уторак, 18. април 2017.

PUSLA TORTA

Ovog puta smo Uskršnje praznike proveli u gostima, malo smo bili u mom rodnom gradu, pa je izostala neka poslastica kojom bismo obeležili veliki praznik. Ali, zato sam se obradovala kad me je sestra poslužila ovom tortom i odmah sam morala da je uslikam i uzmem recept.
Torta je velika, baš za praznične trpeze ili velika slavlja, a kako je slatka i bombastična- pojedete samo jeedno parče i to vam je dosta za sve dane praznika :)



          POTREBNO

           Kore:

5 belanaca
250 g kristal šećera
1 kašika sirćeta
prave se 3 takve kore

          Fil:

15 žumanaca
250 g prah šećera
250 g margarina
100 g otopljene čokolade
250 g mlevenog Plazma keksa
250 g šlag krema
300 ml ineralne gazirane vode

i još
300 g šlag krema
350 ml mineralne gazirane vode

           PRIPREMA:

Pre početka pravljenja kora rernu uključiti na 250 stepeni, pa kad postigne tu temperaturu smanjiti na 150 stepeni.

Kore pravite pojedinačno od po 5 belanaca. Umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastvori i dobijete čvrstu penu. Na sredini miksanja dodati 1 kašiku sirćeta.
Umućenu smesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh dimenzija 25x35 cm.
U rerni na 150 stepeni svaku koru sušiti oko 60 minuta.

Kore dobro prohladiti. Za to vreme pripremiti fil.
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati umućen margarin, otopljenu čokoladu i Plazma keks. Sve dobro sjediniti.

Šlag krem umutiti s hladnom mineralnom gaziranom vodom.

Završni proces: na koru staviti fil sa Plazma keksom, preko šlag, opet kora i tako dok se ne utroše svi sastojci.
Po vrhu treće kore premazati malo fila s Plazma keksom, te celu tortu premazati umućenim šlagom, onih 300 g.

Tortu ostaviti u frižideru ili na hladnom da odstoji jedan dan pre sečenja.
Tortu secite nazubljenim nožem da bi se kore što manje mrvile.


   Hvala mojim dragim Djokićima na posluženju, receptu i asistiranju kod fotografisanja :)


4 коментара:

  1. Prelepa sočno kremasta , baš veliki komad uživanja

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je zaista bomba od torte! 15 jaja! Mislim da bismo je svi zajedno jeli barem 2 tjedna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam je jela u gostima i to samo mali komad. Nije za kućnu varijantu, više je za velika slavlja gde svako uzme pomalo :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...