петак, 06. октобар 2017.

BRESKVICE

Breskvice pravim kad sam baš raspoložena, ili kad obećam i morasm da ispunim obećanje. Obično budu s mašću, po potrebi posne sa uljem ili margarinom, a ovog puta sam htela s buterom jer znam da tokom stajanja ne počinju da se mrve i mogu duže da stoje. To se pokazalo tačnim, bile su to breskvice koje mogu stajati dugo a da ne gube na svom ukusu i izgledu.



      POTREBNO:

        Testo:

200 g butera
150 ml hladnog mleka
200 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
3 jajeta
800 g mekog brašna

       Fil:

izdubljene mrvice
2 kašike džema od kajsija
1 kašika kakaoa
100 g šećera
po ukusu ruma
po potrebi mleka

Boje:

1 crvena kolačarska boja + 100 ml vode
1 žuta ili narandžasta kolačarska boja + 100 ml vode
i još po potrebi kristal šećer

PRIPREMA:

Buter sobne temerature penasto umutiti, dodati šećer i sve dobro sjediniti. Dodati ostale sastojke i umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo. Tako pripremljeno testo uviti u prianjajuću foliju i ostaviti najmanje 1 sat u frižideru. Ja sam ga ostavila preko noći.

Polovinu testa izvaditi na radnu ploču, a drugu polovinu ostaviti i dalje u frižideru.
Od testa otkidati manje lopte, rastanjiti u kobasicu prečnika 1 cm, seći delove od 1 cm, kod mene su uvek breskvice veličine trešnje, i od tih komada dlanovima dobro utrljati testo da se dobije glatka loptica.

Tako uraditi sa svim ostalim testom. Od prve polovine testa napunićete veći pleh od el. šporeta.
Loptice redjati u pleh koji je obložen pek papirom i peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10-12 minuta. Loptice moraju biti dobro pečene po dnu, a po vrhu bledje boje. Ali, svakako je bolje da su dobro pečene jer ćete ih tako lakše dubiti i neće vam pucati tom prilikom.

Pečene loptice prohladiti, pa tankim i oštrim nožićem polako dubiti svaku lopticu.

Za fil sjediniti sve sastojke. Mleka dodati onoliko koliko je potrebno da se dobije kompaktni fil koji nije redak.

Svaku izdubljenu lopticu malom kašikom, kao one za bebe, puniti filom te spajati po dve loptice u breskvicu.
Pazite da vam obe polovine budu približno iste veličine.

U hladnoj vodi rastvoriti kolačarske boje, pa umakati breskvice da se polutke lepo oboje. Svaka breskvica ima crvenu i žutu polovinu.

Breskvice slagati na upijajući papir, papirni ubrus, najbolje po desetak komada. Kad se malo prosuše uvaljati ih u kristal šećer i slagati na tacnu da se lepo prosuše.

* Kod mene su male breskvice, imala sam 250 loptica od ove količine testa. Fila mi uvek ostane, ali breskvice su dovoljno napunjenje.

Dobro prosušene breskvice slagati, najbolje u kartonsku kutiju obloženu flis papirom, i tako ih možete čuvati van frižidera, na hhladnom mestu, do 15 dana, a da im se uopšte ne promeni ni izgled ni ukus.