уторак, 18. јул 2017.

BANATSKI NEDELJNI RUČAK

Rodjena i odrasla u Vojvodini, u Banatu, navikla sam da nedeljni ručak izgleda ovako.
Supa se kuva od junetine ili dobre domaće koke, zakuvaju se domaći rezanci i poželjno je da budu što duži i da se jedva kutlačom zahvataju :)
Onda sledi rinflajš: kuvano meso uz bareni krompir i ništa bez dobrog sosa. Može biti paradajz sos od rena zimi, ili paradajz sos s mirodjijom leti :) Neko voli i sos od višanja, ali  mi ga nismo voleli i mama ga nije pravila.
Takav nedeljni ručak i danas spremam u svojoj porodici, ali retko mogu naći dobro kokošije meso i uglavnom to bude junetina :)
Vremenom su moji ukućani menjali navike, tako da sada u supi, sem rezanaca, bude i mesa. Morala sam da se povinujem njihovim željama, meni je to neobično i suvišno, ali oni tako traže :)


        SUPA
     sastojci:
1 kokoška ili 500 g junećeg mesa za supu ( rozbratna, rebra ili ribić )
1 glavica crnog luka
nekoliko zrna bibera
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 koren paškanata
po potrebi krompir ( 2 krompira po osobi )
po potrebi vode
malo soli
po ukusu mešavina biljnog začina
po potrebi vode
rezanci za supu ili knedle od griza

      priprema:

Dublju šerpu ili lonac koristiti za pripremu supe. Kokošku ili junetinu dobro oprati. Možete koristiti mešavinu oba mesa i supa će biti još ukusnija.
Očistiti šargarepu, peršun i paškanat i raseći na 2 dela po sredini.
Glavicu crnog luka dobro oprati, prosušiti, ne skidati ljusku, preseći na pola i taj deo blago prepeći na ringli. Sad većina nas ima ravne ploče i to se ne može uraditi. Zato ja stavim celu glavicu bez sečenja i pečenja.

U šerpu ili lonac staviti oprano meso, očišćenu zelen ( šargarepa, peršun i paškanat ), dodati malo bibera u zrnu, malo soli i naliti vodom da meso ogrezne.
Staviti na ringlu i na najjačoj temperaturi zagrejati do klučanja. Kada supa počne da vri, smanjiti temperaturu na srednju jačinu, i kašikom skidati penu sa supe. Paziti da ne skinete masnoću koju je meso pustilo, već samo penu da bi vam supa bila bistra a ne mutna na kraju kuvanja.

Poklopiti posudu u kojoj se kuva meso, povremeno dolivati vodu da sve vreme bude preko mesa, i tako kuvati dok meso ne bude mekano. Za kokošije meso je to kraće vreme, a za junetinu može potrejati 2-3 sata.

Kuvano meso izvaditi iz supe, ostaviti ga u poklopljenoj posudi na šporetu da ostane toplo dok kuvate krompir. Ja obično, pre nego što će meso biti mekano, dodam očišćeni krompir i sve zajedno kuvam dok ne bude i krompir kuvan.
Ukoliko ne možete prvi put da odredite trenutak kad treba dodati krompir,  izvadite meso, i tek tad dodati očišćen i kroz sredinu, do pola, zasečen krompir i kuvati dok ne omekša.

Kada je krompir kuvan, procediti supu kroz rešetku u šerpu u kojoj ćete zakuvati rezance ili knedle od griza.

Ocedjeno meso i krompir posoliti, poklopiti i ostaviti na šporetu dok zakuvate supu i napravite sos.

Pocedjenu supu začiniti po ukusu mešavinom biljnog začina, ostaviti je na ringli da proključa i po želji zakuvati domaće rezance ili knedle od griza.
Rezancima je dovoljno da supa 2-3 puta proključa i odmah je skloniti s tople ringle, postaviti sto i poslužiti je još toplu.

Sos

sastojci:
po želji ulje ili mast
1 varjača mekog brašna
po želji paradajz sok
malo soli
malo mirodjije ( sušena ili sveža sitno iseckana )
po potrebi vode

priprema:
Na zagrejanom ulju ili masti propržiti brašno do svetlo-žute boje, skloniti sa ringle i dodati, sve vreme mešati, 200 ml vode tako da razbijete sve gromuljice i dobijete gustinu sosa. Vratiti šerpu na ringlu i na tihoj vatri mešati dok se sos kuva. Na kraju kuvanja dodati paradajz sok po ukusu, posoliti i dodati mirodjiju te sve kuvati još nekoliko minuta da se sve lepo sjedini i dobije ukusan sos.

Ručak započeti supom, nastaviti sa rinflajšem i uživati u domaćinskoj atmosferi. Možete pripremiti još i pohovano meso, to nam je mama uvek pravila nedeljom jer je bilo onih koji nisu voleli kuvano meso iz supe.

Na kraju ručka poslužiti neku tradicionalnu poslasticu od dizanog testa: štrudlu s makom i orasima, buhtle ili neke slatke kiflice s punjenjem po želji.
Takav je uvek bio ručak u mojoj roditeljskoj kući. Ja bih jedva čekala kuvani krompir i sos i to bih jela pre ručka. Uvek me je čekao bubac od koke: iseckala bih ga, dodala krompir i šargarepu, sve to ispasirala i zalila sosom. To bih pojela pre ručka, a posle sam nastavila sa supom, šniclama i na kraju kolačima :)


4 коментара:

  1. Ajme kako su lijepe stvarno imate zlatne ruke. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :) Trudim se da sačuvam od zaborava našu tradicionalnu kuhinju.

      Избриши
  2. Ovo me vraća pravo u detinjstvo u kuhinju moje bake. Kuhinju sa hoklicom i kredencem na lijem vrhu je krila kolače. Ne baš spretno jer je hoklica bila odmah tu pored i dovoljno visoka da se kutija dohvati. I ovakav ručak je bio moj najomiljeniji. Hvala ti na tome

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i vama koji čitate i pišete. Da, kuhinja sa hoklicama i kredenac u zelenoj boji. Sećanja su ono što nosimo ma gde bili. Trudim se da sve to sačuvam i zabeležim. Još da sam imala i fotografiju takve kuhinje.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...