недеља, 29. октобар 2017.

KOLAČ SA JABUKAMA

Ovo je jedan od prvih kolača koji sam napravila jako davno, ali se još uvek sećam svakog detalja vezanog za njega. Da ne zvučim kao Balašević u priči o kolačima s jabukama koje im je baka cele zime pravila, ali tako nekako je i kod nas bio slučaj. Kako sam odrasla u vinogradarskom i voćarskom kraju, podrazumevalo se da svaka porodica sebi za zimu kupi nekoliko gajbica jabuka po povoljnoj ceni. Bile su tu razne jabuke, meni omiljene zlatni delišes bi odmah pojeli, a ove druge, nakisele, smo ostavljali za kasnije. Nije ih bilo teško sačuvati kad imaš dobar podrum ili hladno predsoblje, ali ipak ih je trebalo nekako i trošiti.
Ja sam sakupljala razne recepte iz časopisa za žene: Bazar, Nada, Svijet i Praktična žena, ali ovaj sam verovatno zapisala od neke komšinice i krenula da ga isprobam. Ništa lakše za početnicu u kuhinji, a ništa lepše za baku i mamu, pa i komšinice kad dodju na kafu :) Znam samo da sam ga te zime pravila bar jednom nedeljno. I tako ja zaboravim na njega, za sve vreme blogovanja nikako da na njega dodje red.
Ovog puta nisu jabuke bile te koje ne mogu dugo da stoje, već pudinzi i šlagovi kojima polako ističe rok,  pa da ih iskoristim na vreme.
I tako nastade poslastica koja ne zahteva puno vremena, veliko umeće, a dobro rashladjena prija u ovo tmurno oktobarsko nedeljno popodne.     POTREBNO:

1 kg kiselih jabuka
1 l vode
350 g šećera
120 g C pudinga od vanile
300 g Pti ber keksa
2 kesice  C šlag pene

      PRIPREMA:

Jabuke oljuštiti i iseći na kockice, staviti u posudu sa vodom i šećerom i kuvati 10-15 minuta, ili dok jabuke ne odmeknu.

Ocediti jabuke od tečnosti i ispasirati ih.

Procedjeni sirup vratiti na ringlu, pustiti ga da provri, pa staviti rastvoreni puding da se skuva. Puding rastvoriti sa 15 kašika hladne vode da nema gromuljica.

U pleh dimenzija 20 x 30 cm po dnu rasporediti keks, preko njega staviti ispasirane jabuke i gore izliti još topao puding. Ostaviti sve da se dobro ohladi, pa kolač ukrasiti umućenim šlagom.

* Ako vam jabuke nisu dovoljno kisele, možete prilikom kuvanja dodati malo limunovog soka. Ko voli, može staviti i cimet u jabuke.
Nekada probajte da skuvate voćni puding, može od jagode, pa da kombinujete ukuse i boje.