субота, 04. фебруар 2017.

DOMAĆI HLEB

Već duže vreme pratim na YT ruske vlogere i oduševljena sam njihovim prikazivanjem sasvim jednostavnih i običnih peciva. I onda sam naletela na čoveka koji s puno ljubavi priča i objašnjava kako napraviti sasvim običan hleb od nekoliko sastojaka, a da bude kao onaj koji smo nekada kupovali u pekarama. Nema aditiva, nema puno muke oko njega, ako zaboravimo onih 15 minuta mešenja testa do elastičnosti, sve ostalo možete raditi dok pripremate ručak. I tako je danas na red došao ovaj domaći hleb od belog brašna, baš onako kako ga je i Oleg opisao.



SASTOJCI:

400 g mekog brašna tip 400
230 ml mlake vode
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca

PRIPREMA:

Brašno prosejati, dodati so i sve dobro promešati.

U 230 ml mlake vode rastvoriti sveži kvasac, te ga dodati brašnu i varjačom smesiti testo.
Na radnu površinu, bez dodatka brašna, testo nežno i polako mesiti 10-15 minuta.

Na početku će testo biti lepljivo i cepa će se ako ga previše gnječite i razvlačite. Zato vam pokretu moraju biti kratki i nežni. Ovakvim mešanjem testa izbacuje se suvišna voda, a ubacuje vazduh koji je neophodan za krajnji rezultat hleba. Kako budete odmicali u mešenje videćete da testo postaje sve elastičnije i manje lepljivo.

Pripremiti modlu za hleb, podmazati je buterom sa svih strana.

Umešeno testo rukama malo razvući u krug, prstima krajeve podići ka sredini i sve dobro slepiti. Nežnim pokretima ruke rastanjiti tako pripremljenu loptu u oblik veknice i staviti u pripremljenu modlu.

Rernu uključiti na 30 stepeni, na dno staviti posudicu sa vodom i ubaciti modlu sa hlebom da kisne 1 sat.

Nakon tog vremena izvaditi hleb iz rerne i zagrejati je na 220 stepeni. Vratiti modlu sa hlebom u rernu, voda bi trebalo da je počela da ključa, i sve zajedno peći 40 minuta na 220 stepeni.

Pečeni hleb izvaditi na rešetku, prekriti ga krpom i ostaviti ga da se dobro ohladi.
Na kraju vam ostaje da uživate u svom domaćem hlebu. Dobićete hleb s divnom hrskavom korom i sundjerastom sredinom.



* Sve ovo možete pogledati kako Oleg radi i priča ovde.

Kada savladate mešenje  hleba s ovom količinom vode, sledeći put možete povećati na 250 ml vode, ne menja se količina brašna, kvasca i soli. Ova količina brašna može primiti do 280 ml vode.
Mešenje hleba sa više vode zahteva malo više strpljenja, ali ako sledite uputstva za osnovni hleb, steknete iskustvo, svakako će vam i to uspeti. Takav hleb će biti još vazdušastiji i ukusniji.

Kod nas je hleb poslužen uz Piletinu na luku, pire od spanaća i turšiju
.


Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...