субота, 11. март 2017.

KARAMEL MAFINI

Već dugo nisam pravila mafine, a baš mi se nešto vrzmalo po glavi da ih mogu danas napraviti. Pregledala sam Dosta recepata ovih dana, nekako mi je u sećanju ostaalo da mogu biti i karamel mafini. U originalnom receptu koriste se mekane karamele, ja takve nisam imala, a one svoje omiljene lešnik karamele ne bih baš da "strpam" u mafine. Onda se setim da mi je ćerka letos donela iz Pariza teglicu confiture de lait, ili dulce de leche koju nisam ni otvorila. I, eto meni svih sastojaka pri ruci za ove neodoljive mafine. Čak mi se čini da je ova kombinacija mnogo bolja od karamela. Vi sami odlučite koja vam se varijanta više svidja, ali ih svakako isprobajte.


        POTREBNO:

100 g mlečne čokolade
100 g šećera
10 kom ( 60 g ) karamela ili 2 vršne kašike confiture de lait
2 jajeta
prstohvat soli
5 kašika tečnog jogurta
6 kašika ulja
1 kesica rum vanilin šećera
2 kašičice praška za pecivo
200 g brašna



        PRIPREMA:

Rernu zagrejati na 180 stepeni, a kalup za mafine obložiti papirnim korpicama.

Mlečnu čokoladu izlomiti i omekšati je na pari ili u mikrotalasnoj rerni.

U posudi umutiti so, šećer, jogurt, ulje, vanilin šećer, pa umešati rastopljenu čokoladu i jaja.

Pomešati brašno s praškom za pecivo, dodati ga u prethodnu smesu i sve dobro sjediniti.

Na kraju dodati 2/3 iseckanih karamela, ili 1 vršnu kašiku confiture de lait u smesu, sve dobro sjediniti i puniti papirne korpice do 2/3. Preostalu 1/3 karamela posuti po vrhu mafina pre pečenja.

Mafine peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Isključiti rernu, ostaviti ih u njoj još 5 minuta i nakon toga ih izvaditi sa sve kalupom da se malo prohlade.

Prohladjene mafine izvaditi iz kalupa, po vrhu premazati preostalim karamel kremom, confiture de lait, i uživati :)




Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...