четвртак, 26. октобар 2017.

SACHER TORTA

Odavno sam pravila ovu poslasticu i nikako mi nije jasno da nisam napisala recept za nju. Kako još nisam stigla do Beča, odavno ga imamo u planu, poželeli smo da isprobamo klasik koji se obavezno mora probati u carskom gradu. Nama se svidela torta po receptu s Coolinarike, i sad jedino čekamo da otputujemo u Beč i probamo onu pravu i jedinstvenu tortu. Znam da svaki recept koji se može naći nije onaj pravi, ali ipak se nadam da nije mnogo velika greška u sastojcima, možda samo u izradi i ponekoj tajni :)



           SASTOJCI:

  za biskvit:

75 g kristal šećera
1 kesica vanilin šećera
145 g maslaca
6 jaja
150 g čokolade za kuvanje
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
150 g oštrog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo

   premaz:
200 g džema od kajsija

čokoladna glazura:

200 g čokolade za kuvanje
60 g maslaca

        PRIPREMA:

U dublju posudu stavite šećer, vanilin šećer, omekšali maslac i mikserom penasto izmešajte. Dodajte žumanca i ponovo dobro sve sjedinite.


Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijte u pripremljenu smesu neprestano mešajući.


Belanca posolite i umutite u čvrsti sneg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro izmiksajte.

Trećinu snega kutlačom lagano umešajte u pripremljenu smesu, a u ostatak snega lagano, ali temeljno umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umešajte u smesu.



Kalup za tortu prečnika 22 cm premažite maslacem i ravnomerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.


    Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dela.
      Džem zagrejte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovinu džema prelijte po donjoj polovini torte, poklopite gornjim delom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u frižider na 30-ak minuta.
        Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano mešajte dok ne zavri, a kad postane proziran i počne se peniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu izlomljenu na komadiće i mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
          Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u frižider na 2-3 sata.
        Izrežite kriške torte, položite na tanjir, ukrasite šlagom i poslužite.
      Tortu izvadite iz frižidera 30 minuta pre posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se lomila prilikom rezanja.
.