недеља, 17. септембар 2017.

KAKO NAPRAVITI POSNI SLAVSKI KOLAČ

Sad će slave, a onda dodje red i na posne, a to mnogim domaćicama predstavlja poseban problem. Još kad prvi put spremate posnu slavu, sećam se svoje prve posne slave u trudnoći, onda vam sve bude nepoznato i komlikovano.

Nakon dugih niz godina došla sam do jednog recepta za posna peciva koji mi se učinio baš zgodnim za slavski kolač. Probala jedne godine, uslikalča nešto na brzinu i objavila na Coolinarici. Tek onako da se nadje i da ne zaboravim. Ali, on je postao toliko popularan i puno puta isproban da sam rešila da odradim korak po korak u pripremi za sve vas kojima će ovo biti prvi put da ga mesite.

Ništa nije teško, sve je tako jednostavno, možda samo ukrasi budu problem prvi put, ali možete to nadomestiti pletenicom, slovima i nekom detelinom. Važan je ukus, dobro pečen kolač, i svi će biti zadovoljni. I ono najbitnije- ovakav slavski kolač slobodno poslužite svojim gostima umesto hleba. Red je da se on pojede bez bačene mrvice, a ovo testo je tako mekano i ukusno da ga niko neće odbiti.



      POTREBNO:

  • 1 kg brašna tip „400“ meko
  • 500 ml kisele (mineralne) vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 4 kašičice šećera
  • 3 kašičice soli
  • 9 kašika ulja
  • osveštana slavska vodica
Ukrasi:
  • 100 g brašna
  • 100 g gustina
  • 100 ml vode
  • malo soli
        PRIPREMA:


Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, dodati malo osveštane slavske vodice, staviti šećer i kvasac da nadodje. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati nadošli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.






Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen.
Podelila sam testo na dve nejednake lopte. Od manje lopte  napraviti pletenicu koju  stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu  staviti drugu veću loptu.


Kako je posni kolač ja šerpu dobro podmažem margarinom i uopšte ne stavljam brašno. Ono hoće da gori i menja boju gotovog kolača. Ovako se margarin lepo istopi, kolač dobije hrskavu koricu i lako se izvadi iz šerpe.





    Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim štirkom (2 dl vode i 1 kašika brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.


     
    Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga tako 15 minuta. Nakon toga će se lakše rastanjiti. 
    Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.


    Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.

    Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta. Sve vreme paziti da kolač ne dobije previše tamnu boju. Najbolji je kad je boja svetlo- žuta.

    Pečen kolač bi trebalo da je lagan, osetićete to i po težini šerpe kad je uzmete u ruke, a onda pažljivo izvaditi kolač na čistu kuhinjsku krpu, premazati ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj.


    Tako premazan i nepokriven kolač ostaviti da se dobro prohladi.



    Od ovog testa možete praviti razna slana peciva: kiflice, perece, podloge za pizzu i sl.

    Нема коментара:

    Постави коментар

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...