субота, 28. октобар 2017.

KIFLICE S MASLACEM

Odavno nisam ništa slano mesila, nekako me svrbe prsti, a stalno pronalazim nešto što bih mogla isprobati. I tako danas posećujem blogerke regiona, i naidjoh na ove zanimljive kiflice s bugarskog bloga Ukusno s Julijom.
Pravim ja slana peciva s maslacem uvek kad to u receptu piše, jer znaju ti zašto to naglase, nemam problem ni sa tim ukusom pečenog maslaca, ali su me ovog piuta zainteresovale ove kiflice zbog svog sabijanja u plehu. Mene su uvek učili, a tako i ja u svojim receptima pišem, da kiflama treba dati prostora da rastu i ostaviti im mesta u plehu. Kad ugledam sabijene kifle na fotkama, pomislim da je toj osobi mrsko prati više plehova, možda ima samo taj jedan, ili jednostavno žuri da ih sve odjednom ispeče. Sad kad sam probala i ovakav način pečenja, znam da postoji razlog zašto se tako zbijeno redjaju. Kifle ne rastu u širinu, samo u visinu, budu bucmaste, ali zato premekane i nekako pahuljaste. Pečenjem na nižoj temperaturi, sve vreme je 180 stepeni, kiflice polako rastu u rerni, maslac se topi i testo ga apsorbuje, i na kraju imate kiflice kao pena :)




     POTREBNO:

500 ml mlakog mleka
40 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 jajeta
1 kašičica soli
oko 1 kg mekog brašna


   Fil:
po želji slan ili sladak

  Premaz:

1 jaje
susam ili kim za posipanje
250 g maslaca


       PRIPREMA:

Zagrejati mleko, dodati šećer, 2 kašike brašna i izmrvljen kvasac. Ostaviti 10-tak minuta da se kvasac rastvori i  stvori pena. To je znak da je kvasac spreman za dalji rad.

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati kvasac, pomešeti varjačom sve to i malo testo "izlupati". Dodati jaja i so i uz postepeno dodavanje brašna umesiti glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke.

Primpremljeno testo prekriti prianjajućom folijom, preko staviti kuhinjsku krpu i ostaviti ga 30 minuta na toplom mestu da udvostruči količinu.

Nadošlo testo podeliti na 8 loptica, svaku nežno premesiti i prekrivene ih ostaviti 10- tak minuta.
Nakon tog vremena svaku lopticu rastanjiti u krug, iseći na 8 trouglova i filovati po želji. Kod mene je to gauda u kockama.

Smotati kiflice i odmah ih redjati u maslacem podmazan pleh. Kiflice zbijati, ne treba im ostaviti prostor da se šire.

Kiflice premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili kimom, na svaku staviti po listić maslaca kao i izmedju njih. Ostaviti ih na toplom mestu da lepo narastu pre pečenja.



Kada ste završili sa spremanjem kiflica, uključiti rernu na 180 stepeni i čekati da se dobro zagreje.
Narasle kiflice staviti u zagrejanu rernu i peći ih na 180 stepeni do rumene boje.
Gotove kiflice izvaditi iz pleha, prekriti ih kuhinjskom krpom da potpuno upiju masnoću i odmeknu.

*Ovo je velika mera, nama je dovoljno i pola, te sam ja sve radila s pola mere. Dobila sam 32 mekane i pahuljaste kiflice koje su ukusne i mirisne :)