уторак, 31. октобар 2017.

PARISKE ŠNICLE

Uglavnom obična jela koja su svima poznata retko kad uslikam i napišem recept. Ali, nikad se ne zna kome mogu zatrebati baš ta obična jela. Pariske šnicle ne spremam često jer teško nalazim teletinu u ovom malom gradu, pa i danas je to bila mlada junetina. Ali, ako je meso kvalitetno, dobro izlupano da se skoro providi šnicla, ipak se može spremiti kvalitetna pariska šnicla.


        POTREBNO:

500 g telećih šnicli ( može i mlada junetina )
3 jajeta
po potrebi brašna
ulje za prženje
so

          PRIPREMA:

Obično mi meso u šnicle mesar već iseče, uvek naglasiti da želite da ih pohujete da bi vam bile tanke i pogodne za pripremu. Jedino tako ćete biti sigurni da neće biti debele, teško je od debele šnicle napraviti dve, a i meso će biti kvalitetnije jer neće biti žila i masnoće.

Šnicle oprati, pa papirnim ubrusom upiti višak tečnosti. Moraju biti potpuno suve.
Izlupati ih na kuhinjskoj dasci sa obe strane, neka budu što tanje, skoro da se provide.

U posudu sipati brašna otprilike. U drugoj posudi umutiti jaja, možete posebno umutiti belanca i dodati ih u posoljena žumanca, te sve blago pomešati da se sjedine. Jaja posoliti dobro jer meso ne treba soliti. Na taj način vam meso neće biti tvrdo, svi sokovi će ostati u njemu, a šnicle će biti sočne.

U tiganju zagrejati ulje na najjačoj temperaturi, smanjiti temperaturu na srednju i tek onda stavljati šnicle.

Svaku šniclu, sa obe strane, dobro uvaljati u brašno, otresti višak, pa je ubaciti u umućena jaja i sa svih strana je uvaljati.
Tako pripremljene šnicle spuštati na zagrejano ulje, čim se donja strana zarumeni okrenuti drugu i pržiti ih do blago rumene boje. Tankim šniclama je dovoljno po 5 minuta sa svake strane.

Gotove šnicle vaditi na papirni ubrus i još malo posoliti sa svake strane. Paziti da ne presolite, samo malo tresnuti so po njima. Poslužiti ih još tople uz neko varivo. Kad nas je to uglavnom spanać, grašak, boranija ili šargarepa. Izbegavajte onu svima omiljenu kombinaciju, pomfrit ili pire krompir uz meso.

Na ovaj način pripremljene šnicle budu sočne i mekane, a opet dovoljno slane.