslasticu. Po spravljanju, pakovali su ih u ovalne kutije i prodavali kao specijalitet iz tog kraja. Časne sestre u osamnaestom veku u Francuskoj često su izdržavale sebe i svoje škole praveći i prodajući ovaj specifični kolač. Čak je i sam grad Komersi u jednom periodu svoje istorije imao manastir posvećen svetoj Mariji Magdaleni. 

Mnogi istoričari misle da su upravo opatice bile te koje su prodale ovaj recept pekarima, i to u vreme kada su svi manastiri i katedrale u Francuskoj bili zabranjeni, za vreme Francuske revolucije 1789. godine. Međutim, prema drugim pričama ili legendama, u osamnaestom veku u francuskom gradiću Komersiju, u regionu Loren (Lorraine), devojka po imenu Madlen napravila je ove kolačiće za poljskog kralja Stanislasa Leščinskog, koji je bio u izgnanstvu baš u toj regiji. Od tog trenutka nastala je i prava moda pravljenja madlen kolačića. Postali su popularni i u samom Versaju, a obožavala ih je Marija, kasnije žena kralja Luja XV.

Marsel Prust je ove kolače učinio poznatim i slavnim u svom autobiografskom romanu prevedenom kao "Sećanje na prošle dane". Ovaj roman ostao je nedovršen - zbog smrti autora, ali su njegova braća objavila knjigu 1923. godine.

Za pripremu madlena potrebno je: puter, šećer, jaja, brašno i kašičica ružine vodice. Umute se puter i šećer, pa se dodaju jaja. Toj smesi postepeno se dodaje brašno i ružina vodica. Zatim se testo stavi u činiju i pusti da odstoji oko sat vremena. Za ovaj kolač potrebne su specijalne madlene modle, ali ako nemate takve, koristite bilo koje slične. Modle tanko podmažite i u svaku stavite malo testa. Pleh sa modlama stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 15 minuta, pazeći pri tom da ne potamne. Kada se ispeku, madlene treba izvaditi iz kalupa i, dok su još tople, posuti ih šećerom u prahu. Tek tada ih treba ostaviti da se potpuno ohlade.
 " preneto .



SASTOJCI:

2 jajeta
100 g kristal šećera
120 g mekog brašna
korica od 1 limuna
1/2 kašičice praška za pecivo
1 vanilin šećer s ukusom limuna
na vrh noža soli
100 g otopljenog i ohladjenog butera

PRIPREMA:

Brašno prosejati pa sjediniti s praškom za pecivom i solju.

Buter otopiti na srednjoj temperaturi i ostaviti ga da se prohladi.

Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi do pripreme madlena.



U posudi umutiti mikserom jaja uz postepeno dodavanje šećera. Dodati narendanu koricu limuna i vanilin šećer, te postepeno dodati brašno i sve dobro sjediniti.

U ovu smesu dodati prohladjen otopljen buter, dobro umutiti i sve sastojke sjediniti.



Pripremljenu smesu ostaviti bar 1 sat u frižideru da se dobro ohladi.

Rernu zagrejati na 180 stepeni. 

Izvaditi smesu iz frižidera, pripremiti kalup za madlene, moj je silikonski i ne treba ga podmazivati. U slučaju da je metalni, premazati svaku školjkicu buterom, posuti brašnom a višak brašna istresti i sve to ohladiti u fižideru pre sipanja testa za pečenje.

U svaku školjkicu sipati po 1 kašičicu testa, puniti samo do 2/3, i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.

Izvaditi pečene madlene, dobro ih prohladiti i po želji posuti prah šećerom pre služenja.



Miris limuna i vanile se oseća od trenutka mešenja, preko pečenja pa sve do serviranja.

Uživajte u Madlenama uz omiljeni čaj ili kafu :)



* Moja modlica-kalup je mala i stane samo 9 školjkica. Smesu za Madlene nakon prvog punjenja modlica vratiti u frižider na hladno, i tako svaki put dok ne utrošite celu količinu.

Prilikom punjenja modlice nije potrebno poravnavati testo jer će se ono samo tokom pečenja rasporediti u šupljine i dobićete prave školjkice.



2 коментара:

  1. Divne su ti madlenice. Podsećaju me na detinjstvo. Pokojna baka ih je često pravila. Dugo ih nisam jela.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...