уторак, 26. септембар 2017.

THE PITA S MESOM

Volim pitu s mesom i odinama pravim po istom receptu iz moje prve sveske recepata. Nedavno sam kod naše Nataše s Coolinarije ugledala njenu pitu i zainteresovamo je način pripreme. sve ono što ja kao preliv stavim na kraju, preko izrezane pite, ona ima podeljeno u dva dela: posebno kisela pavlaka, ulje i jaja, a posebno voda i ulje. Kako mi nekada smeta ona gornja korica koja ima previše jaja, poželela sam da isprobam i ovu pitu.
Jedino sam ja stavila više mesa, nek se nadje za one koji vole baš puno mesa u piti. I da, umesto obične vode za preliv, ja sam stavila kiselu. Da pita onako malo "nadodje" i bude vazdušastija. tokom pečenja je baš dobro rasla od te kisele vode, a i krajnji rezultat je odličan. ne znam kakva je sa običnom vodom u prelivu, ali nadam se da se Nale neće naljutiti što sam ovo izmenila.



POTREBNO:

500 g kora za pitu
2 glavice crnog luka
500 g mlevene junetine
malo ulja
začini po ukusu: so, biber ili mešavina biljnig začina

Premaz kora:

3 jajeta
225 g kisele pavlake 20 % mm
50 ml ulja

Preliv:

70 ml kisele ili obične hladne vode
20 ml ulja


PRIPREMA:

Na ulju prodinstati sitno iseckan luk i mleveno meso, dovoljno je da samo meso promeni boju, ostane sočno i mekano. Začiniti meso po ukusu pazeći da će nakon pečenja taj ukus biti mnogo snažniji nego što vam se tada čini.

Umutiti jaja s kiselom pavlakom i uljem u jednoličnu smesu.

Uzeti dublji pleh ili djuvečaru, podmazati je uljem, pa po dnu staviti tri kore, jednu preko druge, s tim što prve dve blago premažete uljem. Onu treću koru premazati prelivom od jaja i staviti meso. Kod mene je bilo 4 reda ovog premaza i 4 reda mesa.



Nakon mesa opet idu dve kore premazane uljem, treća prelivom i mesom i tako do kraja. Po vrhu stavite tri kore, prve dve premažete uljem, a treću ničim.



Oštrim nožem zarezati kocke željene veličine tako da nož prodje do dna pleha. Ja sam iseckala pitu na 6x4 kocke.

Preko pite preliti preliv od vode i ulja, ostaviti pitu da tako odstoji dok se rerna zagreje na 200 stepeni, nekih 10-tak minuta.



Pitu peći 35 minuta na 200 stepeni. Isključiti rernu i ostaviti pitu još 10-tak minuta u njoj da se dopeče i malo prohladi.
Izvaditi pitu iz rerne, i ako volite hrskavu koricu ne treba je prekrivati krpom. Ako pak volite mekanu koricu, prekrite je krpom i ostavite da se dobro prohladi.


Iseći pitu, poslužiti po želji i uživati :)

*Nisam pitu prekrila krpom jer sam želela krckavu koricu. I dobila sam pitu koja neodoljivo podseća na grčke pite koji oni prave ili s maslinovim uljem ili sa buterom. Podseća me na omiljenu spanaki pitu :)