петак, 02. јун 2017.

SIRNICA

Ko još ne voli pito od domaćih, rukom razvlačenih kora? Jedno vreme sam takve recepte zaobilazila jer mi se činilo da neće biti dobra, ali kad sam jednom savladala tehniku spremanja domaćih kora više nije bilo dileme. Kad poželimo ukusnu, iznad svega hrskavu pitu koju jedete dok ne "puknete"- vredi truda vreme provedeno u njenom pravljenju.
Isprobala sam više recepata, neke sam sama doradila i ponosna sam na to, a jedan od prvih isprobanih je ovaj sa Coolinarike. Listajući stare albume s fotografijama videla sam da sam nju nepravedno preskočila i nisam recept predstavila na blogu. Zato sada ispravljam tu grešku i pred vama je još jedan recept za pitu sa domaćim korama.


       POTREBNO:

500 g - 600 g namenskog brašna za pite
1 kašičica soli
1 kašika ulja
mlaka voda

Nadev:

400 g kravljeg sira
3 jajeta
1 kašika ulja
po želji: kajmak ili kis. pavlaka
1 kašičica soli
i još oko 150 ml ulja ili butera za premazivanje jufki

      PRIPREMA:

U posudi za mešenje zamesiti testo od navedenih sastojaka. Testo ne sme biti tvrdo, voda se dodaje postepeno uz neprekidno mešenja testa. Upotrebi se oko 300 ml mlake vode. Testo dobro izraditi, trebalo bi da bude elestačno, mekano i da se ne lepi za ruke.

Pripremljeno testo podeliti na loptice, premazati ih uljem ili otopljenim buterom, prekriti ih prianjajućom folijom i ostaviti bar 30 minuta da odmaraju.

Za to vreme pripremiti fil koji treba da bude jednoličan i bez gromuljica. Ako vam je sir stariji i tvrdji, dodajte pavlaku ili kajmak da dobijete lepu strukturu fila.

Na stolnjaku za razvlačenje staviti jufku i na početku je rastanjiti oklagijom dokle je to moguće.
Koru premazati uljem i nastaviti razvlačenje rukama. Krenuti od sredine, podvući ruke pod testo i nežno ga razvlačiti da dobijete tanku providnu koru.

Po tako razvučenoj kori staviti nadev na obe strane stola i stolnjakom smotati koru do sredine  u dve rolnice. Po sredini preseći rolnice da dobijete dve. Svaku nežno smotati u krug da dobijete pužić.
Pripremljene pužiće slagati u pleh obložen pek papirom i svaku po vrhu nauljiti.

Tako uraditi i sa ostalim testom.


Ja sam testo podelila na 3 jufke, od svake razvukla koru i motanjem sam dobila po 2 pužića. Ukupno ih je bilo 6. Vi možete po želji pitu smotati u veliki krug u okrugloj tepsiji.

Nauljene pužiće peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do rumene boje kore.



Pečenu piti prekriti čistom krpom i ostaviti je da se kratko prohladi. Pita će biti mekana po vrhu, a unutra divno hrskave korice koje se tope u ustima.



* Ako umesto ulja koristite buter, u fil dodate i spanać, dobićete pravu grčku Spanako pitu :) Uvek u Grčkoj volim da probam njihove Spanaki pite, i nema lepšeg početka dana od pite i domaćeg kiselog mleka u glinenoj posudi :)



Pitu poslužiti uz kiselo- mlečne proizvode i uživati :)

3 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...