среда, 15. фебруар 2017.

ZLATIBIORSKA HELJDOPITA

Volim heljdino brašno i često ga koristim u hlebovima, a posebno su mi ukusne palačinke od njega. Ovog puta je izbor bila Heljdopita sa Zlatibora.

Malo je više posla oko nje, ali ako palačinke spremite dan ranije, ujutru vam samo ostaje da složite pitu, ispečete i imate dobar doručak na stolu.



         SASTOJCI:

        Palačinke:

    100 g heljdinog brašna
    200 g pšeničnog integralnog brašna
    2 jajeta
    prstohvat soli
    2 kašike ulja
    po potrebi kisele vode ( oko 400 ml )

       Nadev:

300 g sitnog kravljeg sira
2 kašike kajmaka
malo soli
4 jajeta
1 kesica praška za pecivo
50 ml ulja
po potrebi jogurta


        PRIPREMA:

Od svih sastojaka za palačinke napraviti testo koje je duplo gušće nego testo za klasične palačinke.
Ispržiti palačinke u tiganju bez dodavanja ulja tokom prženja.

Za nadev umutiti sve sastojke. Jogurt dodati po potrebi da se dobije srednje gusta smesa.

U dublji pleh okruglog ili četvrtastog oblika slčagati pitu.
Podmazati pleh uljem, po dnu složiti 2 ili 3 palačinke tako da skroz pokriju dno, dodati nekoliko kašika nadeva i dobro ga razmazati.
Tako nastaviti sa slaganjem sve dok se ne utroši pripremljena količina palačinki i nadeva. Po vrhu palačinke premazati nadevom i oštrim nožem zaseći kocke.

U zagrejanoj rerni na 220 stepeni peći pitu do rumene boje. Potrebno je oko 30 minuta.

Pitu izvaditi iz rerne, malo prohladiti pa poslužiti uz neki kiselo-mlečni proizvod po izboru.

* Odnos heljdinog i pšeničnog brašna je 1:2. Ovo je količina koju mogu pojesti 4 osobe. Po potrebi vi možete povećavati količinu potrebnih sastojaka.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...