понедељак, 06. фебруар 2017.

POGAČA

Kad se iznerviram zbog lošeg kvaliteta hleba, a i svakakvih sastojaka kojih je sve više, okrenem se mešenju domaćeg hleba, pogača i sl. Ovo je jedna klasična pogača od sastojaka kojih uvek bude u kući, priprema je jednostavna a ukus fantastičan.

Iako retko koristim suvi kvasac za kisela testa, ovog puta sam baš želela da isprobam kvasac koji mi je dala prijateljica Dijana. Testo je mekano, lepo narasta a gotova pogača je kao pena. Hvala, Dijana :)          SASTOJCI:

250 ml mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
oko 400 g mekog brašna tip 400
malo ulja

          PRIPREMA:

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom.
U posudu za mešenje staviti prosejano brašno, dodati so i sve dobro promešati.

U udubljene na sredini brašna dodati rastvoreni kvasac i  varjačom umesiti testo. Testo će biti lepljivo, ali uz sasvim malo brašna kojim pospete radnu površinu umesiti rukama mekano i elastično testo.

Testo vratiti u posudu za mešenje, po vrhu ga malo premazati uljem, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti 15- minuta da testo upije ulje.

Nakon 15 minuta testo u posudi premesiti 2-3 puta, opet ga prekriti i ostaviti ga oko 1 sat da udvostruči količinu.

Okrugli pleh premazati uljem, prebaciti nadošlo testo i nežno ga rukama, polazeći od sredine ka krajevima, rastanjiti na veličinu pleh. Prekriti ga i ostaviti ga da kisne dok vam se rerna zagreje na 250 stepeni.

Staviti pogaču u zagrejanu rernu i peći je na 250 stepeni dok se blago ne zarumeni, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i nastaviti pečenje. Od trenutka kada stavite pogaču u rernu do kraja pečenja dovoljno je 30 minuta.

Pečenu pogaču izvaditi iz pleha, malo je poprskati hladnom vodom po vrhu, uviti u krpu i ostaviti je da se prohladi.

Prohladjenu pogaču otkidati rukama i poslužiti po želji. Pogača je mirisna i mekana kao pena.