недеља, 28. мај 2017.

OPET MAJ, I OPET SITONIJA...

Već drugu godinu odmor u Grčkoj provodim u maju. Dugo sam boravak u Grčkoj vezivala za leto, puno sunca i kupanja, uživanje u čarima grčke hrane i obilju plodova leta, a onda se sve to promenilo. Neke čudne okolnosti, nagradno letovanje u maju, i opet sve lepote Grčke koje nisam mogla propustiti. Ovog puta je to prelepo mesto na Sitoniji- Neos Marmaras :)Neos Marmaras se nalazi na zapadnoj strani Sitonije, kada je vedar dan mogu se videti naselja na Kasandri, ali uglavnom pogled nam se gubi tu negde iza ostrva zvanog Kelifos- Kornjača.

Sam Neos je naselje koje se prostire na 3 brda, ima puno uvala, više luka i dve plaže: Paradiso i gradsku plažu. Taj pojam gradska plaža i nije sasvim tačan, jer ona nije u gradu već se do nje, iz bilo kog dela grada, mora pešačiti bar 10 minuta. Ali, ako je sva ta šetnja uz more, šum talasa i miris mediteranskog rastinja- brzo prodje i ne oseti se.


Neos ima divnu crkvu koja je na jednom od brda, nama je bila preko puta hotela, pa sam je fotografisala od jutra do mraka.
Voda na Sitoniji je bistra, u maju hladna za kupanje, ali je izazov za fotografisanje. Puno kamenja i ježeva u delovima gde se ne kupa. Nema školjki na koje smo navikli, ali uvek more izbaci neki zanimljiv detalj koji se može poneti kao uspomena i suvenir.


Gradska plaža je tek počinjala da se budi. Radilo je nekoliko bič barova, ali je posetilaca bilo tek da se izbroji na prstima obe ruke. Nestabilno, vetrovito i ne preterano toplo vreme, omogućilo  nam je po nekoliko sati uživanja u sunčanju, hrabriji su se kupali, odmoru u miru i tišini, uz šum talasa i prijatnu muziku. I nezaobilazni frape na plaži.


Ako nam već vreme nije bilo pogodno za kupanje, svaki trenutak smo koristili za šetnje, fotografisanje, obilazak pijace četvrtkom, zavirivanje u prodavnice suvenira i naravno- šoping.


Na pijaci možete kupiti sve što poželite: meso, ribu, voće, povrće, vino, masline i maslinovo ulje, začine, sitnice za kuću, garderobu i sl.
Već od ranog jutra svi putevi vode ka uzvišici iznad luke, čuju se glasovi i bele se šatori u daljini. A kad tamo stignete, ne znate šta pre da gledate i fotografišete. Kupujete u povratku. Sve lepo razgledajte, odmerite cenu i kvalitet, a na kraju i kupite.


Ono što ne kupite na pijaci, uvek možete kupiti u prodavnicama s grčkim proizvodima. Mi smo najčešće svraćale, a i kupovale u prodavnici kraj našeg hotela DiRe.
Ljubazni prodavac Apolon, veliki izbor proizvoda, i uvek bi još nešto trebalo kupiti, a na kraju shvatite da ste preteral i da vam je teško da se spakujete za povratak.Kad svakog dana šetate bar dva puta, nekad i 4 puta, sve vreme fotografišete- na kraju imate preko hiljadu fotografija. I kako onda sve staviti u jedan post?!

Puno zelenila, cveća, skirvenih kutaka, uhvaćenih trenutaka, maca koja se pripitomila jer smo je hranili, let galebova i kupanje u plićaku, ribari i brodovi, divlje i pitome patke, gusan i njegova draga, puno lepih detalja- sve će to morati da bude u nekom drugom postu.

I tako iz dana u dan, druženje s foto-aparatom i mobilnim, šetnja po brdima i obalom, pravi opušteni odmor bez trke i žurbe na plažu i s plaže. Uživanje u prolećnim danima na moru, udisanje vazduha koji puni baterije, izležavanje na toplom majskom suncu koje i te kako zna da opeče, sve sitnice koje dan čine lepšim od izlaska do zalaska sunca, budjenje uz šum talasa i našeg gusana budilnika, društvo dragih osoba- sve je to ovaj odmor učinilo jedinstvenim i nezaboravnim :)
Drugi put u Neosu, a tako različit. Ovog puta sam ga bolje upoznala jer nije bilo trke na plažu i s plaže, a i moglo se više šetati. Bez velikog broja turista, početak sezone, bez gužve u gradu- sve je doprinelo da odmor bude baš pravi odmor za telo i dušu.
Ako vam se ukaže prilika, ili svesno želite miran odmor, preporučujem vam maj i NEOS MARMARAS. Neće vam biti dosadno, a tako ćete se lepo odmoriti i ugadjati sebi svakog trenutka.
Hedonisti će uživati u hrani i vinu, a svi ostali u lepotama i čarima Sitonije. Ko jednom ode na Sitoniju- uvek joj se vraća. Meni je ovo treći put, a znam da će ih biti još :)Hvala turističkoj agenciji Astra travel na nagradi, putovanju koje je bilo bez problema, i odmoru koji se pamti :)