субота, 16. септембар 2017.

DJUVEČ

Kad se pijačne tezge zašarene povrćem, kad stigne ona lepa crvena paprika koju svi čekamo za ajvar, ja prvo pomislim na djuveč. Bez te paprike ni djuveč nema ukus i miris koji volimo. Kupim ja onu sitniju, nije uvek ni ravna, samo da je mesnata i crvena. I onda je ostavim nekoliko dana sa dobro odstoji i pomalo se svene. Tada već nema u sebi puno vode, dok je sečete osećate samo papriku i nema ni kapi vode po rukama i nožu. Takva paprika je najbolja za djuveč.
Uglavnom ga pravim s junetinom, ne previše krto meso i suvo, može da ima i malo masnoće na sebi. A kad želim da posebno ugadjam svima, a posebno sebi, onda dodam i malo otkoštenih suvih rebara- tad je djuveč najbolji.
Baš takav djuveč sam danas spremala: stavila puno svežeg i suvog mesa, povrća da ima, i na tihoj vatri prvo sve to prodinstala. Najmanje djuveč pečem u rerni, tek da dobije lepu koricu i pirinač se dokuva. Kad zamiriše iz rerne, to je znak da je gotov. Svi sedaju za sto i gozba počinje :) Bolje od pečenja- to uvek moj suprug kaže kad se onako dobro najede. A ja samo gledam da li može još.


      POTREBNO:

300 g junetine
300 g otkoštenih suvih rebara
100 ml ulja
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
46 crvenih paprika
3 srednja krompira
2 srednja paradajza
po ukusu: so, biber i mešavina biljnog začina
1 kafena šoljica pirinča
i još ( ko voli ) 1 šaka boranije i 1/2 plavog patlidžana
po potrebi vode

      PRIPREMA:

Na ulju prodinstatiiti luk, dodati na kockice isečeno meso i jednu šargarepu isečenu na kolutove. Staviti 1 kašičicu mešavine biljnog začina i na srednjoj temperaturi dinstati oko sat vremena. Ukoliko nema tečnosti dodati vode po potrebi. Ne preterivati jer se meso dinsta, a ne kuva u vodi.

Dodati očišćenu i isečenu boraniju, plavi patlidžan i krompir isečen na kolutove, te nastaviti dinstanje još 15 minuta.

Na kraju dodati na kolutove isečenu papriku, obaren pirinač i oljušten i iseckan paradajz. Malo prodinstati uz dolivanje vode po potrebi. Probati ukus i ako je potrebno dodati željeni začin.

Podmazati djuvečaru /obično keramičku/, presuti djuveč, dobro poravnati, i staviti u toplu rernu na 250 stepeni da se zapeče.

*Ja djuveč spremam polako i zato je potrebno dva sata. Ako nemate vremena, vi to skratite dinstanjem u ekspres loncu. Stavljam malo više ulja , za moj ukus oko 100 ml, jer je tada sve povrće mekano i topi se u ustima.